Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał pimael Zobacz post
    Witam
    Obserwuję od pewnego czasu tą AR
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-2...C33246027.html
    może ktoś z Was ją oglądał? niestety mam całą Polskę do przejechania aby ją zobaczyć.
    No i ten automat. Z jednej strony chętnie bym polatał furą z automatem ale ....
    Jakbyście mieli jakiś pogląd na te auto chętnie wysłucham
    Pozdrawiam
    Nie wiem co mam Ci powiedzieć. Ponieważ sledze dosyć uważnie rynek benzynowych 159 to mogę Ci powiedzieć ze jeszcze miesiąc temu stala w komisie w Suwalkach. Cena chyba taka sama była. Poza tym same minusy: 2.2 jts, auto sciagane z Francji (zwykle po jakiś przygodach) i do tego jeszcze komis sprzedaje a automat to słynny selespeed a nie asin jak był w ropniakach montowany. Plus jedyny to kolor czerwony oraz kombiak.
    Mowiac szczerze to w tej cenie kup lepiej 159 i 2.0 w ropie. Tyle z mojej strony

Użytkownik Świeżak Avatar stasiu018
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    159 SW

Domyślnie

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-q4-...C34097046.html

Tak jak obiecałem, byłem dzisiaj z żonką i kumplem sprawdzić ten egzemplarz. Pokrótce:
    1. Wizualnie
    - drobne zarysowania na lakierze - mało widoczne
    - robiona z przodu, minimalnie zauważalne różnice w lakierze + klapa silnika minimalnie źle spasowana względem prawego nadkola, wg nas była lekko walnięta, czego sprzedający po naszym pytaniu potwierdził
    - widoczne zmęczenie materiału we wnętrzu - zdjęcia na otomoto naprawdę dobrze to ukrywają, przetarcie na panelu środkowym (chyba od latającego breloka lub drugiego kluczyka), przetarcie na uchwycie schowa - rzuca się w oczy, tak jak Czarny_28 zauważył przetarty dekielek na drążku zmiany biegów (tak w połowie, trzeba byłoby go zedrzeć do końca aby miał jednolity kolor), drobne, ale widoczne przetarcia na plastykach w drzwiach,
    - widoczne przetarcia na jasnej skórze -szukaliśmy 159 w tym kolorze, ale po obejrzeniu tej zmieniliśmy zdanie - bardzo szybko widać rysy, nawet te drobne.
    2. Po przeglądzie
    - zero oznak rdzy itp - spód wygląda bardzo dobrze
    - nie było zastrzeżeń do zawieszenia z przodu
    - prawy amortyzator z tyłu do wymiany (poci się)
    - tylne koła ciężko chodzą przy ręcznym kręceniu - dużo ciężej niż przednie, tak jakby hamulec je blokował (nie, nie był zaciągnięty)
    - panowie z serwisu też przyznali że był robiony z przodu, ale zrobiony dobrze, nie było widać że mogłoby coś naciągane itp.
    3. Jazda
    - przy pierwszym odpaleniu zakręcił 3 razy (byliśmy z rana i niby nie palił go wcześniej, później palił można powiedzieć na dotknięcie, chociaż nie było jakiś ta dłuższych przestoi - max 25minut
    - przy gwałtownym puszczeniu sprzęgła odczuwalny stuk z tyły auta, prawdopodobnie coś w zawieszeniu
    - silnik pracuje równo, nie słychać różnicy z wciśniętym i wyciśniętym sprzęgłem,
    - nie jest zamulony, ładnie się zbiera, ale myślałem że poczuję większą róźnice względem swojej 156 2.4 @170KM, z drugiej strony nie było też za bardzo pola do popisu - krótki przejazd przez miasto (1-4)
    - światła szyby, klima przód i tył, regulacja elektryczna obydwóch foteli sprawne,
    - uszkodzony czujnik parkowania (lewy przód), zaczął wyć ruszając z pustego placu - pewnie pozostałość po tym dzwonku
    4. Ogólne wrażenia
    Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi skąd taka atrakcyjna cena, apropo tego, sprzedający twierdzi że po sprowadzeniu wymienił olej i dwumase! Co prawda stan wnętrza pozostawia trochę do życzenia, plus robiony przód, ale to wciąż mało. Jak ktoś wahał się czy jechać oglądać to ja nie rozwieje jego wątpliwości. Chciałem zabrać ją jeszcze na trzepanie na stację diagnostyczną w tym tygodniu, ale żona jest na nie, więc odpuszczam.

Gdybym mógł jeszcze pomóc w tym temacie to pytajcie, może czegoś jeszcze nie ująłem.

