Siemanko,
Od kilku tygodni mam pewien problem.
Jak mam załączoną klimę, to słyszę jakby brzęczenie, lub ocieranie się płatów jakiegoś wirnika.
Na początku podejrzewałem, że mi turbo pada, ale po wyłączeniu klimy dźwięk ustępuje. Jednak co mnie martwi, dźwięk ten nasila się razem z obrotami tak gdzieś do ok 2,5tys i wyżej zaczyna zanikać.
Czy to może być wentylator klimy?
Mam nadzieję, że jednak nie turbo :|
Ostatnio edytowane przez Tuti ; 03-11-2010 o 22:04

Wentylator od klimy to ten sam do chłodzenia silnika,rozgrzej bestie do czerwoności i słuchaj czy to wentylator..Może napinacz?
A może to coś ze sprzęgiełkiem spężarki klimatyzacji?
"...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS Nero Carbonio (2011-...) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)

Miałem ten sam problem. Okazało się, że wystarczy uzupełnić czynnik chłodzący w klimatyzacji.
ilnis thanked for this post

Dzięki za info, oby to było to.
Jutro jadę do znajomego, który się zajmuje serwisem klimatyzacji, zobaczymy co mi powie.

Seba83, miałeś rację.
Wystarczyło uzupełnić czynnik chłodzący i brzęczenie znikło.
Dzięki za radę![]()

Nie ma sprawy. Cieszę się, że mogłem pomóc.
plancior thanked for this post

mam ten sam problem-tez brzęczenie w środku auta tylko przy włączonej klimatyzacji, również okazało się że za mało czynnika chłodzącego. tylko teraz pytanie - ile powinno go być? :-)

Wg moich danych 550 gram. Powinno być też napisane na naklejce (albo maska, albo pas przedni). Załączam katalog, który kiedyś wygrzebałem na stronie BEHR:
Behr - katalog
Czynnik mocno podrożał, więc trudno będzie znaleźć zakład, który napełni układ za mniej niż stówkę (co było standardową ceną jakieś 2-3 lata temu).
wenus thanked for this post
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki