Ja mogę polecić następujący olej/oleje:
Meguin Super Leichtlauf Driver 0w40 - bardzo dobry w pełni syntetyczny olej na bazie PAO. Cena bardzo przystępna (ok. 150 zł)
klasa wyżej jest :
Penrite 10thents premium 0w40 - mocno dokoksowany olej PAO-Estrowy. Super tylko ta cena ( wg. cennika 286 zł - u mnie można liczyć na dobry rabat)
jeszcze wyżej :
ROCK OIL 0w40 z serii Carbon - cena 79,00 zł za 1l ale do "konkretnych" zastosowań najpewniej warto.
Do normalnej jazdy Meguin 0w40 wystarczy aż nadto. Jego zaletą jest to , ze jest na bazie syntetycznej PAO w przeciwieństwie do Castrola i Mobila z postu powyżej, które bazują na bazie HC/pochodnej HC. Skąd info, że ten Mobil jest na PAO? Może zawiera też domieszkę PAO ale skoro w DE jest on HC to nie jest tego zbyt dużo.
Z 0w30 mogę polecić Shella Helix Ultra AV-L 0w30. Jest robiony co prawda pod normę VW 504/507 ale będzie pasował do większości aut, dla których producent dopuszcza stosowanie lepkości 0w30. No i jest c2/c3 więc nadaje się do eko silników. Cenowo wychodzi nieźle już od 25 zł za 1l (tzn. 125 zł za opakowanie 5l) tylko zależy gdzie się kupuje, bo na stacji Shella 1l kosztuje 99,00 zł.
Inny dobry 0w40 to Neste City Pro 0w40 - podobnie jak Meguin na bazie PAO. Bardzo dobry na niskie temperatury. Cennikowo droższy bo 159,00 zł za 4l. Jakościowo porównywalny.
Dobry 0w40 w dobrej cenie to Shell Helix Ultra 0w40- w technologi GTL (takie ulepszone HC) - cenowo od ok 120,00 zł za 5l
o Liqui Moly Synthoil Energy 0w40 celowo nie napisałem na początku bo ten olej nie jest w niczym lepszy od Meguina (nie jest też w niczym gorszy). Nie ma go w oficjalnej dystrybucji a kosztuje od ok. 200 zł/5l, więc sporo drożej od Meguina. Jest jeszce Specol Gold 0w40, który na pewno zły nie jest a kosztuje niedużo.
To tak na szybko z tego co znam i mam u siebie (oprócz Neste) ale pewnie kilka dobrych 0w40 na rynku się znajdzie.