Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 159/Brera/Brera Spider - Forum Alfa Romeo 159 [2005-2012], Alfa Romeo Brera [2005-2010] i Alfa Romeo Spider [2006-2010]. W wymienionych modelach montowano silniki benzynowe: 1.8 MPi, 1750 TBi, 1.9 JTS, 2.2 JTS, 3.2 JTS oraz silniki diesla: 1.9 JTDm (120 i 150 KM), 2.0 JTDm, 2.4 JTDm.
    Użytkownik Ogier Avatar pitt24
    Mieszka w
    Bielsko Biała/Kozy
    Auto
    AR 156 2.0 Selespeed, obecnie AR 156 JTD Turismo Internationale oraz AR 159 JTDm
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    3 h 28 m

Domyślnie

Cytat Napisał A.Krystian Zobacz post
    No właśnie, co prawda dopiero rozpoczynam jazdę moim 159 ale wczoraj jadąc 60Km/h na 4 biegu w terenie zabudowanym zauważyłem niezwykle irytującą skłonność do wpadanie w taką czkawkę mojego auta, pomagało lekkie wciśnięcie gazu.
    Nie wiem za bardzo po czym poznać, czy filtr się wtedy wypalał ale na spalaniu chwilowym nie było w tym momencie żadnych kosmicznych wartości do tego tez nie zauważyłem żadnego przymulenia poza lekkim zawahaniem przy rozpędzeniu na wysokim biegu z niskich obrotów ale to raczej normalne. Wogóle jak na te 8V jeździ to całkiem przyzwoicie.
    hm 60 na 4tym biegu przy wypalaniu DPF to moim zdaniem trochę mało, ja cały czas robię trasy, ale gdy tylko zauważę np. na światłach,że turbina się podnosi na wolnych obrotach przy jezdzie daje mu wysokie obroty - ponad 3 tys na niskim biegu...ładnie wszystko przepala....
    Pozdrawiam Piotrek
    byłaAR 156 2.0 Selespeed
    jest AR 156 1,9 Jtd TI oraz AR 159 JTDm

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ludwik
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159JTDm Sportwagon 8V120KM
    Czas spędzony na forum
    15 h 44 m

Domyślnie

Wyczułem już prze tych kilkadziesiąt tysięcy kiedy i jak przebiega proces dopalenia

Wskazania:

- wyczówalny lekki spadek mocy pod pedałem gazu
    - podstukiwanie wyczówalne w fotelu kierowcy
    - wskaźnik jednostkowego zużycia drastycznie rośnie. Przy ruszaniu do 60l/100km, przy lekkiej jeździe w granicach 15-20l/100km

Reakcja:

Ad 1 - Jeśli dojeżdzam do celu

- ustawiam ją nogą na 2500 obr/min
    - po około 5-8 min silnik sam spanie na 2200
    - trzymam dalej
    - w powietrzu unosi się zapach grzango metalu
    - obroty same skacza na po 200 na min.
    - równolegle zauważalna jest reakcja turbosprężarki. obroty spadają ciśnienie wzrasta i odwrotnie
    - mniej więcej przechodzi mu po 15 min
    - próba ( ruszam normalnie na 1, jeśli podskoczy ponad 25 l /100 do dogrzewam jeszcze chwile i koniec)

Ad 2 Na trasie:

- jade i obserwuje wskaźnik jednostkowego zużycia paliwa
    - każdy spostrzeże kiedy mu przejdzie

Zaznaczam, że przy regularnym wypalaniu DPF nie włącza się żaden komunikat ani kontrolka
    Należy to kontrolować i " uszanować" a DPF będzie służył nam długo.

Jeśli chodzi o poszarpywanie to mi również się to zdaża z tym że podpowiadam, że wymieniłem zawór EGR (z innych przyczyn) i dalej jest to samo a nie wydaje mi się że pochodzi to od DPF ( nie widzę związku) skuszę się nad podpowiadane oczyszczenie czuniknia ciśnienia doładowania- zobaczymy ?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ludwik ; 30-05-2011 o 00:14

Użytkownik Embrion Avatar phontastik
    Mieszka w
    Oberschleisen
    Auto
    Alfa 159 SW 2.4 JTDM 200PS
    Czas spędzony na forum
    3 h 33 m

Domyślnie

Ja w swojej 2.4 JTDM mam dokładnie ten sam objaw. Przejechane 140tkm. EGR wymieniony, zaślepka na EGR założona (kryza), czujnik ciśnienia wyczyszczony, przepustnica wyczyszczona, overboost podmieniany z innego auta i zero różnicy. Jedyne co zdiagnozowałem to walnięta przepływka, na nowej ciągnie duuużo lepiej, ale problem z wypalaniem DPF-a pozostał

Użytkownik Romeo Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159
    Czas spędzony na forum
    13 d 4 m

Domyślnie

A wywalcie te DPF-y w cholerę Raz - spalanie maleje, dwa - dynamika się poprawia.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    Alfa Romeo 159
    Czas spędzony na forum
    4 d 4 h 7 m

Domyślnie

I niech się ludzie trują ! (wdychana sadza jest rakotwórcza)

Użytkownik Romeo Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159
    Czas spędzony na forum
    13 d 4 m

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Bardziej się zatrujesz tym, co Ci przejeżdżający, załadowany Jelcz, zostawi w atmosferze...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa Romeo 159
    Czas spędzony na forum
    8 d 11 h 1 m

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Bardziej się zatrujesz tym, co Ci przejeżdżający, załadowany Jelcz, zostawi w atmosferze...
    Dokładnie ! Na ulicach miast stare 30 letnie jelcze i ikarusy trują wszystkich naokoło!!

polecam: http://www.youtube.com/watch?v=q8WBmgOVMg4
    http://www.youtube.com/watch?v=t6Fm_dEyN6c&feature=related

---------- Post added at 14:00 ---------- Previous post was at 13:59 ----------

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    A to że auto pali 1,5litra więcej z DPFem to już jest OK ??

http://www.youtube.com/watch?v=ID7G-...eature=related

nasze wszystkie alfy bez DPF całe swoje życie nie wytworzą takiej szkody, jak te trzy raszple z linków powyżej !
    Ostatnio edytowane przez karmal ; 13-06-2011 o 14:02
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16v, 2007r. ( DPF usunięty, EGR zaślepiony, 188KM i 406 Nm - wszystko w www.cinsoft.pl)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

zapchany filtr cząstek stałych objawy

zapchany dpf objawy

objawy wypalania dpf

filtr cząstek stałych zapchany objawy

objawy zapchanego dpf

objawy zapchanego filtra cząstek stałych

objawy zatkanego dpf

filtr cząstek stałych objawy

objawy zapchanego filtra dpfobjawy filtr czasteczek stałych zapchanypdf ford mondeo objawy zapchaniajakie sa objawy zapchanego filtra dpfdpf objawyobjawy zapchania pdfobjawy zatkanego filtra gazuspadek mocy a filtr dpfobjawy zapchanego filtra cząstek stałych ford mondeo ford mondeo wypalaniezapchany dpfjakie ciśnienie przy zapchanym dpfwypalanie filtra czastek stalych fordwypalanie filtra cząstek stałych ford mondeoszarpanie prdczas wypalania dpffiltr cząstek stałych brak mocyfiltr dpf objawyalfa romeo 159 zapchany dpf objawyfiltr czastek stałych objawyford mondeo mk4 wypalanie filtra cząstek stałychjakie są objawy zapchanego filtra dpfford mondeo mk4 filtr cząstek stałychskutki zapchanego filtra czastek stalychszarpanie przy wypalaniu fapzapchany filterek gazu alfaobjawy zatkanego fapaobjawy zadkanego dpfmondeo mk4 wypalanie dpfszarpanie przy wypalaniu dpfobjkawy zapchanego dpsjak poznać czy w fordzie jest dpfdpf się zapchałmondeo mk4 brak mocyobjawy zapchanego pdfa nie pomaga przepalaniejak poznac zapchany filtrpo czym poznać zapchany filtr paliwazatkany filtr cząstek stałychobjawy zapchanego filtra czzapchany filtr cząstek stałych zmniejszenie mocybrak mocy filtr gazuoznaki wypalania filtra cząstek stałychobjawy zapchanego filtra cząstek stałych -fordskaczące obroty przy wypalaniu filtra dpfzapchany filtr gazu objawyobjawy zapchania filtra czasteczekwypalanie cząstek stałychwypalanie dpf alfa romeo 159 objawyobjawy zatkanego filtra dpfalfa romeo 159 traci moczapchane filtry objawyobjawy dpfjak rozpoznac zapchany fapzatkany filtr paliwa alfa 159 objawypodczas wypalania filtra mułowatoford mondeo szarpie i nie ma mocyfiltr cząstek stałych ford mondeo mk4 jak wypalacford mondeo mk4 wypalanie dpfpierwsze objawy zapchanego dpfJaśkowa Dolina Gdańsk filtr czastek stałych objawycaptiva wypalanie dpfjak rozpoznac wypalanie w filtrze czastek stalychobjawy wypalania filtra czasteczek stalych w fordzie159 jak wypalic pdfzapchany dpf objawy alfabrak mocy filtr czasteczek stalychobjawy zapchanego filtrafilt dpf skutkizatkany filtr cząstek stałych objawy

Zakładki

Uprawnienia