Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Użytkownik Ogier Avatar czerwcowy0520
    Dołączył
    07 2013
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM
    Postów
    178

    Domyślnie Pozakupowych ,,smaczków" ciąg dalszy - tym razem problemy przy odpalaniu

    Witam ponownie,

    Tym razem problemy z odpalaniem...
    Zauważyłem dwa mocno wkurzające mnie problemy...
    1. Kiedy za krótko przytrzymam start auto nie może odpalić tylko trzęsie mocno budą i słychać mocne walenie tak jakby któryś gar nie mógł zadkoczyć...(miałem podobnie w 147 jtd jak mi lał wtrysk) robiłem korekty i ewidentnie jeden jest przytkany, więc tutaj upatruje problem. Wtrysk już do mnie jedzie...

    2. Mam auto 2 tygodnie, przez ten czas podczas odpalania na zimnym silniku auto nie odpalilo i mignelo kilka komunikatów, zdążyłem wyłapać coś o płynie chłodzącym i dpfie (wycięty i wyłączony) troche poszukałem, ale nie znalazłem rozwiązania...jedni piszą o aku inni o wtryskach. Jak robiłem korekty mesem, sprawdziłem przy okazji błędy i zero problemów, zwróciłem uwagę na coś o napięciu...12v z hakiem, ale nie doczytałem jaki to był parametr...

    Dodam jeszcze że jak auto jest zimne i długo stoi, to jak odpala to z takim ,,uderzeniem" na ciepłym odpala gładko o ile nie wywali bledow z pkt nr 2
    Alfa Romeo 147 JTD 1.9 8V 115KM >>> Alfa Romeo 159 JTDm 1.9 8V 130 KM ~ 155 KM

  2. #2
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Seba998
    Dołączył
    10 2017
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa
    Postów
    77

    Domyślnie

    Problem nr.2 i wyskakujące błędy wskazują raczej na spadek napięcia przy odpalaniu niż faktycznie wskazują że coś jest nie tak. Jest to raczej powszechny problem, jak z klapami wirowymi? Kolektor dolotowy szczelny?
    Napisz jeszcze jaki masz silnik i przebieg. Co do uderzenia przy odpalaniu dwumas, poduszki silnika? Innej możliwości raczej nie widzę chociaż dziwi mnie że dzieje się to tylko na zimnym silniku.
    Ostatnio edytowane przez Seba998 ; 13-07-2018 o 07:44

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    08 2017
    Auto
    Fiat Bravo 2
    Postów
    10

    Domyślnie

    Zaczął bym od akumulatora z tym odpalaniem. Spróbuj z dobrych kabli odpalić. Podłącz i poczekaj z 5 min niech się podładuje i dopiero go trach. Jak dobrze zapali to wiesz ze akumulator


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  4. #4
    Użytkownik Ogier Avatar czerwcowy0520
    Dołączył
    07 2013
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM
    Postów
    178

    Domyślnie

    Silnik 1.9 JTDm 8v belgijskie 130 KM po chipsie na 155. Znajomy mechanik wskazuje na poduszkę, plus jeden zatkany wtrysk (inne korygują i podlewają paliwo) miałem podobne objawy w 147 jak mi lał wtryskiwacz...
    Alfa Romeo 147 JTD 1.9 8V 115KM >>> Alfa Romeo 159 JTDm 1.9 8V 130 KM ~ 155 KM

  5. #5
    Użytkownik Romeo Avatar quba
    Dołączył
    06 2015
    Auto
    Alfa - 159 2,4
    Postów
    1,468

    Domyślnie

    Jeden wtrysk podlewa paliwo (korekta +), a dwa mają paliwo ograniczone (korekta -). Być może to te dwa "leją" a ten czwarty próbuje utrzymać silnik w stabilizacji.

    Korekty to tylko wskazówka. Jeśli jest powietrze,a silnik dymi wtryski do sprawdzenia.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

  6. #6
    Użytkownik Pirat drogowy
    Dołączył
    04 2015
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Grigio Vesuvio 159 SW 1.9 JTDm 8V 2007 r.
    Postów
    221

    Domyślnie

    Cytat Napisał czerwcowy0520 Zobacz post
    Silnik 1.9 JTDm 8v belgijskie 130 KM po chipsie na 155. Znajomy mechanik wskazuje na poduszkę, plus jeden zatkany wtrysk (inne korygują i podlewają paliwo) miałem podobne objawy w 147 jak mi lał wtryskiwacz...
    Belgijska 8V miała 115 kucy...
    Na tamten rynek szły auta z ograniczoną mocą a nie podniesioną.

  7. #7
    Użytkownik Dwusuwowiec
    Dołączył
    10 2016
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM
    Postów
    120

    Domyślnie

    Też mam belga, ale 115 koni. Z wywalaniem komunikatów udało mi się uporać, a z ciężkim odpalaniem na zimnym cały czas walczę.
    Jeśli chodzi o 2 to ewidentna wina akumulator. Na jesieni wywalała przy odpaleniu różne komunikaty (niedostępny abs, asr, i parę innych). Ignorowanie skończyło się u mnie choinką kolorowych lampek na desce, przyblokowaniem kluczyka w stacyjce i komunikatem "vehicle protection system not avaliable", gdy w ziemie już w ogóle nie dało się jej odpalić. Wymiana akumulatora rozwiązała problem. Teraz żaden komunikat przy odpaleniu nie wyskakuje.
    W przypadku problemu nr 1 to sprawa może być trochę bardziej skomplikowana.
    Jeśli masz wersję wyprodukowaną przed 2008 to przytrzymujesz start do odpalenia, ale w wersjach po 2008 roku nie trzeba już przytrzymywać przycisku, żeby odpalić. Wystarczy raz nacisnąć i auto samo kręci aż do odpalenia.
    U siebie jak auto jest zimne i od razu po wsadzeniu kluczyka wcisnę start to się potrafi dławić. Dłuższe przytrzymanie kluczyka (tak żeby wskazówka paliwa dobiła do maksa) lub nawet dwukrotne powtórzenie tej czynności przed przyciśnięciem startu sprawia, że odpala bez najmniejszego problemu. Na ciepłym silniku żadnych problemów nie zaobserwowałem.
    Problemem może być lejący wtrysk, słabe świece, pompa paliwa lub puszczający zawór zwrotny na paliwie.

  8. #8
    Użytkownik Romeo Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6
    Postów
    9,821

    Domyślnie

    Cytat Napisał quba Zobacz post
    Jeden wtrysk podlewa paliwo (korekta +), a dwa mają paliwo ograniczone (korekta -). Być może to te dwa "leją" a ten czwarty próbuje utrzymać silnik w stabilizacji.

    Korekty to tylko wskazówka. Jeśli jest powietrze,a silnik dymi wtryski do sprawdzenia.
    Z tym minusem i plusem jest odwrotnie
    159 1.9 JTDm 16V -> 2.2 JTS -> 1750 TBi -> 3.2 JTS

  9. #9
    Użytkownik Romeo Avatar quba
    Dołączył
    06 2015
    Auto
    Alfa - 159 2,4
    Postów
    1,468

    Domyślnie

    Cytat Napisał magil Zobacz post
    Z tym minusem i plusem jest odwrotnie
    Nieprecyzyjnie się wyraziłem.
    + Wtrysk zatkany
    - wtrysk lejący
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

  10. #10
    Moderator Romeo Avatar Belfer
    Dołączył
    01 2007
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Aktualnie 156 GTA Q2, 159 TBi berlina, 147 1,9 FL, Lancia Phedra FL 2,0 i Vitara 1,6
    Postów
    6,689

    Domyślnie

    Trzęsienie podczas lub zaraz po odpaleniu jest też czasem powodowane przez nie do końca otwartą klapę gaszącą. Zazwyczaj pomaga jej wyczyszczenie z nagaru.

Podobne wątki

  1. [159] Pozakupowych ,,smaczków" ciąg dalszy - tym razem problemy przy odpalaniu
    Utworzone przez czerwcowy0520 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 13-07-2018, 08:16
  2. Silnik grzeje się przy klimie, przerywania ciąg dalszy
    Utworzone przez mati306 w dziale 166
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 30-05-2016, 13:10
  3. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 18-05-2014, 11:12
  4. Vdc problemów ciąg dalszy
    Utworzone przez songokudj w dziale GT
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 28-05-2013, 21:10
  5. Problemy ze sprzęgłem AR 156 ciąg dalszy....
    Utworzone przez Alfan w dziale 156
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 17-08-2007, 06:27

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory