[159] Dołożenie czujników parkowania (Parktonic)

Mam MES tylko nie pełną wersję ,

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Ok mam już pełną wersję MES , ale przez niebieski kabelek nie mogę nadal nic zrobić , ani skasować inspekcji ani nic zrobić z dolozonymi czujnikami wyskakuje że nie prawidłowy kabelek :) może mi ktoś coś polecić jaki kupić bo mam jeszcze na Bluetooth ELM 327 ale jakoś nie mogę się połączyć

Musisz kupić kabel elm pod Fiata

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Ok czyli na allegro szukać interfejs do fiata ?

Chodzi o grupę Fiata, czyli standardowy elm z wycietym rezystorem który tak naprawdę samemu można wyciąć

A co to są te resztę adaptery różno kolorowe ?

Chodzi o grupę Fiata, czyli standardowy elm z wycietym rezystorem który tak naprawdę samemu można wyciąć

Ja miałem niebieski kkl ale jak sam usunąłem rezystor to z ECU się podłączyłem ale z resztą już nie :) pewnie nie ten wyrwałam

Ok mam już pełną wersję MES , ale przez niebieski kabelek nie mogę nadal nic zrobić , ani skasować inspekcji ani nic zrobić z dolozonymi czujnikami wyskakuje że nie prawidłowy kabelek :) może mi ktoś coś polecić jaki kupić bo mam jeszcze na Bluetooth ELM 327 ale jakoś nie mogę się połączyć

bo niebieski to chyba kkl i niewiele tym w 159 da sie zrobic. w elmie sprawdz omomierzem rezystancje pomiedzy pinami 6 a 14, jesli jest ok 100Ohmow to trzeba wywalic rezystor, otworzyc elma i zlokalizowac wizualnie i/lub miernikiem ktory to jest polaczony z pinami 6 i 14.

- - - Updated - - -

A co to są te resztę adaptery różno kolorowe ?

w 159 tylko zielony sie przydaje, do xenonow i abs/esp. sa watki o elmach, adapterach,rezystorze, drugi taz Ci zwroce uwage ze nie chce Ci sie szukac i o kazda pierdole pytasz w tym watku.

Nim dołożyłam , to cały temat przeczytałem , nie znam się na tych interfejsach , czy to kkl czy inny , co chodzi o mierzenie miernikiem między pinami to wywaliłem rezystor ale z pdc nie łączy się , i jak coś jest mi nie zrozumiałe do końca to wolę do pytać :)

chodzi o to zeby troche wiecej samemu doczytac najpierw bo tak to wyjdzie watek na wiele stron z banalnymi pytaniami i odpowiedziami ktore sa juz wielokrotnie napisane w dedykowanych watkach (szczerze to nawet juz nie pamietam zadnych szczegolow twojego przypadku, sa juz zagrzebane wiele postow wczesniej). z pdc nie musisz się łączyć(z reszta czy do pdc nie trzeba tez adaptera typ1/zielonego? cos mi tak sie teraz wydaje) masz zmienic ustawienia w proxi i wykonac proxi. nie mam dostepu do kompa zeby Co teraz podac szczegoly bo jestem na urlopie, chyba sie aktywuje wyswietlanie i moze tyle?

Ok jutro się podłącze i sprawdzę te proxi , przeczytam temat jeszcze raz może coś mi umknęło dzięki kolego

Witam
Ja też ogarnąłem temat i zamontowałem sobie oryginalne czujniki do przodu. Potrzebowałem oczywiście 4 czujników do przodu (nadają się jakiekolwiek z grupy FIAT-a byle weszły w otwór z zderzaku i ładnie wyglądały i moga być proste a nie tylko łanane na kąt 90 stopni), wiązka w zderzak przedni( są dwa rodzaje albo z halogenami lub tylko czujniki) ja zakupiłem używaną i śmiga, centralka tył + przód (trzeba wymienić bo przód nie zaistnieje, brzęczyk przód (wpina sie go tam pod kierownica gdzie są bezpieczniki jest tam jedna jedyna wolna kostka w kolorze białym!!!! Po zamontowaniu robimy włączenie funkcji wyświetlania na panelu wskaźników między licznikiem a obrotomierzem i robimy osiowanie proxy. Wszystko działa i cieszymy się z operacji!!!
Z własnego doświadczenia powiem, że kostka w którą wpina się instalację ze zdrerzaka przedniego od czujników (znajduje się z przodu na podłużnicy z prawej strony) nadaje się do wywalenia, bo styki są utlenione, bo nie jest fabrycznie zabezpieczona korkiem. Ja musiałem ją wywalić i zakupiłem kostkę hermetyczną na 6 pinów (bo tyle idzie tam przewodów) i zamontowałem i wszystko działa jak należy.
Koszt:
1. zderzak przód z otworami na czujniki + malowanie 450zł
2. centralka 100zł
3. brzęczyk 25zł
4. czujniki 4 sztuki 160zł
5. instalacja do czujników 45zł
6. kostka + gniazdo hermetyczne 15zł
7. robota gratis sama przyjemność jak i osiowanie proxy

Pozdrawiam i życzę miłego przerabiania.

Jeżeli ktoś potrzebuje porady proszę pisać na priv lub mrozek_s@interia.pl
Konkretny post w tym temacie ! ;)

Nr aukcji 5946769979 , może ktoś żucić okiem na tą aukcję czy tym elm załatwię temat Dołożenie czujników , osiowania proxi itp , będę wdzięczny

tak, ale potrzebujesz jeszcze pelnego fesa lub mesa. ewentualnie elma kup zamiast na usb to na bt i z komorki z androidem zrob spod alfa obd demo

[notranslate]Alfa[/notranslate] obd mam demo i mam obd na bt , ale nie mogłem nic zrobić, zamówiłem już tego elm i zrobię to przez mes bo mam już pełną wersję , a przy kasacji oleju jaki przebieg wpisać bo gość w warsztacie wpisał 10tys i nie skasował mi :/

olej tez kiedys mialem problem skasowac (stary fes komp i program mechanika) chyba w końcu robilem na wlaczonym silniku i sie udalo. potem,przez kolejne lata, juz robil mechanik i sie nie skarzyl (moze pamietal sposob albo nowszy fes/mes bez problemu sobie już radzil).w tbi i z aktualnym mesem problemow nie mialem zadnych i robilem to na wylaczonym silniku (raz zmienialem olej u znajomego zamiast u mechanika). poprobuj.

Dostałem dziś elm 237 i mówiłem sprzedawcy ze chce wł przednie czujniki parkowania i zrobić osiowanie proxi ale nie stety :/

Niestety bo?

Łączy się z ECU i nic więcej , wyskakuje napis . Elm 237 sprawdź kabel i połączenie

Czyli rezystor do wywalenia

Amortyzatory
Powrót