• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi 19" - jak się spisuje zawieszenie?

Auto
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6
Mam kilka pytań do osób, które jeżdżą 159 na felgach 19" (np. TI) - jaki dystans już na nich przejechaliście, jaki styl jazdy preferujecie w związku z takimi kołami, jak się spisuje zawiecha, czy są problemy z maglownicą (która przy takich kołach przenosi większą siłę - przeca to oczywiste), jak często felgi "obrywają po du***" (tzn. gną się, obdzierają) i jak wygląda kwestia ich napraw?

Pytam, bo na lato byłem zdecydowany zafundować belli 18-calowe papucie, ale coraz bardziej po głowie chodzą mi 19"...

ja Ci moge powiedziec jedynie jakie mam doswiadczenia z 18stkami ;) Ogolnie jest troche stresu podczas jazdy ;) po dziurawych drogach trzeba jezdzic powoli i uwaznie zeby nie rozp........ ;). Generalnie kazda nierownosc na jezdni czy nawet mala dziurka jest odczuwalna (ja mam GT Q2 ona jest dosyc twarda,a w 159 moze nie bedzie to az tak bardzo odczuwalne, ale na pewno bedzie). Czasami zdarzy sie otrzec gdzies o jakis kraweznik podczas parkowania podjezdzania itp. dlatego zalecal bym kupno uzywanych przynajmniej az tak bardzo wtedy nie boli to otarcie ;) Wiadomo ze kazdy kij ma 2 konce i AR na 18calowych felgach wyglada na prawde wspaniale :D z 19stkami sprawa wyglada jeszcze lepiej, ale tak jak wspomnialem kazdy kij ma 2 konce i osobiscie chyba bym sie nie zdecydowal na 19stki na nasze piekne polskie drogi ;)

Za czasów 147 przez chwile miałem 17" i generalnie było kiepsko...:/ Z tego co się orientuję, to zawiecha GT jest zbliżona do 147, więc domyślam się jakie są wrażenia z jazdy na 18" w takim aucie (swoją drogą gratuluję odwagi, te fele na Twojej GT prezentują się bardzo fajnie).

159 to jednak trochę inna charakterystyka zawieszenia (absolutnie nie twierdzę, że lepsza) i podejrzewam, że tam felgi 18" i 19" cali mogą nieco inaczej się zachowywać - pytanie tylko jak dokładnie?;)

PS. W galerii masz niebieską Brerę na 18"... Liczę, że coś mi na temat równania 159/Brera + 19"(18") powiesz:)

w Brerze na 18tkach zdecydowanie inaczej sie jezdzilo niz GT w sensie nie trzepalo az tak bardzo ;) ale jednak zawsze :). Ogolnie Brery ktorymi jedzilem mialy naped na 4 kola i zawieszenie tez ustawione inaczej niz 159, bardziej sztywne itd. wiec podejrzewam ze w 159 nie powinno byc tragedii, no ale wiadomo wystarczy pechowo strzelic w jakas dziure i wtedy klops ;)

wracajac jeszcze do mojej GT ogolnie te 18stki na naszych drogach to zawieszeniu nie sluza, wiec podejrzewam ze za jakis czas bedzie trzeba cos tam pogrzebac, ale poki co cale zawieszenie mialem zrobione i narazie nie ma problemow, ale wiem ze z czasem na pewno sie pojawia ;) takie zycie ;)

wracajac jeszcze do mojej GT ogolnie te 18stki na naszych drogach to zawieszeniu nie sluza, wiec podejrzewam ze za jakis czas bedzie trzeba cos tam pogrzebac, ale poki co cale zawieszenie mialem zrobione i narazie nie ma problemow, ale wiem ze z czasem na pewno sie pojawia ;) takie zycie ;)

No coś za coś...;) Na szczęście ceny elementów zawieszenia do GT/147/156 są coraz bardziej przystępne, więc od czasu do czasu można kilka złoty odżałować w pokucie za profesjonalny look:)

no dokladnie te 18stki robia robote bez dwoch zdan to nie podlega zadnej watpliwosci :D:D:D

te grafitowe 19stki wygladaja zajebiscie i na zywo efekt bedzie piorunujacy :D a te 18stki jak dla mnie zbyt "zwykle" ;) ale to kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje ;)

Niestety IMO Alfa nie wypuściła "powalających" felgi 17" i 18" dla modelu 159, natomiast aftermarketowe nie bardzo do mnie przemawiają... Jedyne "osiemnastki" z tych ostatnich, na które mógłbym przystać to takie (może przez to, że znalazłem prawdziwe zdjęcie tych felg na AR, a nie nakładkę w konfiguratorze AEZ'a) - http://farm5.static.flickr.com/4049/4617376775_85b752560b_o.jpg

Franek zobacz moze Momo Ten's albo V10 - zastanawaim sie nad zakupem na lato...

Momo Ten's znalazłem tu - http://www.chromfelgen-spezialist.de/xtcommerce3.04sp1/images/Momo_Tens.jpg
IMO można myśleć jedynie o tej wersji całej srebrnej (bez czarnego środka).

Natomiast V10 w wersji z czarnym wnętrzem widziałem na 159 i wyglądały nawet całkiem OK (chodzi mi o to, że pasowały do linii auta), jednak ponownie wybrałbym wersję srebrną.

PS. Byłbym wniebowzięty gdyby wyprodukowali felgi z TI w rozmiarze 18"!

Ostatnia edycja:
Lepiej sprawdzić czy te 18 to oryginał, bo z tego co ja wiem to faktycznie nie było takich 18"... podobnie jest np z 17GTA od 156, też nie ma 16, ale kolega z klubu ma w swojej 147 fele 16 wzór GTA... pytanie tylko kto wyprodukował te felgi.

co do komfortu jazdy na 19TI w 159, to jest podobnie jak 17 w 156. Z tym że kolega w 159 TI ma amory Koni...wielkość "gumy" w 19 do 159 jest o 4mm mniejsza niż w 17 do 156 (94mm vs 98mm)

epiej sprawdzić czy te 18 to oryginał, bo z tego co ja wiem to faktycznie nie było takich 18"
Jest duże prawdopodobieństwo, że felgi z linku to oryginały. W tym roku wersja TI została zubożona, standardem są 18-stki a 19-stki jako opcja. Zmiana dotyczy też skórzanej tapicerki i foteli, ale nie pamiętam już teraz dokładnie szczegółowo.
19-stki w TI trzeba oceniać w aspekcie jednocześnie obniżonego zawieszenia, bo to ono jest przyczyną ewentualnych problemów. Wbrew pozorom zawieszenie jest sprężyste i bez problemu jeździ się po nierównych, połatanych jezdniach i kostce brukowej. Dramat to dziury, wyrwy, podwyższone torowiska itd. Obniżone zawieszenie ma krótki skok i każde łupnięcie praktycznie od razu przenosi się na felgę, niestety doświadczyłem już tego, trzeba wtedy bardzo zwolnić. Dobry przykład to przejazd przez Wrocław, w tym mieście kupienie TI to zły pomysł :-)
Jeśli ktoś planuje jeździć na zimówkach 19 to trzeba kupić drugi komplet felg. Wymiana opon spowoduje, że bark opony wysiądzie po dwóch sezonach, jest bardzo twardy i trzeba 2 osób żeby bezpiecznie założyć oponę.

---------- Post dodany o godzinie 13:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:49 ----------

W tym roku wersja TI została zubożona

Link do informacji o nowym pakiecie TI, generalnie 18 i skóra + alcantara w standardzie, ale można zamówić karbonowe wstawki tablicy.

http://www.italiaspeed.com/2010/cars/alfa_romeo/05/159_my2011/1805.html

Teoretycznie tak kolego superglide, ale zauważ, że to inny wzór felg... Do tej pory wersje TI miały nieco inny wzór felg, niż te "turbinowe" (tzn. ramiona nie były tak charakterystycznie wykręcone).

Do tej pory wersje TI miały nieco inny wzór felg, niż te "turbinowe"
Doczytałem i wygląda to tak:

1. 19 TI są klasyczne
2. 18 TI są turbinowe.

Wynika z tego, że te z ebaya to kopia 19, ale nie oryginały TI.
Poza tym cena jest zupełnie odjechana, w PL 19-stka kosztuje poniżej 900zł razem z kapslem.

Dla porównania: http://www.automobilesreview.com/ga...a-159-lusso-and-alfa-159-ti-sportwagon-02.jpg

EDIT: Na czarnym sedanie wygląda to mniej więcej tak:
188.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót