• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
u mnei też dzwoniło, dobijałem klime było tylko 130g czynnika, dobiliśmy do 470g ( automat kazał dobijać do 500g a katalog do 550g ) i potem na teście przy takiej ilości czynnika klima działała idealnie.
Oczywiście dobicie spowodowało że przestało dzwonić, ale dopiero po kilku przejechanych kilometrach - wtedy pewnie układ się "dosmarował"

Też potwierdzam problem-to chyba taki darmowy gadżet w 159 od producenta:-)

Ja u siebie miałem również takie objawy, ale po uzupełnieniu czynnika do 550 gram problem zniknął i klima chodzi jak trzeba. :)

U mnie po zimie problemy znowu powrocily, dzisiaj zrobilem serwis klimy, uzupelniono czynnik do 550g ( okazalo sie ze ubylo go do 360 g ) wymieniono zaworek, ktorym uciekalo powiterze. Na razie problemy ustapily, zobaczymy jak bedzie po kilku dniach jazdy.

Po zimie też usłyszałem brzęczenie i niestety muszę wymienić chłodnicę klimatyzacji, gdyż się rozszczelniła - tak orzekli fachowcy.

@kriswin ile placiles za chlodnice i wymiane, Kupiles nowa czy uzywana?
Moje auto stoi w serwisie i panowie szukaja dziury w ukladzie.

Czy urządzeniem do sprawdzania szczelności serwis jest w stanie zawsze sprawdzić szczelność w 100% ? Umnie niby sprawdzali i nabili klime. Po dwoch dniach nie bylo czynnika..

@kriswin ile placiles za chlodnice i wymiane, Kupiles nowa czy uzywana?
Moje auto stoi w serwisie i panowie szukaja dziury w ukladzie.

Czy urządzeniem do sprawdzania szczelności serwis jest w stanie zawsze sprawdzić szczelność w 100% ? Umnie niby sprawdzali i nabili klime. Po dwoch dniach nie bylo czynnika..

Jestem umówiony na wymianę po długim weekendzie. Całkowity koszt (chłodnica (nowa), robocizna i serwis klimy) +- 800zł.

Czy urządzeniem to nie wiem, u mnie wykryli "optycznie" nieszczelnośc chłodnicy, w dolnej części był/jest widoczny wyciek .

Czy urządzeniem do sprawdzania szczelności serwis jest w stanie zawsze sprawdzić szczelność w 100%
To pewnie zależy od sprawności urządzenia, ale generalnie powinno - te, którym mi robili sprawdzało i na ciśnienie i na podciśnienie - taki test trwa kilka minut i jeśli jest jakakolwiek nieszczelność, to następuje spadek/wzrost ciśnienia.

To pewnie zależy od sprawności urządzenia, ale generalnie powinno - te, którym mi robili sprawdzało i na ciśnienie i na podciśnienie - taki test trwa kilka minut i jeśli jest jakakolwiek nieszczelność, to następuje spadek/wzrost ciśnienia.

U mnie to urządzenie nie wskazywało nieszczelności "ponad limit" była nieszczelność max 70, ale wg maszyny mieściło się to w granicach tolerancji.
Niestety w praktyce okazało sie, że to zbyt dużo.

Ostatnia edycja:
U mnie to urządzenie nie wskazywało nieszczelności "ponad limit" była nieszczelność max 70
Nie znam się na parametrach tej maszyny - u mnie diagnoza brzmiała - szczelny. Okazało się, że mniejsza ilość czynnika spowodowana była błędna wartością w programie, którym dysponował serwis i wg którego napełniali klimę - zapakowali 460, zamiast 550.

Właśnie umnie wg maszyny też była szczelna, ale po nabiciu okazała sie że nie jest szczelna. Dzisiaj okazało się, że też do wymiany jest chłodnica klimatyzacji. Jeszcze nie wiem, ile wszystko bedzie kosztowało..

Właśnie umnie wg maszyny też była szczelna,
Dlatego napisałem warunek, że maszyna jest taka, jaka być powinna, chyba, że nieszczelność pojawiła się po diagnostyce, co oczywiście jest prawdopodobne. Kiedyś ustawiali mi w ASO Fiata geometrię wg "maszyny" wszystko było ok, a jeździć się po prostu nie dało ;)

@kriswin: Byłes blisko. 500zł chłodnica + 300zł robocina trzeba rzekomo rozkręcić cały przód razem z lampami + 200zł nabicie co daje 1000zł za komfort jeżdżenia z klimatyzacją :)

U mnie znowu zaczęło "terkotać , co prawda słabiej ,ale mimo wszystko słychać jak raz na jakiś czas się włączy. Miałem dobijane do 470g, dobijać więcej ? Czy szukać przyczyny gdzie indziej, w sumie trochę się martwię że mogę klimę wykończyć jak będę dalej z tym jeździł.

U mnie znowu zaczęło "terkotać , co prawda słabiej ,ale mimo wszystko słychać jak raz na jakiś czas się włączy. Miałem dobijane do 470g, dobijać więcej ? Czy szukać przyczyny gdzie indziej, w sumie trochę się martwię że mogę klimę wykończyć jak będę dalej z tym jeździł.

Przede wszystkim sprawdziłbym czy ubywa czynnika, jeśli będziesz miał mniej niż nabiłeś to szukałbym nieszczelności, jeśli tyle samo, to nabiłbym 550 wg katalogu (jeśli ten rocznik i silnik ma tyle mieć).

Ja miałem 550 wg katalogu i chodziło ok, dopóki chłodnica się nie rozszczelniła.

powiem tak - w aucie zony "wiertarka" jest caly czas..

wg. katalogu BOSCH ACS 650 - nowego urzadzenia ilosc czynnika do klimy to 460g
TAK NAPELNILEM UKLAD - ilosc oleju wiedzac, iz maszyna nie jest w stanie odessac calosci napelnilem w ilosci 50ml

postaram sie do konca tygodnia dolozyc 100g R134a i sprawdze..
jesli to nie pomoze.. dodam 30ml oleju

WKURZAJACE ZJAWISKO.. oczywiscie po dodaniu kontrastu nie widac ubytkow.. cisnienie w ukladzie 23mbar w czasie roboczym

pierwsze ciepłe dni za nami.... brzęczydła w klimie się Wam odezwały??
Mnie tak :/
Kupiłem już na gruponie serwis klimy za 49zł ;)
Jestem w trakcie umawiania się.... zobaczymy ile ubyło. Czynnik rok temu został zabarwiony więc może obejrzymy miejsce jego ubywania :)

I wczoraj ogarnąłem temat:
Czynnika było 160g .... :/ nabiłem do 460g.
Maszyna pokazała szczelność układu a jednak 300g w rok wyparowało :/
W cenie miałem też odgrzybianie - 30minut auto pracowało, obieg zamknięty z włączoną klimą.
Świeżość w aucie... świeżość czuć :)

Amortyzatory
Powrót