Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tomex_187
    Mieszka w
    Kopenhaga/Kolobrzeg
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 185KM by Tune-Up 2007 r. 175000km

Domyślnie

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Rozrząd co 100-120 tyś. km. Więc jeśli w tym samochodzie nie było to zrobione (a mało kto inwestuje przed sprzedażą), to koniecznie trzeba się za to wziąć. Twierdzisz, że do końca serwisowano auto w ASO, więc jeśli wymieniano tam także rozrząd, to na 100% będzie jakiś wpis.
    Przy czym sam rozrząd to jeszcze nie koniec historii. Przy tych przebiegach notorycznie pojawia się problem szczególnie z wtryskami, następnie z kolektorem, filtrem DPF i zaworem EGR.
    Jeśli nie masz czasu na sprawdzenie tak podstawowych spraw, to zalecałbym poczekać z kupnem aż czas się znajdzie. Lub jak ja, być świadomym owych mankamentów i mieć w kieszeni kaskę na ich naprawę. W PL zestaw rozrząd+wtryski+DPF+EGR przy 2.4 to koszt około 3-4 tyś. PLN.
    Nie chcę Cię straszyć, być może auto jest po serwisowaniu w/w elementów, lub problem go nie dotyczy, niestety w większości przypadków tak kolorowo nie ma. Przy czym jeśli się to zrobi, a auto było względnie zadbane, to można później cieszyć się wielokilometrową bezproblemową przyjemnością z jazdy.
    Jestem prawie pewien, ze byl wymieniany rozrzad, EGR w polsce bede chcial zaslepic, DPF bym chcial wyrzucic, ale nie wiem jakie normy spalin zaczna wystepowac, tu na przegladach strasznie sie tego czepiaja :/ wiec pozostaje temat wtryskow i kolektora, czy to sa drogie czesci i ich wymiana?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał tomex_187 Zobacz post
    Jestem prawie pewien, ze byl wymieniany rozrzad, EGR w polsce bede chcial zaslepic, DPF bym chcial wyrzucic, ale nie wiem jakie normy spalin zaczna wystepowac, tu na przegladach strasznie sie tego czepiaja :/ wiec pozostaje temat wtryskow i kolektora, czy to sa drogie czesci i ich wymiana?
    Wymianę rozrządu zweryfikujesz jedynie przez wpis w ASO lub poprzez dokumentację dostarczoną przez sprzedającego. Co do DPFa- jego usunięcie będzie powodowało niespełnianie wymagań emisji spalin w niektórych krajach, np. w Niemczech. Jeśli więc przebywasz w kraju, w którym obowiązują podobne restrykcje- usuwanie filtra może być ryzykowną zabawą. Być może będzie w dobrym stanie i wcale nie będzie trzeba go ruszać.

Co do wtrysków- zwykle ogranicza się to do wymiany końcówek. Koszt w zależności od ilości 0-1000zł. 0, bo być może wszystko jest OK.

Kolektor- nie wymienia się, a usuwa nagar i robi porządek z klapami wirowymi. Koszt u Tomka z Krakowa to bodaj 500 czy 700zł, nie pamiętam konkretnej liczby.

Mieszka w
    Kopenhaga/Kolobrzeg
    Auto

Domyślnie

No to troszke mnie pocieszyles bo juz sie zestrachalem. To kolektor napewno zrobie w PL i zobacze jak wtryskim DPF narazie zostawie, nie ruszam, tylko fajnie jesli jest mozliwosc sprawdzenia jesgo stanu, to bym wiedzial co dalej kombinowac, bo w Danii maja bzika na punkcie eco :/

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

No to troszke mnie pocieszyles bo juz sie zestrachalem. To kolektor napewno zrobie w PL i zobacze jak wtryskim DPF narazie zostawie, nie ruszam, tylko fajnie jesli jest mozliwosc sprawdzenia jesgo stanu, to bym wiedzial co dalej kombinowac, bo w Danii maja bzika na punkcie eco :/
    Kolektor obejrzyj na miejscu, przed zakupem auta. Poszukaj sobie na youtube pod hasłem "klapy wirowe", gdzie to jest w silniku (jest on widoczny bez problemu po zdjęciu plastikowej pokrywy silnika). Jeśli kolektor będzie taki brudny (na wierzchu widoczny mokry osad sadzy z olejem) jak na poniższym zdjęciu (źródło: facebook, profil cinka)
    https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater
    to znaczy, że trzeba odpuścić to auto (taki stan kolektora ssącego wróży zły filtra cząstek stałych, w polskich warunkach można go po prostu wyciąć, w warunkach zachodnich trzeba będzie go niedługo wymienić).
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 01-05-2013 o 10:54

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Jest możliwość sprawdzenia DPF podłączając Alfę pod komputer i przejechać się jakiś odcinek. Wtedy okaże się jak często się wypala i jak bardzo się zasyfia. Bez komputera też można wstępnie się dowiedzieć obserwując spalanie i częstotliwość wypalania.

Nic się nie bój, jeśli jesteś względnie pewny co do przeszłości i historii, auto będzie dobrze śmigać podczas jazdy próbnej itd. to warto się zastanowić. Poproś przed przyjazdem aby silnik czekał na zimno. Wtedy po odpaleniu wstępnie poznasz stan kolektora i wtrysków po kulturze pracy zaraz po rozruchu. Jeśli będzie chodził nierówno, szarpał całym autem i puszczał "dymki" to już jasne, że coś jest nie halo. A nawet jeśli będzie OK, to po ewentualnym kupnie udaj się do kogoś znającego się na rzeczy aby skontrolował stan w/w elementów.

Mieszka w
    Kopenhaga/Kolobrzeg
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Bez komputera też można wstępnie się dowiedzieć obserwując spalanie i częstotliwość wypalania..
    Na jezdzie probnej raczej nie da rady tego sprawdzic? czy sie myle? czestotliwosc wypalania? ocb..

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Na jezdzie probnej raczej nie da rady tego sprawdzic? czy sie myle? czestotliwosc wypalania? ocb..
    No na jeździe próbnej raczej nie, za mały odcinek Częstotliwość wypalania tj. co ile DPF wypala to co nazbiera. Nie powiem Ci dokładnie bo nie jestem ekspertem, a sam DPF usunąłem na dzień dobry więc nie mam doświadczenia

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam!
    Gdzieś w okolicach lipca planuję kupić AR 159. Najpierw może podam preferencje:
    - minimum 2006r.
    - 1.9 JTDm 150KM
    - czarny kolor
    - sedan
    - przebieg do 150kkm
    - skóra ( najlepiej czarna! )
    - oczywiście bezwypadkowe
    Wiem, że ciężko znaleźć AR z tymi wymaganiami, ale może Tomek lub inny znawca dałby radę coś takiego sprowadzić i jaka byłaby mniej więcej cena takiego autka

Użytkownik Rowerzysta Avatar maxit1
    Mieszka w
    rawa mazowiecka
    Auto
    giulietta 2,0 jtdm 170 km+ audi a4 2,0tdicr

Domyślnie

z tym przebiegiem bedzie problem

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał maxit1 Zobacz post
    z tym przebiegiem bedzie problem
    dla rocznika 2006 zdaję sobie z tego sprawę, ale jest napisane "minimum 2006r." 2007 czy 2008 także mnie interesuje