Pozdrawiam

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon, 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Hej,

Czytam to forum anonimowo od dawna, ale zbliża się moment zakupu Belli, więc pytanie - może ktoś z Was oglądał któreś z tych aut? Ewentualnie co o nich myślicie?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33988211.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C31998756.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C28370854.html

Kombiak jest od znanego tu na forum Tomka. Ktoś z Was coś więcej powie o tym aucie? Chciałbym jednak kupić sedana, dlatego jeśli ktoś coś... Będę wdzięczny!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Gdybym miał wybierać z tych trzech to sedanami nie zawracałbym sobie głowy tylko jechał do Tomka.
    Jeśli śledzisz ten wątek to pewnie wiesz dlaczego. :-)
    Ostatnio edytowane przez łuk4sz ; 30-08-2014 o 21:29

Użytkownik Pirat drogowy Avatar piotrekkr
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    była: 159 1.9 jtdm Cinsoft, rocznik 2007, jest: Lex IS 250 2007

Domyślnie

Cytat Napisał wyzga Zobacz post
    Hej,
    Czytam to forum anonimowo od dawna, ale zbliża się moment zakupu Belli, więc pytanie - może ktoś z Was oglądał któreś z tych aut? Ewentualnie co o nich myślicie? http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33988211.html http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C31998756.html http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C28370854.html
    Kombiak jest od znanego tu na forum Tomka. Ktoś z Was coś więcej powie o tym aucie? Chciałbym jednak kupić sedana, dlatego jeśli ktoś coś... Będę wdzięczny!
    Autko nr 3 wisi na otomoto przynajmniej rok i nikt go nie chce. Ma dziwną konfigurację- skóra i manualna klima. Kierownica dość wygłaskana jak na 150 tys km przebiegu, ale wiadomo- różne łapy mają Alfisti Auto nr 2 od pewnego sprzedawcy, pewnie w cenie pakiet startowy, ale kombi i troszkę stary rocznik Ogólnie sedana znaleźć jest trudniej- w ogłoszeniach na allegro jest 450szt 159-tek, z czego 150 sedanów.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Oczywiście co do auta Tomka nie mam żadnych wątpliwości, że będzie OK. Moje jedyne rozterki są związane z typem nadwozia, bo preferuję sedana. Nr 3 oglądałem już "live" - faktycznie konfiguracja mnie zdziwiła.

Od Tomka z moim zasięgu cenowym jest jeszcze http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C31709966.html - rozsądne było by chipowanie tego?

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto

Domyślnie

Od Tomka z moim zasięgu cenowym jest jeszcze http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C31709966.html - rozsądne było by chipowanie tego?
    Ja mam 9-tkę z tym silnikiem po chipie. Cinsoft mi wykrzesał 161,5 KM i 326 NM momentu. D... nie urywa, ale jeździ przyzwoicie Silnik uchodzi za w miarę bezawaryjny- brak problemów z klapami wirowymi jak w 1.9 16v. Sprzęgło i przeniesienie napędu w 1.9 8v takie samo jak w 1.9 16v, więc z tymi 160 KM i 330 NM daje radę
    Ostatnio edytowane przez piotrekkr ; 30-08-2014 o 22:06

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał piotrekkr Zobacz post
    Ja mam 9-tkę z tym silnikiem po chipie. Cinsoft mi wykrzesał 161,5 KM i 326 NM momentu. D... nie urywa, ale jeździ przyzwoicie
    A jak po chipie wytrzymuje to skrzynia/dwumasa? Myślę, że "jeździ przyzwoicie" dla mnie będzie w zupełności wystarczające, bo wiem jak jeździ 16V z standardowych 150KM. Domyślam się również, że spalanie w 8V po chipie jest lepsze niż w 16V w standardzie...?

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto

Domyślnie

A jak po chipie wytrzymuje to skrzynia/dwumasa? Myślę, że "jeździ przyzwoicie" dla mnie będzie w zupełności wystarczające, bo wiem jak jeździ 16V z standardowych 150KM. Domyślam się również, że spalanie w 8V po chipie jest lepsze niż w 16V w standardzie...?
    Można powiedzieć, że 8V po chipie jeździ tak samo jak 16V w serii (przynajmniej takie moje odczucia). Na oszczędności w spalaniu w 8v względem 16v bym nie liczył. Ja ciągle oscyluję wokół 8 litrów na 100 km w cyklu mieszanym.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

No i ?
    Wpadles na forum tylko po to zeby wrzucic swoje ogloszenie ?