Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Fiat Bravo 1.4 T-Jet

Domyślnie

Taką jaka jest podana w ogłoszeniu Ze względu na to że 159-tek z tym silnikiem za wiele na rynku wtórnym nie ma ciężko jest mi złapać punkt odniesienia i określić czy cena jest dobra czy nie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Zobacz na autoscout24 jakie są ceny. Są totalne golasy z różnych roczników i z różnymi przebiegami po wersje Ti na wypasie.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał Łukasz 159 <3 Zobacz post
    Jestem z Tarnowa i oglądałem pobieżnie tą brere. To co mi się rzuciło w oczy tak jakieś dziwne zacieki i zaraz obok nich zmatowiony lakier jak by papierem ściernym (tylne prawe nadkole) swoją drogą myślałem że brery mają takie naklejki zabezpieczające na tylnych nadkolach. Kratka w grilu jest dorobiona z jakiejś siatki. środek wyglądał na zadbany, raczej nie było palone. Tarcze hamulcowe do wymiary albo do przetoczenia bo ranty były na nich straszne. Silnika nie odpaliłem bo był rozładowany akumulator. Pani która pokazywała mi ten samochód nie namawiała mnie na niego za bardzo co może wydawać się podejrzane
    Brery mają fabrycznie naklejki przezroczyste na błotnikach z tyłu chroniące przed odpryskami. Kratka w grillu i zderzaku fabrycznie jest z siatki metalowej, a nie plastikowej jak w 159.

Auto
    ford mondeo

Domyślnie

Wychodzi na to że było coś paprane przy tylnych nadkolach, bo naklejek brak a w ich miejscu są te zacieki . A siatka jest napewno nieorginalna, jakiś mirek ze szwagrem ją na poczekaniu dorobili

Auto
    AR GT 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Łukasz 159 <3 Zobacz post
    Jestem z Tarnowa i oglądałem pobieżnie tą brere. To co mi się rzuciło w oczy tak jakieś dziwne zacieki i zaraz obok nich zmatowiony lakier jak by papierem ściernym (tylne prawe nadkole) swoją drogą myślałem że brery mają takie naklejki zabezpieczające na tylnych nadkolach. Kratka w grilu jest dorobiona z jakiejś siatki. środek wyglądał na zadbany, raczej nie było palone. Tarcze hamulcowe do wymiary albo do przetoczenia bo ranty były na nich straszne. Silnika nie odpaliłem bo był rozładowany akumulator. Pani która pokazywała mi ten samochód nie namawiała mnie na niego za bardzo co może wydawać się podejrzane
    Z tego co ja się dowiedziałem poprzez email to "miała malowany błotnik" nie napisano który, więc teraz już wiem Niestety mimo kilkukrotnego zapytania poprzez email nie udało mi się uzyskać zdjęcia szkody przed naprawą (a podobno takowe istnieje), ani żadnych informacji dotyczących stanu mechanicznego i historii napraw.

Auto
    Fiat Bravo 1.4 T-Jet

Domyślnie

Cytat Napisał szymonjot Zobacz post
    Zobacz na autoscout24 jakie są ceny. Są totalne golasy z różnych roczników i z różnymi przebiegami po wersje Ti na wypasie.
    Ten sam rocznik z podobnym wyposażeniem i przebiegiem to ~ 10,5k € więc cena zbliżona. Tym bardziej ponawiam swoje pytanie, czy ktoś zna czerwoną TBi z Carserwisu z W-wy lub po zdjęciach widzi w niej coś podejrzanego ? Pod koniec tygodnia prawdopodobnie pojadę ja obejrzeć więc liczę na cenne rady na co szczególnie zwrócić uwagę.

Auto
    Fiat Croma 1.9 JTD Automat

Domyślnie

Cytat Napisał zainteresowany Zobacz post
    Z tego co ja się dowiedziałem poprzez email to "miała malowany błotnik" nie napisano który, więc teraz już wiem Niestety mimo kilkukrotnego zapytania poprzez email nie udało mi się uzyskać zdjęcia szkody przed naprawą (a podobno takowe istnieje), ani żadnych informacji dotyczących stanu mechanicznego i historii napraw.
    No cóż, nie dogadałem się ze sprzedającym.

Informacjami jakie zdobyłem mogę się podzielić.

Auto ma malowane oba całe boki i przód 220-360um. Podobno kosmetyka po ściągnięciu z Włoch. Zdjęć też nie dostałem. Podłużnice całe, mocowania chłodnicy całe. Raczej pewne, że nie miał dzwona.
    Co do historii serwisowej to jest pełna, od zakupu, aż do dziś w ASO. Z większych napraw przy 108k zrobiony rozrząd, przy 140k dwumasa(wg faktury naprawa kosztowała 8k). Przy okazji, w opisie na otomoto jest błąd, auto ma 142k przebiegu.
    Jak ktoś jest zainteresowany to na PW mogę wysłać raport z AutoDNA.
    Generalnie IMO technicznie auto jest warte uwagi. Trzeba tylko zrobić z przednimi wahaczami i wymienić klocki/tarcze, Wymaga niemałych poprawek lakierniczych.

