Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Temat: Brak podgrzewania fotela

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar raZZorfish
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 JTDM 2006 150KM

Domyślnie

Podepnij pod zapalniczke, bo one znosza nawet duze obciazenia. Nie wiem jaki bezpiecznik siedzi w gniezdzie odpowiedzialnym za fotele. Najwyzej spalisz i wymienisz ten z zapalniczki. Zeby zobaczyc jaki prad ciagnie fotel, podepnij sie bezposrednio pod akumulator i wepnij w uklad amperomierz szeregowo. Mozesz sobie usiasc na zewnatrz samochodu w chlodny dzien i poczytac gazetke Jaki lans przed sasiadem

Muzyka, którą tworzę : http://razzorfish.bandcamp.com/ Zapraszam

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    lubań
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 175 km

Domyślnie

Zapalniczka w alfie ma bardzo słaby bezpiecznik. Najlepiej podłączyć się w oryginalną instalacje od której bezpiecznik i przekaźnik jest w bagażniku.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

Witam

Klika dni temu na podstawie tego tematu sam naprawiałem swoje podgrzewane fotele i przy okazji postanowiłem uzupełnić informację o budowie i ew usterkach podgrzewania.
    Zasilanie podgrzewania znajduję się pod fotelem za pośrednictwem kostki pokazanej na zdjęciu, kabel czerwony to podświetlanie pokrętła regulacji temperatury ( i tu uwaga nie jest prawdą, jak to gdzieś przeczytałem że jeżeli regulator się świeci to mamy prąd do podgrzewania) kabel brązowy to zasilanie modułu i mat grzewczych jeżeli brak tu napięcia to albo uszkodzony mamy bezpiecznik albo nie działa nam przekaźnik w skrzynce bezpieczników umieszczonej w bagażniku (zdjęcie poniżej) kabel czarny to masa

za regulację temperatury odpowiedzialny jest moduł który przedstawiam na załączonych zdjęciach

Moduł znajduje się na tyle oparcia ukaże się naszym oczom po odczepieniu pokrycia fotela ze sprężyn umieszczonych pod fotelem jak na załączonym zdjęciu

Maty połączone są szeregowo co powoduje że dwie połączone maty dają rezystancję ok 3 om, mata pod plecami połączona jest wtyczką która znajduje się w oparciu jak na załączonym zdjęciu

No to chyba wszystkie informacje jakie miałem do przekazania życzę powodzeniu przy ewentualnym poszukiwaniu usterki, w moim przypadku któryś z poprzednich właścicieli zdemontował przekaźnik który przedstawiłem na zdjęciu. Wszystkie przedstawione informacje zostały zebrane na podstawie Alfy 159 z roku 2009.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0003.jpg
Wyświetleń:	1350
Rozmiar:	119.3 KB
ID:	175626   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0013.jpg
Wyświetleń:	1242
Rozmiar:	81.8 KB
ID:	175627   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0004.jpg
Wyświetleń:	1230
Rozmiar:	58.9 KB
ID:	175629   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0005.jpg
Wyświetleń:	1011
Rozmiar:	69.4 KB
ID:	175630   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0009.jpg
Wyświetleń:	1104
Rozmiar:	55.1 KB
ID:	175631  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0012.jpg
Wyświetleń:	1018
Rozmiar:	100.3 KB
ID:	175632   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0011.jpg
Wyświetleń:	1029
Rozmiar:	86.3 KB
ID:	175633   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0008.jpg
Wyświetleń:	973
Rozmiar:	88.4 KB
ID:	175634  

Użytkownik Świeżak Avatar sm00q
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Giulia Sport Ti jest, 159 JTDm była

Domyślnie

Cytat Napisał mcgyver Zobacz post
    Witam

Zasilanie podgrzewania znajduję się pod fotelem za pośrednictwem kostki pokazanej na zdjęciu, kabel czerwony to podświetlanie pokrętła regulacji temperatury ( i tu uwaga nie jest prawdą, jak to gdzieś przeczytałem że jeżeli regulator się świeci to mamy prąd do podgrzewania) kabel brązowy to zasilanie modułu i mat grzewczych jeżeli brak tu napięcia to albo uszkodzony mamy bezpiecznik albo nie działa nam przekaźnik w skrzynce bezpieczników umieszczonej w bagażniku (zdjęcie poniżej) kabel czarny to masa

Witam.
    gdzie dokładnie w bagażniku znajdują się bezpieczniki odpowiedzialne za podgrzewanie siedzeń ? Mam ten sam problem, z tym że mi podgrzewanie działało, ale od tamtej zimy fotel kierowcy nie grzeje, mimo, że jest podświetlenie. Czy w sedanie też skrzynka będzie w bagażniku?
    Pozdrawiam
    sm00q

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

U mnie też działało podświetlenie a grzania nie było. Wina leżała po stronie przepalonej maty

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał sm00q Zobacz post
    Witam.
    gdzie dokładnie w bagażniku znajdują się bezpieczniki odpowiedzialne za podgrzewanie siedzeń ? Mam ten sam problem, z tym że mi podgrzewanie działało, ale od tamtej zimy fotel kierowcy nie grzeje, mimo, że jest podświetlenie. Czy w sedanie też skrzynka będzie w bagażniku?
    Pozdrawiam
    sm00q
    Powinna też być w bagażniku po prawej stronie we wnęce pomiędzy nadkolem a tylną lampą taka mała czarna klapka. Instrukcja nie rozróżnia położenia bezpieczników dla sedana i SW

Użytkownik Świeżak Avatar sm00q
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Giulia Sport Ti jest, 159 JTDm była

Domyślnie

Cytat Napisał mcgyver Zobacz post
    Powinna też być w bagażniku po prawej stronie we wnęce pomiędzy nadkolem a tylną lampą taka mała czarna klapka. Instrukcja nie rozróżnia położenia bezpieczników dla sedana i SW
    Znalazłem klapkę, w niej bezpieczniki. Wyciągłem pierwszy po prawej 7,5 i okazał się przepalony. Założyłem mocniejszy 20, bo akurat nie miałem mniejszego i bezpiecznik sie stopił, a ogrzewania jak nie było tak nie ma :/
    Jak myślicie? Jaka jest tego przyczyna? Podejrzewam zwarcie, ale gdzie?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał sm00q Zobacz post
    Znalazłem klapkę, w niej bezpieczniki. Wyciągłem pierwszy po prawej 7,5 i okazał się przepalony. Założyłem mocniejszy 20, bo akurat nie miałem mniejszego i bezpiecznik sie stopił, a ogrzewania jak nie było tak nie ma :/
    Jak myślicie? Jaka jest tego przyczyna? Podejrzewam zwarcie, ale gdzie?
    Najbardziej podejrzane miejsce to elektronika którą przedstawiłem na zdjęciach, drugie miejsce to obejrzał bym kostki przy fotelu i kable pod nim czy któryś się nie przetarł i nie robi zwarcia, trzeba wziąć miernik (ustawiony na omomierz ) do ręki i sprawdzić czy brązowy przewód w kostce nie ma zwarcia do masy (karoserii) . Jak byś był kiedyś na śląsku możesz podjechać to się zastanowimy a tym czasem miłego szukania .

Użytkownik Świeżak Avatar gibson
    Mieszka w
    szczecin
    Auto
    AR 159 SW High Ti

Domyślnie

a ja z innej beczki u mnie ni z gruszki ni z pietruszki włączyło się podgrzewanie foteli,czy ktoś mial podobnie i jak to naprawić.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Ktos wie w którym dokładnie miejscu w fotelu jest ten moduł/sterownik odpowiadajacy za grzanie foteli? Sciagnalem tapicerke z tylu ale nic tam takiego nie znalazłem...