• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Aktualizacja firmware Nav Connect

Witam,

Zassałem pliki podane na początku tematu tj. FIRMWARE_V_12.3_ALFA_ROMEO
Autko mam z 2006 roku.
Czy mogę bezpiecznie zrobić aktualizację?
Dziękuje.

Tak robiłem to u siebie i wszystko działa jak należy ......

Dziekuje,
Dla pewności mam zrobić jak w tym opisie?
1 - włączyć radio za pomocą przycisku (19)
2 - nacisnąć TRIP (23), następnie Connect
3 - przejść do ekranu odpowiadającym jednostkę miary, temperaturę, buzzer objętości, itd. ..)
4 - wybierz Audio (24)
5 - Włóż CD z oprogramowaniem i odczekaj kilka sekund pojawi się okno CD ERROR.
6 - wyłącz przyciskiem (19). Poczekaj i sprawdź pełne zamknięcie systemu.
7 - Włączyć (19)
8 - komunikat: FLASHER program z sekwencji operacji, które się dzieją.
9 - Szybko i bez przerw 3-4-5-6 przyciski na dole, oraz przycisk przewijania (9), aż (Czyli szybko 3-4-5-6-9)
10 - Podwójne mrygnięcie podświetlenia przycisków potwierdza uznanie hasło.
11 - Kolejne czynności aktualizacji wykonają się automatycznie
12 - CD automatycznie wysunie, należy go usunąć.
13 - na wyświetlaczu logo ALFA - wyłączyć za pomocą (19)
14 - Aktualizacja zakończona

koledzy mam problem :(
robiłem wszystko jak w opisie. jednak nie miałem opcji Connect.
Znalazłem dopiero po naciśnięciu setup.
Dalej pkt 4, włożyłem nagraną płytke CD-RW, pokazał się cd-error. wył poczekałem. po włączeniu mysli i znowu cd-error i nie mogę nic zrobić :(
Płytka nie chce wyjść radio nie działa :(
Co dalej?

Ostatnia edycja:
.
9 - Szybko i bez przerw 3-4-5-6 przyciski na dole, oraz przycisk przewijania (9), aż (Czyli szybko 3-4-5-6-9)
koledzy mam problem :(
robiłem wszystko jak w opisie. jednak nie miałem opcji Connect.
Znalazłem dopiero po naciśnięciu setup.
Dalej pkt 4, włożyłem nagraną płytke CD-RW, pokazał się cd-error. wył poczekałem. po włączeniu mysli i znowu cd-error i nie mogę nic zrobić :(
Płytka nie chce wyjść radio nie działa :(
Co dalej?

Ja te przyciski wcisnąłem wszystkie a nie po kolei bo ten sposób nie działał. Navi chyba nie czyta Cd-Rw ja nagrałem na zwykła CD z najmniejszą prędkością w trybie DAO\96. Tez tak miałem, że jak źle wbiłem hasło to navi się nie odpalała tylko czytała płytę a ekran ciemny. Wydaje się, ze powinna się wysunąć po naciśnięciu przycisku.

Ale u mnie nie doszedł w ogóle to pkt 8 :(
Teraz nie mogę wyciągnąć płyty :(
Jest jakieś awaryjne wyciąganie?
Płytkę (cdrw) nagrałem w trybie najwolniejszym i również DAO\96
Mogę naciskać trip/tel jednak płyta siedzi i nie działa wysuwanie, mimo naciskania.

Witam - ma ktoś z Was płytę z mapą Polski do AR z 2006r. Nie chcę nic aktualizować w swoim oprogramowaniu.

Ale u mnie nie doszedł w ogóle to pkt 8 :(
Teraz nie mogę wyciągnąć płyty :(
Jest jakieś awaryjne wyciąganie?
Płytkę (cdrw) nagrałem w trybie najwolniejszym i również DAO\96
Mogę naciskać trip/tel jednak płyta siedzi i nie działa wysuwanie, mimo naciskania.

A może włożenie kluczyka pomoże ewentualnie odpalenie samochodu tak aby włączyła cie navi. Zawsze można spróbować :D

Próbowałem już wszystkiego :( navi działa/ trip działa/ tel działa tylko radio/cd nie :( płyta nie chce wyjsc.
Na odpalonym,z kluczykiem bez itd nic nie pomaga :(
Gdybym wiedział jak wyciągnąć to wszystko. Widzę tam dwa otwory, podejrzewam że trzeba coś włożyć i zaczepy puszczą...podjadę jutro do ASO.

To może dziwnie zabrzmi ale mam takie pytanie czy wysuwanie płyty działało wcześniej
czy może jest możliwość że jednak nie i nie ma to nić wspólnego z próbą przeprowadzenia
aktualizacji.....

Działało, pamiętam jak raz nawet przez pomyłkę DVD włożyłem. Też było cd-error ale wychodziła płytka.
A tutaj nie reaguje w ogóle na przycisk.

Naprawione, rano wchodzę do autka, odpalam.
Komunikat cd-error ale widzę radio działa, naciskam cd wychodzi :)
Widać musiała się zastanowić przez noc
:cool:

Nagrałem na CDR i znowu to samo, po wył navi i ponownym włączeniu poakzuje się logo alfy i nic więcej wł się radia. Nie chce się uruchomic flash :/

Udało się zrobić aktualizację :)

Ostatnia edycja:
To teraz mapki rt3 i szerokości testowałem chodzą ładnie

Już sprawdzam.
Mogę zassać tylko PL?
Czy muszę większą ilość aby działało?

Ostatnia edycja:
Mapy wgrane :)
Testowałem rano, czy jest tam gdzieś możliwość ustawienia opcji szukania trasy?
Bo dziś prowadziła mnie skrótami :D
Aby ustawić język lektora ANG potrzeba jakaś płytka CD?

Wiem, że lekki offtopic ale czy ktoś podchodził do tematu aktualizacji w RadioNAV (tej z mapami na kartach SD)? Mam takową w 159 MY2011 i działa bardzo fajnie (obsługa iPhone'a itd.). Kupiłem teraz Cromę dla żony (produkcja 12/2009) i też ma tą samą navi ale nie działa do końca tak samo (trochę wolniejsze działania, ciut inaczej rozwiązane menu samej navi, brak obsługi iPhone'a). Zastanawiam się, czy tutaj też można zrobić update firmware, może ktoś ma jakieś doświadczenia? Szukałem trochę na necie ale większość wątków jest o "testowaniu" nowych map a nie o aktualizacji samego urządzenia ;)

Z 11.5 na 12.3 też bardzo ładnie się wgrało. Tak jak kolega pisał kilka postów wcześniej- wkładamy kluczyk, naciskamy START/STOP, ale bez przytrzymania (nikną kontrolki) i działamy na samej nawi.

Mapy chodzą bardzo fajnie, zarówno NAVTEQ jak i G2. Swoją drogą nie bardzo wiem czym się różnią.

Amortyzatory
Powrót