[159] Trzeszczenie w podszybiu.

blackrave

Nowy
Auto
AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm
Witam,

Od jakiegoś czasu irytują mnie dźwięki dochodzące z podszybia, a konkretniej z tego największego środkowego wylotu. Miał ktoś takie objawy? Da się to rozebrać jakoś? podkleić jakąś gumą sylikonem, to trochę nie przystoi na klasę premium...

Jedną z przyczyn trzeszczenia podszybia może być żle zamontowana przednia szyba . Jeśli jesteś w Wa-wie to podjedż na 1 sierpnia do Carserwisu, znają już temat i jest na to podobno rozwiązanie serwisowe.

Jedną z przyczyn trzeszczenia podszybia może być żle zamontowana przednia szyba . Jeśli jesteś w Wa-wie to podjedż na 1 sierpnia do Carserwisu, znają już temat i jest na to podobno rozwiązanie serwisowe.

Kurde ale wydaje się jak by bardziej ten plastik od nawiewu trzeszczał. No źle zamontowana szyba to już lepsza zabawa, mam nadzieję że to nie to, choć to nie samolot żeby się tego obawiać ale lepsza impreza pewnie.

Kurde ale wydaje się jak by bardziej ten plastik od nawiewu trzeszczał. No źle zamontowana szyba to już lepsza zabawa, mam nadzieję że to nie to, choć to nie samolot żeby się tego obawiać ale lepsza impreza pewnie.

często ta szyba tak rezonuje ,że wydaje się że to kratka nawiewu . Szyba powiadasz że lepsza zabawa ???Nieprawda , wyjęcie szyby i wklejenie jej na nowo po uprzednim uszczelnieniu to pryszcz ,poczekaj jak zaczną demontować ci całą deskę rozdzielczą :P

często ta szyba tak rezonuje ,że wydaje się że to kratka nawiewu . Szyba powiadasz że lepsza zabawa ???Nieprawda , wyjęcie szyby i wklejenie jej na nowo po uprzednim uszczelnieniu to pryszcz ,poczekaj jak zaczną demontować ci całą deskę rozdzielczą :P

No nic to muszę się sprawie przyjrzeć, ale jak pojadę do carserwice od razu to z całą pewnością stwierdzą że to szyba :) i zaczną to naprawiać, jeśli dobrze kojarzę politykę serwisów :)

Temat dokładnie znany z forum159.com.
Jeżeli masz tam konto, to polecam zapoznać się z wątkiem http://forum159.com/skrzypica-deska-ole-zamontowana-przednia-szyba-t105.html

Świetnie tam widać całą "ścieżkę" od pojawienia się problemu, przez nieudolne próby napraw, po definitywne rozwiązanie.

Pozwolę sobie skopiować post kolegi Łukasza (admina forum159.com) z powyższego wątku, któremu udało się wyeliminować problem:

"Z trzeszeniem z okolic deski/przedniej szyby CARSERWIS poradził sobie w kilkadziesiąt minut.
W ASO Dukiewicz już rozłożyli ręce, kategorycznie twierdząc, że to na pewno nie coś z okolic szyby jak mi się wydawało a z okolic deski i trzeba wszystko rozbierać. Przypomina mi to wizyty u lekarzy, gdzie zawsze warto mieć dwie...trzy diagnozy by mieć pewność co się dzieje.

Wkurzajacy, POTWORNIE wkurzający dźwięk permanentnego naprężenia 'czegoś' to tarcie od zewnątrz szyby o karoserię czy uszczelkę w miejscu, które zaznaczyłem na zdjęciu. Wklejono tam jakąś piankę czy gumę samoprzylepną, dokładnie w ten rowek pod uszczelką. SZOK. CISZA."

W mojej 159 też pojawił się problem trzeszczenia w podszybiu, po prawej stronie. Po lekturze postów na forum byłem załamany ( wycinanie szyby!). Pojechałem do serwisu w Bydgoszczy. Diagnoza i "leczenie" trwały 10 minut. Okazuje się , że po montażu szyby w fabryce w podszybiu zostają plastikowe elementy mocujące szybę na czas wiązania kleju. Z nieznanych powodów plastików tych później nie usuwają a one z czasem zaczynają trzeć o szybę i pojawia się to wkurzające trzeszczenie. Wyrzucenie tego plastiku, co mechanikowi zabrało 15 sekund majstrowania śrubokrętem, przywróciło mojej AF pożądaną ciszę.

