Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: No i w końcu Alfa usnęła...

Użytkownik Świeżak Avatar goch
    Mieszka w
    Bytów
    Auto
    było: 145, 147, 159 SW, Giulia 2.0, jest: Stelvio VeloceTi MY21, Giulia Quadrifoglio

Domyślnie No i w końcu Alfa usnęła...

Witam,
    no i nadszedł moment pierwszego zawodu...Oto pokrótce okoliczności i przebieg zdarzenia:
    - temperatura na zewnętrz: - 12st.C
    - wyłączone światła, podgrzanie świec i rozruch. Auto zapaliło prawie normalnie, może nieco dłużej niż zwykle, przez chwile migała kontrolka świec żarowych, lecz znikła po paru sekundach.
    Po przejechaniu ok 0,5km pojawił się wyraźny, mocny dźwięk w rodzaju buczenia, dochodzący z tylnej części auta. Nieprzerwalny do momentu zaparkowania. Po paru minutach ponownie odpalam auto- dźwięk ten sam o takiej samej intensywności tym razem już od momentu rozruchu.
    Przed domem zgon 159 i najukochańszy komunikat: check engine i paląca się kontolka awarii wtrysków...
    Odpaliłem ponownie dojechałem pod dom ze 200m, komunikaty wyświetlone, buczenie -wszystko trwa.Otworzyłem maskę -lecz dźwięk ewidentnie wydobywa się z okolic tylnej osi... Alfa usnęła ponownie...
    Mam jakieś swoje niecne podejrzenia, ale może Forumowicze będą mniejszymi pesymistami...
    Proszę o sugestie, wskazówki i porady.
    Dodam tylko, że dopiero co zrobiłem mały "overclocking" w VTechu (w zeszły piątek i opowiadając historię o kontolce wypalania filtra usłyszałem, że generalnie powinno to dziać się w tle, a momenty w których już pojawiają się komunikaty mogą świadczyć o nadchodzącym końcu filtra) a aktualny przebieg to ok. 93 tyś km.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Moze pompa paliwa, zakonczyla zywot skoro to z tylu wylo?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 1,9 jtdm '07 187KM by Cinsoft, Giulia 2,2 jtdm '17

Domyślnie

Bez paniki. W zeszłym roku już to przerabiałem. To wyje, buczy pompa paliwa, która nie może tłoczyć paliwa z wytrąconą parafiną. Przytkało układ najprawdopodobniej przy filtrze paliwa. Rada - ogrzej filtr paliwa (lub najlepiej wstaw całe auto do ciepłego garażu) - ja nie mogłem tego zrobić więc dmuchawa ciepła na filtr pare minut załatwiła sprawę. Zapalił bez problemu. Potem profilaktycznie wymień filtr paliwa i jeśli możesz zlej to paliwo (u mnie przypominało śmietanę 30&#37. Check też się pojawia w tym wypadku (niedost. ciśnienie paliwa) - zgaśnie po 4-5 uruchomieniu. Tankuj dobre paliwo+ jakiś dodatek i będzie ok.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

No jeśli to z okolic baku wydobywa się ten dźwięk to zgadzam się z przedmówcą.. zapewne popma pailwa hałasuje.. Zrob jak napisał kolega powyżej i tankuj dobre paliwo.. bo -12 to nie jest jakaś straszna temp. dla diesla.. Zeszłej zimy przy -20 bez problemu odpalałem lejąc Verwę ON, a jak używałem dodatków to i -27 nie sprawiało problemu..
    Ostatnio edytowane przez Mariusz AutoDS ; 17-12-2010 o 10:57
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    XJ

Domyślnie

Tak to pompa. Przerobiłem to w stilo JTD z takimi objawami i komunikatem tylko zeu mnie to było latem u ciebie ewidentnie wskazuje na paliwo no chyba ze paliwo masz ok to wtedy pompa. Ja osobiście jeżdżę na VERVIE i nic nie dolewam po prostu żadnych dodatków same paliwo zaznacze że przy mrozach z poczatku tego roku a były po -20 na VERVIE bez dodatków nie miałem żadnych problemów.
    Wiec teraz idź zadbaj o swoją Belle ogrzej ją, przytul i w drogę.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Ja od roku tankuje na Auchanie wbrew przestrogom jakie to zle paliwo tam jest. Poprzedniej zimy przy -25 nawet nie bylo problemu auto niegarazowane.

Użytkownik Świeżak Avatar goch
    Mieszka w
    Bytów
    Auto
    było: 145, 147, 159 SW, Giulia 2.0, jest: Stelvio VeloceTi MY21, Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Chyba macie rację co do pompy. Ostatnio lałem Verve na Orlenie i no problem, ale chciało mi się przyoszczędzić i zatankowałem ze swojego zbiornika (mamy "mały CPN" na użytek firmy)- Lotos "wersja letnia" z dodatkami na zimę....Myśląc skoro busy jeżdżą normalnie yo alfa też powinna...
    Chciwy 2 razy traci.
    Dziękuję za szybki odzew!
    Opiszę co i jak gdy się już z tym uporam.
    Pozdro

Kowalski
    Gość

Domyślnie

Nie ulegaj presji reklamy odpuść vervę. To jeden wielki szwindel marketingowy.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    XJ

Domyślnie

Cytat Napisał Kowalski Zobacz post
    Po czym tak wnioskujesz?
    Może masz jakieś dowody na to. Podziel się nimi na forum, bo po to ono jest, a może przy okazji będzie to bardzo istotna uwaga i wskazówka dla osób które na tym paliwie jeżdżą.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał Kowalski Zobacz post
    ..a niech sobie będzie i szwindel.. tankuję auta na orlenie od wielu lat i nigdy nie miałem problemów z paliwem.. a mój fiat coupe miał mocno wykręconą moc i był bardzo wrażliwy na złe paliwo, co od razu można było zaobserwować po wyższych wartościach egt ..a lejąc vervę 98 zawsze było OK. Możliwe, że wiele stacji ma dobre paliwa, ja poprostu nie eksperymentuję tankując zazwyczaj w jednym zaufanym miejscu..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9