[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cześć! Panowie tragicznie zakonczyła się moja kilkuset kilometrowa wycieczka dla mojego auta :( najpierw słyszałem, piski przy skręcaniu kierownicą później było tylko gorzej... Zbagatelizowałem nieco problem i kontynuowałem podróż. Po jakimś czasie poszło całkiem wspomaganie i kierownicą nie dało się już manewrować nie będąc w ruchu.. Zajechałem do jakiegokolwiek mechanika (w godzinach wieczornych) i dolaliśmy płynu - "żebym dojechał do domu".. Niestety po 20 minutach cały płyn gdzieś wyciekł i problem wrócił. Najgorsze jest to że i chyba pompę szlag trafił bo przestała buczeć po dojechaniu na miejsce co oznacza zapewne, że się spaliła :/... Zauważyłem, że pod kołem od strony pasażera (nie mam pojęcia o mechanice samochodowej) jest guma cała mokra od cieczy, co to za część? Tzw maglownica? Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ja miałem dość podobny przypadek. Z niewyjaśnionych powodów z dnia na dzień prawie cały płyn wyleciał przez uszczelnienie maglownicy. Po dolaniu jednego litra płynu dałem radę dojechać tylko do mechanika. Okazało się, że uszczelnienie "wybuchło" – tzn. po prostu wystrzeliło ze swojego miejsca. Prawdopodobnie poprzedni właściciel oddał maglownice do regeneracji i regenerowane uszczelnienia nie wytrzymały próby czasu.

Czy taki objaw jak terkotanie przy kręceniu kierownicą zwłaszcza na postoju i niskich prędkościach może świadczyć o kłopotach z maglem? mam już wymieniony zbiorniczek z 2011r. i wlany czerwony płyn. Nic się z nim nie dzieje, nie bulgocze, nie ubywa go. Poza tym żadnego popiskiwania i efektów gumowania. Dodam, że maglownica była podobno regenerowana w 20011r właśnie.

Może to być coś z maglem, ale mogą to być także drążki kierownicze. Ostatnio ktoś z forum miał to terkotanie/gumowanie i okazało się, że był drążek kierowniczy do wymiany. Ja też tak mam już od roku, ale nie jest to bardzo mocne więc nic z tym nie działam. Wymieniłem zbiorniczek latem w nadziei, że to ustanie ale właściwie chyba nic to nie pomogło.

Ponawiam pytanie, ponieważ mam problem. Zamówiłem zbiorniczek do siebie a dostałem do 1.9 :O
Czy w 2,4 również były wadliwe zbiorniczki? Ktoś posiada informację?

KuASY:
Tak, ja miałem w swojej walnięty zbiorniczek. Po wymianie wspomaganie działa lepiej.

Poszedłem do ASO i zamówiłem po VIN'ie... trochę ponad 100zł. Na Allegro widziałem głupków sprzedających używane po tyle samo :P kto wie, czy nie były jeszcze sprzed poprawki!?

Ja również zamówiłem po nr VIN i dostałem od 1.9 :O obstawiam że jakiś pacan się pomylił?

Albo się pomylił, albo ktoś zrobił swap'a :P
Obstawiam pierwsze.

Czy koś regenerował maglownice we Wrocławiu, Lubinie, Legnicy? (+ okolice oczywiście)
Chodzi dokładnie o walnięte uszczelnienie :/ z lewej strony mi ucieka... na szczęście tylko do pewnego stopnia, ale irytuje mnie coś takiego.

A może ja za dużo płynu dolewam? Niby daje blisko MAX...

Ktoś coś może powiedzieć?

Ostatnio gdy wymieniałem płyn, mechanik zasugerował, aby nie lać nigdy pod max, a tak oszczędnie pomiędzy kreskami. Do 159-tki nic nie ma, jednak stwierdził, że w innym modelach występowało rozszczelnienie układu pod zalaniu po górną kreskę. Tak samo w przypadku zamiany płynu na rzadszy.

Witam
dzisiaj mi Panowie zaraz po odpaleniu pompa wspomagania zawyla przez chwile i nie wiem czy sie juz nie zaczyna powoli konczyc.
PROSZE O INFO
gdzie dostac w dobrej cenie,
czy warto regenerowana czy nową
BARDZO PROSZE O KONKRETNE NAMIARY, ceny bardzo mile widziane.
ktos moze sam wymienial? Ile schodzi?
pozdrawiam serdecznie

Po odpaleniu jak pompa chwilę zawyje to norma. Niczego nie kupuj. Jak padnie to się będziesz martwił :)

ryki daj spokoj mi tez zawyje przy niskich temperaturach.Nie sraj w gacie od razu:D.KuASY jak masz czerwony to ma byc DEXTRON III

Płyn mam taki jak fabryka zalała, czyli czerwony. Ten ze zdjęcie jest Ok? w ASO nie wiedzieli który i dali ten :|

Amortyzatory
Powrót