Dran a przy jakich prędkościach to słyszałeś? od rauz jak ruszyłeś? czy przy większych?
Czy na równej drodze też coś trzeszczało?

Trzeszczało przede wszystkim jak jechałem wolno i po dziurach. Od razu zaznaczę , że nie zwracałem uwagi przy jakich temperaturach się to pojawiało. Ale wyjeżdżając z garażu (ok 15 st. C) mam 200 m dziurawej żwirówki i wówczas przede wszystkim to słyszałem.

W mojej 159 też pojawił się problem trzeszczenia w podszybiu, po prawej stronie. Po lekturze postów na forum byłem załamany ( wycinanie szyby!). Pojechałem do serwisu w Bydgoszczy. Diagnoza i "leczenie" trwały 10 minut. Okazuje się , że po montażu szyby w fabryce w podszybiu zostają plastikowe elementy mocujące szybę na czas wiązania kleju. Z nieznanych powodów plastików tych później nie usuwają a one z czasem zaczynają trzeć o szybę i pojawia się to wkurzające trzeszczenie. Wyrzucenie tego plastiku, co mechanikowi zabrało 15 sekund majstrowania śrubokrętem, przywróciło mojej AF pożądaną ciszę.

OK a gdzie te plastiki są? Jak się do nich że tak nieładnie powiem dobrać:)? No przy morzie mi też tak trzeszczy taki dzwięk szcztucznego materiału.

Plastik ten znajdował się od strony komory silnika. Po otwarciu maski patrzeć trzeba w podszybie, za zawiasem maski po stronie prawej, od jego strony wewnętrznej. Jest tam taka jakby wnęka którą od góry ogranicza szyba przednia. Plastik ma wymiary ok 2x3 cm i ma postać ramki wypełnionej takimi elastycznymi sprężynującymi elementami.

Plastik ten znajdował się od strony komory silnika. Po otwarciu maski patrzeć trzeba w podszybie, za zawiasem maski po stronie prawej, od jego strony wewnętrznej. Jest tam taka jakby wnęka którą od góry ogranicza szyba przednia. Plastik ma wymiary ok 2x3 cm i ma postać ramki wypełnionej takimi elastycznymi sprężynującymi elementami.

O dzieki ale było by śmiesznie jak by u mnie coś takiego było :)

Tez mi cos trzeszczy ale przy predkosciach powyzej 130km/h i na rownej drodze.
taki odgłos jakby jakis kamien na podszybiu sobie drzał

warsztatpusz u mnie jest dokładnie to samo..... przy wyższych prędkościach.
Jak znajdziesz rozwiązanie to daj znać :)

U mnie też drżało coś przy prędkościach powyżej 120 km/h. Metodą kolejnych rozbierań i podkładania gumowych podkładek róznej grubości namierzyłem cwaniaczka - przednie prawe nadkowe drżało obijając się o przedni błotnik mniej więcej na wysokości mocowania przedniego chlapacza (choć ja nie mam takowych). Podklejenie kawałkiem gumy załatwiło sprawę hałasu (też myślałem, że to z podszybia lub jakiś element lata w komorza silnika)

w mojej była niedawno wymieniana szyba i w kilka dni po tym fakcie pojawiło się właśnie podobne trzeszczenie - prawa strona, jakby dochodziło z wnętrza panelu, dźwięk najbardziej dokuczliwy jest pomiedzy 1000-1300 obrotów no i na dziurach oczywiście, co ciekawe gdy samochód stoi przechylony do przodu - wibracje na tych obrotach nie wystepują

OK a gdzie te plastiki są? Jak się do nich że tak nieładnie powiem dobrać:)? No przy morzie mi też tak trzeszczy taki dzwięk szcztucznego materiału.

Rozwiązanie serwisowe poniżej...

Załączniki

dziwne piski nasilające się jedynie podczas deszczu i na nierównościach, Proszę o rad

podczas deszczu lub kiedy mocno spryskam szybe słyszalne są dziwne piski, najbardziej przy nierównościach na drodze, nie mam pojęcia co to może być, miał ktoś podobnie ? kiedy jest sucho i nie nadużywam spryskiwaczy jest cichutko. Z góry dzięki za pomoc:confused:

Amortyzatory
Powrót