Witam,
mam taki dylemat jak w temacie - w mojej nowej Alfie nie ma ksenonów... nie wiem jak to jest możliwe przy tym wyposażeniu, które ona ma, ale jednak... Belg zamawiając dał ciałaTak czy inaczej, jak już wspomniałem, nie ma ich a chcę, żeby były... jest to w 100% konieczne.
W związku z powyższym rozważam kilka opcji - nie ukrywam, że zależy mi najbardziej na opiniach osób, które miały z tym tematem coś do czynienia, montowały u siebie, lub mogą podać kontakt osoby, która to robiła. A co mi chodzi po głowie to:
1. Opcja najprostsza ale i najdroższa zapewne - wymiana kompletnych reflektorów na ksenonowe. Tu od razu pytanie - czy wiązka "od zwykłych" podpasuje "plug & play", czy też trzeba będzie coś modzić? Jeśli tak, to co?
2. Wymiana "wkładów" w reflektorze - to brzmi dziwnie nawet dla mnie, ale podobno jest to możliweMoże ktoś to robił, spotkał się gdzieś z tym tematem?
3. Wstawienie HIDów... to jest opcja, której do tej pory nie rozważałem, ale jak się tak zastanowić, to HIDy nie rażą dlatego, że są złe, tylko dlatego, ze ludzie je pakują gdzie popadnie, czyli do reflektorów nie przystosowanych do tego rodzaju światła. W 159 w zwykłych i w ksenonach jest soczewka, więc może to rozwiązanie będzie OK i zda egzamin (w sensie nie będzie oślepiać wszystkich do okoła)?
Jak wspomniałem zależy mi na jak najbardziej konkretnych informacjach - muszę się zdecydować jak najszybciej na dane rozwiązanie. Dodam tylko, że:
1. Zależy mi na tym, żeby nikogo nie oślepiać - to najważniejsze.
2. Jeśli się orientuje i układ samopoziomowania w 159 jest zrealizowany na takiej samej zasadzie jak np. w Fiacie Stilo (czyli czujniki na wahaczach itp.) to odpada. Odtworzenie go jest może i możliwe, ale zdecydowanie za drogie i zbyt czasochłonne... a może tutaj jest to inaczej rozwiązane?
3. Czy ręczny układ poziomowania z kabiny będzie działał w przypadku ksenonów? W Stilo nie działał - były zupełnie inne silniczki sterujące.
4. Spryskiwacze mam gdyby ktoś miał wątpliwości
5. Szukałem trochę na ten temat, ale poza dwoma czy trzema pytaniami bez konkretnych odpowiedzi, nic konkretnego nie udało mi się znaleźc, dlatego odnawiam trochę temat.
Z góry dzięki za wszelkie konkretne wskazówki.