• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Metaliczne stukanie pompy paliwa TBi

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
159
Cześć,

Usłyszałem dziś dźwięczne postukiwanie pod maską. Na moje ucho dźwięk pochodzi od pompy paliwa. Generalnie z silnikiem nie mam problemów. Jest żwawy, płynnie rozwija moc itp itd.
Czy mam się czym przejmować? Jak jest u Was?

u mnie aż tak głośnego postukiwania nie słychać...

Wyjm ją ,5 minut roboty bo faktycznie taki mocno metaliczny ten dżwięk.

Magil, robiłeś coś z tą pompą? Ja ostatnio jeszcze u siebie zauważyłem coś takiego, że jak np. dojeżdżam do świateł i Alfa schodzi mi z obrotów do wolnych, to gdzieś w zakresie od 1000 do 770 przy schodzeniu ta pompa bardziej się odzywa, bardziej klekocze. To samo jak na postoju przy gazuję, i wskazówka schodzi do wolnych obrotów to w tym zakresie obrotów jak napisałem wcześniej, tak samo pompa się odzywa. Słyszę to ze środka przy zamkniętych oknach i wyciszonym radiu, dźwięk jej jest wtedy bardziej stłumiony, na początku myślałem, że to coś z silnikiem. To samo przy otwartym oknie, ale muszę wtedy wystawić trochę ucho przez okno żeby to usłyszeć no i wtedy dźwięk jej jest bardziej taki jak przy otwartej masce.

Nic nie robiłem, za to rozmawiałem z kilkoma osobami, które mają taki problem (pewien forumowicz napisał mi, że od kilku lat pompa u niego Tak stuka) i kilkoma mechanikami. Pompa to jest drogi element osprzętu. Jedyne co sprawdziłem, że wykres ciśnienia paliwa wygląda dobrze. Auto jedzie i przyspiesza płynnie.

U mnie tak samo wszystkie parametry są w porządku, moc OK, przyspieszanie również. A czy to, co napisałem w poprzednim wątku jest Tobie znane? Sytuacja podczas schodzenia z obrotów.

Właśnie zapomniałem dopisać - u mnie nic nie było słychać. Na biegu jałowym wystarczyło dodać gazu i stuk przestawał być słyszalny.

Raczej aby obejrzeć krzywkę i sam trzpień pompy.

Rozmawiałem z gościem który zajmuje się naprawą pomp benzynowych i twierdzi on, że te stuki/hałasy są spowodowane opiłkami metali, które się w niej zebrały. Stwierdził też, że nie słyszał aby ktoś naprawiał w Polsce takie pompy.
Z tego co poczytałem również na zagranicznych forach to pompy w silnikach 1,75 tbi są powszechne i niektórzy twierdzą, że ten typ tak ma, nawet ASO.
Moim zdaniem tak głośna praca nie jest normalna.

Chodziło mi o to, że hałasujące pompy są powszechne.

Słuchać ją w każdej marce.
Tylko w niektórych są lepsze wygłuszenia.
W audi np dopiero jak podniesiemy maskę.

A co tych opiłków to nie bardzo w to wierzę .Bo moja stara pompa chodziła identycznie jak ta nowa którą mam.

Czyli kupując auto z tym silnikiem i głośno pracującą pompą nie ma się czym przejmować?

Amortyzatory
Powrót