No to chyba sie rozpoczęła zła passa... Wczoraj okazało się podczas wizyty w ASO że nie działa termometr w panelu sterowania klimatyzacją, a dzisiaj stwierdziłem dziwne działanie skrzyni w trybie sekwencyjnym. Gdy jadę w trybie automatycznym skrzynia działa ok, natomiast gdy w trakcie jazdy zmienię w tryb sekwencyjny - samoczynnie zmienia bieg na niższy niezależnie od obrotów silnika. Gdy chcę samodzielnie zmienić bieg gdy juz jestem w trybie sekwencyjnym na wyższy - zmienia za którymś tam razem, ale za chwilę wrzuca znów nizszy bieg. Dodatkowo gdy na postoju z nogą na hamulcu zmienię w tryb sekwencyjny to pomimo próby zmiany biegu na wyższy dopiero za którymś razem skrzynia zmieni na bieg 2, czy tez trzeci, po czym samodzielnie zrzuci na 2 lub 1. Gdy powrócę w tryb automatyczny skrzynia zmienia biegi ok i auto przyśpiesza i jedzie ok. Natomiast do momentu wyłączenia auta nawet gdy przestawię drążek w tryb sekwencyjny, skrzynia pozostaje już w trybie auto i na wyświetlaczu pali się "D". Wczoraj przy okazji wizyty w ASO podpinali się do skrzyni aby sprawdzić czy jest wgrany najnowszy soft - ale okazało się że ten co mam jest ostatni jakim dysponują i raczej nic nie zmieniali (stałem obok podczas podpięcia pod examiner). Ma ktoś jakieś pomysły o co może chodzić?![]()

Byłem w końcu w ASO i Examiner pokazał błąd P1720 - błąd selektora dźwigni zmiany biegów
Przydałby mi się teraz jakiś nowy e-learn, bo niestety w tym co mam nie ma opisu dotyczącego Q-tronica...

Chodzi o jakis czujnik przy dzwigni?

I w końcu się za to zabrałem... Okazało się, że winna wszystkiemu była naderwana kostka od płytki zczytującej położenie dzwigni zmiany biegów, które to uszkodzenie sam spowodowałem gdy podpinałem dodatkowe podłączenie CB do gniazda zapalniczki. Po przelutowaniu przewodów tryb sekwencyjny powrócił aż miło![]()
Chyba kamień z serca co ?![]()
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16v, 2007r. ( DPF usunięty, EGR zaślepiony, 188KM i 406 Nm - wszystko w www.cinsoft.pl)

Możesz powiedzieć przy jakich obrotach możesz ręcznie przełączyć biegi z 3 -> 4 -> 5 -> 6 ? Bo pewnie 1 -> 2 -> 3 to przy dowolnych?
Do jakich maksymalnie obrotów wykręca się zanim przełączy się na wyższy w trybie manualnym?
PS
Jeśli masz taką możliwość podasz nr firmware odczytane np FES'em?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki