[159] Turbina (dźwięki z turbo, gwizdanie)

• Autor wątku Autor wątku tylki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tylki

Guest
tak jak w temacie zapalam samochod i tak do okolo 2000 obr slychac dosc glosny gwizd turbiny puzniej przestaje.
chcialbym jeszcze dodac ze samochod jezdzi ok przyspiesza fajnie i malo pali jedyna zecz jeszcze jaka mnie dzis zaciekawil to podczas zapalenia zimnego samochodu z tlumika wydostal sie lekko niebieskawy dym tak przez sekundy
oczywiscie chodzi mi o silnik 1.9 jtd 150 km
czy to oznacza ze turbina sie koncz?y z gory dziekiuje za odpowiedzi

Kolego bez zmartwień wszystko u ciebie ok nic sie nie kończy to po prostu normalna praca. Nie szukaj dziury w całym :). Czerp radość z jazdy.
p.s.
jak twoja turbina przestanie gwizdac to bedzie oznaczało że jest już troszkę nadwyrężona :)
pozdr

ok. dziekuje bardzo za odpowiedz , oznacza to ze bede dzis mogl zasnac spokojnym snem malego dziecka
Pozdrawiam wszystkich

Mi też tak kiedyś gwizdała i pojechałem do ASO, tam stwierdzili że jest za głośna i tak nie może być, dlatego na gwarancji wymienili na nową przy przebiegu 45tys. km
pzdr

tylki popraw te BYKI ORTOGRAFICZNE, bo aż żal jak się to czyta!

Zrzuć rurę turbo-ic w poszukiwaniu oleju... Może przy okazji jakieś mikro-pęknięcia tej rury wypatrzysz. CIśnienie w momencie dodania gazu jest duże, więc pozornie może się wydawać, że rura cała.

Mi turbina zaczęła gwizdać przy około 130 tyś km, auto nie straciło na mocy i nie kopciło. Teraz mam 151 tyś km i tydzień temu zauważyłem, że z rury leci non stop biały dymek, a jak dałem mocniej na gaz to za autem była całą chmura tego dymu. Od razu pojechałem autem na lawecie do mechanika.

Wszystko posprawdzali i Turbina się rozszczelniła ! Zassała trochę oleju i ten pojawił się w EGR i całym układzie wydechowym. Po wymontowaniu turbiny okazało się, że ma luzy na wirnikach i coś tam jeszcze. Turbo jest regenerowane w firmie www.[B]cartur[/B].pl . Auto odbieram jakoś w środę i wtedy postaram się zdać relację!

Oprócz samej naprawy turbo do czyszczenia z oleju mam tak jak pisałem wydech i DPF. Dobrze, że szybko zareagowałem i przejechałem tylko kilka km (spokojnie) bo jak by zassało większość oleju to silnik mógł by się zatrzeć.

Mam bardzo podobne objawy jak tylki. Na zimnym silniku turbina lekko pogwizduje. Potem jak silnik troche się rozgrzeje to jest cisza. Auto ma przejechane 80 tys.

dziwny dźwięk przy schodzeniu z obrotów 1.9 jtdm 16v

Witam, od jakiegoś czasu męczy mnie taki dźwięk w mojej alfie 159 1.9 jtdm 16v. Dzieje się to podczas schodzenia silnika z obrotów. jest to taki dźwięk jakby coś tam ocierało. Dźwięk ten pochodzi z okolic turbiny. Ogólnie samochód przyspiesza normalnie, turbina jest w miarę czysta, ciśnienie turbo na wskaźniku też zachowuje się prawidłowo, szczelność układu dolotowego ok, zawór EGR wyczyszczony i zaślepiony zaślepką z 4 otworkami. Zamieszczam link do filmiku który nagrałem http://www.youtube.com/watch?v=u23nNlgEsgk
Może ktoś z was miał coś takiego w swoim aucie? Z góry dzięki za pomoc.

sprawdzałem turbina jest czysta i przeważnie dzieje się to na gorącym silniku

hm,tak z filmiku ciężko zlokalizować,ale ja bym obstawiał jakieś łożysko z napędu pomocniczego.

łożyska od pasków były spr. rozrząd niedawno wymieniony pompa klimy sprawdzana.Dodam jeszcze że po odłączeniu gruszki od geometri turbo dzwięk zanika

no to masz odpowiedź, pewnie turbo na wykończeniu

No jeżeli po odłączeniu geometrii dźwięk zanika - bo turbina przestaje pompować - no to czym prędzej zajął bym się wyjęciem turbiny, żeby zupełnie się nie rozleciała i nie narobiła bigosu w tym silniku.

Up. U mnie takie cuda na zimnym silniku:

http://w986.wrzuta.pl/audio/2W8RuuZPy4x/gwizd_159

Dodam że nie montowałem ostatnio sygnału karetki :)
A tak zupełnie poważnie to auto nie ma spadków mocy, turbo się nie zawiesza, samochód nie dymi na biało, stan oleju bez zmian. Tak intensywny dźwięk słychać pierwsze 2-3 minuty po ruszeniu rano, potem w kabinie jest cicho - po podniesieniu maski słychać cichsze ale jednak gwizdanie. Turbo się kończy? Nieszczelność któregoś węża? Overboost? Czytałem kilka tematów i te 3 rzeczy się powtarzają. Auto ma przebieg 153 tys.
Jakie są Wasze opinie?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Pytałem o ten gwizd cinka przy okazji robienia programu, jest to odgłos pracującej zmiennej geometrii. U jednych może być ciszej u innych głośniej, nie mniej jednak wszystko z turbiną jest OK.

U mnie tak samo sobie gwizda nawet mi się to podoba :) z takim gwizdem kupiłem i miną ponad rok nic się nie dzieje.

moja gwizdala od samego poczatku, po 4 latach mechanicy przekonali mnie w koncu, zeby ja przegladnac, bo moze sie konczy, wyslali gdzies daleko do specjalistycznej regeneracji i ... gwizdze troche glosniej. :). a dziure mi wiercili w brzuchu od jakichs 2 lat, ze cos nie tak.
nie przejmuj sie, o ile nie ma innych niepokojacych objawow, a turbina gwizdala od poczatku.

w AR147 z tym samym silnikiem nie gwizdze i nie gwizdala - ot taka uroda.

pzdr,
marcin

Amortyzatory
Powrót