Jedyne co można zarzucić to trochę nieadekwatna cena..

EDIT
    PS. Czy ktoś wie coś o Brerze tbi z Białogardu? Na otomoto za 51900. Niestety jeszcze nie mogę wstawiać linków.
    Ostatnio edytowane przez fnkdoc ; 12-07-2016 o 18:01

Użytkownik Maniak resoraków Avatar FerraEnzo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 2.0 jtdm (170cv)

Domyślnie

Cytat Napisał Bakus Zobacz post
    Ten sam rocznik z podobnym wyposażeniem i przebiegiem to ~ 10,5k € więc cena zbliżona. Tym bardziej ponawiam swoje pytanie, czy ktoś zna czerwoną TBi z Carserwisu z W-wy lub po zdjęciach widzi w niej coś podejrzanego ? Pod koniec tygodnia prawdopodobnie pojadę ja obejrzeć więc liczę na cenne rady na co szczególnie zwrócić uwagę.
    Też się na nią czaiłem ale przekracza mój budżet.

Mam za to prośbę o ocenę poniższego modelu - UWAGA nie ma jej w sieci. Tzn. była miesiąc temu za 39 500. Dzwoniłem gadałem ale szukałem dalej. Na wszelki wypadek zapisałem sobie nr telefonu. Napisałem do sprzedającego w weekend i okazało się, że cały czas jest w posiadaniu tej fury.
    Kolega z forum sprawdził mi VIn, niby wszystko ok, ale pierwszy wpis przy 80 k.... (2013 ROK). Czy wcześniej nie były w Austrii ewidencjonowane naprawy ? To mnie tylko martwi.
    Sprzedający mówi, że tylny zderzak malowany, szyba przednia wymieniona - podobno odprysk. Mam nadzieję, że zobaczę zdjęcia.
    Wrzucam zarówno historię serwisową jak i klika zdjęć. Proszę o opinie.
    Przebieg 120 k, cena 39 500.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0443.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	87.2 KB
ID:	205497Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0444.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	103.6 KB
ID:	205498Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0445.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	96.6 KB
ID:	205499Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0446.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	89.4 KB
ID:	205500Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0447.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	98.0 KB
ID:	205501Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0448.jpg
Wyświetleń:	25
Rozmiar:	111.9 KB
ID:	205502Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0449.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	87.6 KB
ID:	205503Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0451.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	56.8 KB
ID:	205504Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0452.jpg
Rozmiar:	97.7 KB
ID:	205505Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Rozmiar:	134.8 KB
ID:	205506

Jadę w sobotę oglądać, co myślicie o historii ?

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Nie wiem, czy światło akurat tak padało, czy rzeczywiście też tak jest, ale na zdjęciach szpary na masce i klapie po lewej stronie samochodu są większe niż po prawej.
    Przyjrzałbym się dokładniej całej tej lewej stronie, czy cała nie była robiona.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznan/Wrzesnia
    Auto
    Była AR 159 2.0 JTDm, Byla AR 147 FL 1.6 TS 105KM Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał fnkdoc Zobacz post
    Robimy lekki offtop, ale muszę zaznaczyć, że auto chcę wziąć w leasing. Przy aucie na umowie K-S, leasingodawca do ceny sprzedaży doliczy 23% vat'u. Wychodzi na to samo. W obu przypadkach odliczam 50% podatku od takiej samej kwoty.

Auto, które wspomniałem powyżej, kosztuje 38000 netto, 46900 brutto. Czyli po odliczeniu kosztuje mnie 42500. Aby auto na K-S wyszło mnie tyle co na FV23% musiało by kosztować 38k pln,
    Przerabialem temat leasingu w ub roku i tylko oferty z pelna fv Vat wchodzily w gre, co mocno ograniczalo mizliwosci wyboru w PL.
    Wg mnie, pewnosci nie mam, dla Kowalskiego cena ostateczna bedzie jednakowa, niezaleznie czy wezmie fv Vat czy nie. Ale to pytanie do kisegowego, sprzedawcy.
    Z mojego przypadku - oferta na otomoto na kwote np. 40000, w opisie info ze jest fv vat. Te 40000 jest cena brutto. Gdyby sprzedajacy nie mogl wystawic fv, cena bylaby taka sama - to mozna nawet samemu okreslic majac na uwadze ceny rynkowe wzgledem danego rocznika auta (silnik, wyposazenie itp.)

Wg mojej ksiegowej i nie tylko niej do leasingu tylko pelna faktura vat, ING tak samo twierdzil (leasingodawca), auto bez pelnej fv nie wchodzilo w gre. Mowie o leasingu operacyjnym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk