[159] Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pitt24

Guest
no właśnie...auta są wyposażone w filtr cząstek stałych- wiem,że są do nich dedykowane oleje...jaki polecacie/używacie?

Na gwarancji Selenia WR 5 W40 . Po gwarancji Mobil 1 ESP fomula 5 W 30, który spełnia normy do silników diesla wyposażonych w DPF .

Dokładnie ten Mobil 1 co Rafter poleca. Sam mam taki zalany i silniczek chodzi super.

Ja stosuje na razie Selenię WR, ale auto jeszcze na gwarancji.

pzdr

CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W-40 sam stosuje takowy i wszystko gra jak należy

Na gwarancji Selenia WR 5 W40 . Po gwarancji Mobil 1 ESP fomula 5 W 30, który spełnia normy do silników diesla wyposażonych w DPF .

Zalecany olej to 5W 40 i powinien mieć oznaczenie C (czyli do silników z dpf)

To nowość Selenii spełniająca normy ACEA C2. Jest bezwzględny nakaz stosowania tego oleju do nowych multijetów 1.6 i 2.0 . Co ciekawe starego WR -a pozwalają stosować do tych najnowszych silników tylko w wyjątkowych okolicznościach.:confused:

Właśnie się zastanawiam czy na niego nie przejść, myślę, że w razie czego gwarancja nie zostanie ściągnięta.

pzdr

Wyszperał kolega z siostrzanego forum ,a że informacja bardzo ważna więc podaje:
Najnowsze instrukcje obsługi wychodzące od maja 2009 roku podają:
Selenia WR 5w-40 tylko do 2,4 JTDM !!!
Selenia WR 5w-30 Pure Energy C2 do pozostałych 1,9 JTDM 8V ,1,9 JTDM 16V i do 2,0JTDM

Witam ! Nie chcę zakładać nowego tematu więc się podepnę tutaj... ostatnio wymieniłem olej i mam teraz na bagnecie ok 3/4 skali... Czy dolać do pełnej skali czy lepiej tak zostawić ? Osobiście skłaniam się żeby zostawić bo łatwiej będzie wypatrzeć jakieś zmiany kiedy będzie przybywało oleju przez np dostającą się ropę do oleju...

Witam ! Nie chcę zakładać nowego tematu więc się podepnę tutaj... ostatnio wymieniłem olej i mam teraz na bagnecie ok 3/4 skali... Czy dolać do pełnej skali czy lepiej tak zostawić ? Osobiście skłaniam się żeby zostawić bo łatwiej będzie wypatrzeć jakieś zmiany kiedy będzie przybywało oleju przez np dostającą się ropę do oleju...

Zostaw tak jak jest :)

a ja mam pytanie z troszke innej beczki dotyczace oleju.Nigdy czegos takiego nie robilem bo nie mialem potrzeby wiec moze ktos mi tu napisze,a mianowicie czy jezeli bede mial jakis ubytek oleju a mialem przykladowo zalany olej Mobil 5W40 to moge dolac Total Quartz 5W40??

Niedawno zalałem silnik olejem Castrol Edge 5w40 i cacy ale mam nieodparte wrażenie że silnik jakby chodzi deczko głośniej szczególnie na wyższych obrotach nie wiem jaki był zalany wcześniej ale raczej na następną wymianę zastosują jakiś inny....

jaki olej wlać do jtdm?

no właśnie...auta są wyposażone w filtr cząstek stałych- wiem,że są do nich dedykowane oleje...jaki polecacie/używacie?

Odświeże temat.Mam chęć zalać olej silnikowy Carlube 5w30 longlife.Znacie ten olej,może ktoś go używał, jakieś opinie.

Ja jeżdżę na TOTAL QUARTZ INEO 504/507 5W30, nie mam z nim problemów - osobiście polecam. Oczywiście moja AR jest z DPF

No właśnie panowie jeżeli mam wywalony DPF to jaki olej?

Amortyzatory
Powrót