Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
  1. #1
    Użytkownik Świeżak Avatar ika
    Dołączył
    05 2017
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 TBi
    Postów
    98

    Domyślnie Remont silnika TBi

    Czy ktoś z Was robił może generalny remont TBi albo zna taki przypadek i może coś bliżej na ten temat powiedzieć? Przy jakim przebiegu nastąpił? Które konkretnie części okazały się najmocniej zużyte? Jakie problemy go poprzedzały? O jakim największym przebiegu TBi pokonanym bez grubszej ingerencji w silnik słyszeliście?

    Zastanawia mnie ostatnio co z trwałością tego silnika i do jakich maksymalnych przebiegów TBi jest w stanie dojechać. Tutaj i na alfaowner można znaleźć parę niepokojących przesłanek, że coś może być nie tak. Mam na myśli na przykład kwestię paliwa w oleju poruszoną m. in. tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...wo_oleju_.html . Jeśli przyczyną nie są wtryski, to w dalszej kolejności wina może leżeć po stronie samego silnika. Oprócz tego sporo TBi ma problem z uszczelnieniem między górną a dolną częścią głowicy i pod separatorem.

    Przy okazji zapytam z czystej ciekawości: czy jest tu jakiś właściciel TBi, który może pochwalić się tym, że Alfa ma na liczniku znacznie więcej niż 200 tys km i jeszcze ani razu nie wykąpała świec w oleju?

  2. #2
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Dołączył
    01 2007
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, 147 Ti, Lancia Phedra FL, 147 2,0 3D, 147 1,6 FL 5d LPG i 159 SW 1,9
    Postów
    6,986

    Domyślnie

    Ja mam około 220 tysięcy. Na razie hula, jak trzeba. Świece mam ok. Jedynie z cewkami był problem ale zostały wymienione i spokój. Auto było użytkowane do 190 tysięcy przez jedną osobę i serwisowane w jednym salonie AR. Ale ten serwis był raczej średnich lotów. Człowiek ją sprzedał z podejrzeniem uszkodzenia silnika a okazała się winna twarda uszczelka smoka i nieszczelność na pompie oleju. Uszczelnienie górnej części nie jest drogie.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 31-03-2019 o 09:13

  3. #3
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6
    Postów
    11,261

    Domyślnie

    @ika coś Cie niepokoi w Twoim silniku?
    Z własnego doświadczenia zauważyłem, że TBi ma generalnie problem z uszczelnieniem góry silnika. Kiepska uszczelka pod separatorem to jedno, uszczelnienie pokrywy zaworów to drugie i też pozostawia wiele do życzenia. Jednak to jest żywotny silnik i najwięcej problemów sprawiają chyba tylko uszczelki i rozbudowany układ odmy.
    Te 5% paliwa w oleju to nie jest tragedia w tak wysilonym silniku. Dlatego dobrze jest wymieniać olej częściej.
    159 1.9 JTDm 16V -> 2.2 JTS -> 1750 TBi -> 3.2 JTS Q4

  4. #4
    Użytkownik Świeżak Avatar ika
    Dołączył
    05 2017
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 TBi
    Postów
    98

    Domyślnie

    Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ja mam około 220 tysięcy. Na razie hula, jak trzeba. Świece mam ok. Jedynie z cewkami był problem ale zostały wymienione i spokój. Auto było użytkowane do 190 tysięcy przez jedną osobę i serwisowane w jednym salonie AR. Ale ten serwis był raczej średnich lotów. Człowiek ją sprzedał z podejrzeniem uszkodzenia silnika a okazała się winna twarda uszczelka smoka i nieszczelność na pompie oleju. Uszczelnienie górnej części nie jest drogie.
    Co się konkretnie działo że poprzedni właściciel podejrzewał uszkodzenie silnika?



    Cytat Napisał magil Zobacz post
    @ika coś Cie niepokoi w Twoim silniku?
    Niepokoi mnie check engine, który zapala się średnio co 200 km i nie wiadomo co jest przyczyną Błąd P1173. Zaczęło się równolegle z problemami z odpaleniem zimnego silnika i zalaniem świec ( http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tek_oleju.html ). Problemy z rozruchem zniknęły zaraz z uszczelnieniem pokrywy zaworów, a P1173 pozostał i powraca, sam albo ewentualnie razem z jakimiś błędami sond. Powoli zaczynamy podejrzewać z mężem silnik z braku innych opcji. Podsumowując co jest do teraz sprawdzone i w większości potwierdzone niezależnie przez dwa warsztaty:

    - lambda przed katalizatorem - ok
    - lambda za katalizatorem podmieniona na oryginalną używkę z innego auta (wcześniej ktoś z poprzednich właścicieli założył nieoryginalną) - ok
    - przepływka ok
    - przepustnica ok
    - wtryski ok
    - ciśnienie paliwa ok
    - alternator ok
    - software ok
    - dolot szczelny
    - katalizator prawdopodobnie ok
    - świece wymienione
    - nie pomagają eksperymenty z rodzajem paliwem
    - wtryski ok
    - okablowanie wtrysków wg aso ok
    - separator wymieniony
    - uszczelnienie pokrywy zaworów

    Przy okazji czyszczenia wtrysków okazało się że jest trochę oleju w kolektorze, a jeśli się nie mylę mógłby pochodzić z trzech źródeł:
    1. odma
    2. turbina
    3. jakieś inne nieszczelności w silniku (pierścienie tłokowe?)
    Czy ten olej w kolektorze to może być jednorazowa pozostałość po wcześniejszych problemach z uszczelką pokrywy zaworów?

    Co do turbiny to brakuje mi trochę innych objawów, ale dla pewności za półtora tygodnia idzie do sprawdzenia i ewentualnie regeneracji
    Ostatnio edytowane przez ika ; 31-03-2019 o 13:30

  5. #5
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6
    Postów
    11,261

    Domyślnie

    Olej w dolocie z układu tłokowo-korbowego nie, ale turbo bądź odma tak. Pytanie jeszcze jak dużo, bo że jest tzw. film olejowy (i na dnie, np w przepustnicy dobrze widać, też będzie) przy podłączonej prawidłowo odmie zawsze będzie.

    Przed rozebraniem silnika sprawdź ciśnienie sprężania na cylindrach. Powinno być po 12 bar lub po 8 bar w przypadku pomiaru na zamkniętej przepustnicy.

    - - - Updated - - -

    Czy wykonywane były logi z parametrów przepływomierza oraz turbosprężarki w czasie jazdy?
    159 1.9 JTDm 16V -> 2.2 JTS -> 1750 TBi -> 3.2 JTS Q4

  6. #6
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Dołączył
    01 2007
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, 147 Ti, Lancia Phedra FL, 147 2,0 3D, 147 1,6 FL 5d LPG i 159 SW 1,9
    Postów
    6,986

    Domyślnie

    Cytat Napisał ika Zobacz post
    Co się konkretnie działo że poprzedni właściciel podejrzewał uszkodzenie silnika?
    Przy rozruchu zimnego silnika wyskakiwał błąd niskiego ciśnienia oleju. Diagnoza i koszt naprawy w Austrii 1800 Euro...

  7. #7
    Użytkownik Świeżak Avatar speedek
    Dołączył
    03 2017
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    159 1750 TBI TI
    Postów
    67

    Domyślnie

    Może to Ci nieco pomoże:

    LINK

    Mam cała historię mojego egzemplarza.

    Obecnie ma 222 000.

    Przy 160 000 wymieniona uszczelka pod głowicą.

    Było też wymienione sprzęgło przy 180 000.

    Turbina nie była regenerowana.

    Ostatnio wymieniłem wtryskiwacz i uszczelniłem górę silnika.

    Poza tymi przypadkami normalna eksploatacja.

    Błędów na chwilę obecną 0.
    Ostatnio edytowane przez speedek ; 04-04-2019 o 19:57

  8. #8
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    5,734

    Domyślnie

    Cytat Napisał ika Zobacz post
    1173 pozostał i powraca
    co MES w opisie wypisuje na temat tego bledu? - googlnalem na szybko ale dostaje calkiem rozne/niezwiazane wyniki/sensory/problemy z komentazem ze rozni producenci rozne typy bledow pod ten kod podpinaja. albo sie pomylilas i bylo P1137 (lambda)?
    jak wiazka do sondy lambda przed catem? w TBI jest za krotka i u niektorych po latach przerywa sie wewnatrz kabelek przy wtyczce - u mnie jak problemy zaczely wystepowac to po lekkim pociagnieciu urwal sie, zlutowalem, przesunalem wiazke, zabezpieczylem trytytka zeby nie wyginala sie w tym miejscu i nie pracowala i bylo cacy. tylko bledy mialem typowo od lambdy P13x, P113x.

  9. #9
    Użytkownik Świeżak Avatar ika
    Dołączył
    05 2017
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 TBi
    Postów
    98

    Domyślnie

    Cytat Napisał magil Zobacz post
    Olej w dolocie z układu tłokowo-korbowego nie, ale turbo bądź odma tak. Pytanie jeszcze jak dużo, bo że jest tzw. film olejowy (i na dnie, np w przepustnicy dobrze widać, też będzie) przy podłączonej prawidłowo odmie zawsze będzie.

    Przed rozebraniem silnika sprawdź ciśnienie sprężania na cylindrach. Powinno być po 12 bar lub po 8 bar w przypadku pomiaru na zamkniętej przepustnicy.

    - - - Updated - - -

    Czy wykonywane były logi z parametrów przepływomierza oraz turbosprężarki w czasie jazdy?
    Kolektor był demontowany w warsztacie, więc osobiście nie widzieliśmy ile tego było. Chyba nie jakoś bardzo dużo, ale ponad normę. Logów sami nie wykonywaliśmy, ale możliwe że były w którymś warsztacie robione z przepływki. Z turbo raczej nie


    Cytat Napisał speedek Zobacz post
    Może to Ci nieco pomoże:

    LINK
    Dzięki, ale wygląda mi to jedynie na zgaszenie kontrolki bez usunięcia przyczyny, a takie rozwiązanie mnie nie interesuje. Chciałabym też zrozumieć czemu problem ze startem, rozszczelnienie i check pojawiły się równocześnie, a usunięcie pierwszych dwóch nie wyeliminowało trzeciego. Wydaje mi się mało pradopodobne żeby było między nimi jakiegoś ciągu przyczynowo-skutkowego skoro zbiegły się w czasie.

    Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    co MES w opisie wypisuje na temat tego bledu? - googlnalem na szybko ale dostaje calkiem rozne/niezwiazane wyniki/sensory/problemy z komentazem ze rozni producenci rozne typy bledow pod ten kod podpinaja. albo sie pomylilas i bylo P1137 (lambda)?
    jak wiazka do sondy lambda przed catem? w TBI jest za krotka i u niektorych po latach przerywa sie wewnatrz kabelek przy wtyczce - u mnie jak problemy zaczely wystepowac to po lekkim pociagnieciu urwal sie, zlutowalem, przesunalem wiazke, zabezpieczylem trytytka zeby nie wyginala sie w tym miejscu i nie pracowala i bylo cacy. tylko bledy mialem typowo od lambdy P13x, P113x.
    Wydaje mi się że wiązka jest ok. Na pewno P1173. Tutaj jest opis:

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1173 opis.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	85.7 KB
ID:	256695

    Zabrałam wczoraj Alfę na dłuższą przejażdżkę i zauważyłam, że wskaźnik ciśnienia doładowania nie podnosi się powyżej 1 bar. Oprócz tego mam jeszcze jedno spostrzeżenie: chyba kontrolka pojawia się zwykle pod koniec dłuższych tras przy wolnych obrotach, np. podczas postoju przed światłami albo przejazdem kolejowym. Wczoraj wyskoczyła podczas chwilowego postoju zaraz po testowaniu jakie maksymalne ciśnienie mogę uzyskać.

  10. #10
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Dołączył
    01 2007
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, 147 Ti, Lancia Phedra FL, 147 2,0 3D, 147 1,6 FL 5d LPG i 159 SW 1,9
    Postów
    6,986

    Domyślnie

    Robił ktoś w tym silniku pomiar ciśnienia w cylindrach?

Podobne wątki

  1. Remont silnika AR 156 1.8 TS
    Utworzone przez andcis3 w dziale Podkarpackie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-06-2018, 10:34
  2. [75] SWAP silnika czy remont silnika?
    Utworzone przez Alfista92 w dziale Transaxle
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 21-01-2015, 20:02
  3. [159] remont silnika 2.4 JTD
    Utworzone przez bercik302 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 28-01-2014, 16:16
  4. remont silnika 1.8 TS
    Utworzone przez bystrixx w dziale 156
    Odpowiedzi: 54
    Ostatni post / autor: 04-05-2010, 20:44
  5. remont silnika w 1,4 boxer pelen wtrysk remont silnika
    Utworzone przez leito1610 w dziale 33/164
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 21-04-2007, 07:59

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory