• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

chyba mam problem z krancowej klapy wirowej spadła ta listwa co steruje wszystkimi klapami.
wiec mam pytanie czy są jakieś róznice zewnetrzne w budowie kolektora tego po modyfikacji
pytam ponieważ na allegro spotkałem się z kolektorami które mają identyczny system sterowania tych klap czyli listwa z plastikowymi mocowaniami klap wirowych

czy ten po prawej kolektor to jest ten po modyfikacji czy po prostu podobny? z kolei ten po lewej ma takie same sterowanie klap wirowych wiec obawiam sie że jak kupie taki to temat powróci

Załączniki

• stary.jpg
    stary.jpg
    2.5 KB · Wyświetleń: 4,173
  • nowy.jpg
    nowy.jpg
    110.2 KB · Wyświetleń: 9,466
Ostatnia edycja:
czy ten po prawej kolektor to jest ten po modyfikacji czy po prostu podobny? z kolei ten po lewej ma takie same sterowanie klap wirowych wiec obawiam sie że jak kupie taki to temat powróci

Podjedż do Carserwisu na ul. 1 Sierpnia oni temat już mają przerobiony i temat kolektora napewno nie powróci .

Z tego co mi wiadomo nowy kolektor rozni sie troche w budowie - ja mam stary w garazu, a nowy zamontowany podczas wymiany rorzadu przy 150tys km.

na stronie VKP znalazłem ciekawe rozwiązanie kompleksowe tematu pod nazwą kolektor ssący

polecam

http://www.kolektorycdti.zafriko.pl/kat/1____wstEp

Różnią się one z znacznym stopniu od oryginału. W oryginale klapy wirowe łożyskowane są (o ile można to nazwać łożyskowaniem) w plastiku. Również "jabłka" czyli mocowanie listwy do klap wirowych jest plastikowe co po jakimś czasie się wyrabia i listwa spada, klapy nie spełniają wówczas swojej roli. W kolektorze montowanym przeze mnie cały system klap jest zmieniony - jest zrobiony cały system porządnego łożyskowania klap jak również listwy są przykręcone za pomocą nakrętek do klap co powoduje, że te kolektory są praktycznie nie do zajechania ;) Dodatkowym i najważniejszym plusem tego jest to że taki kolektor wraz z montażem jest tańszy niż sam kolektor w ASO :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
chyba mam problem z krancowej klapy wirowej spadła ta listwa co steruje wszystkimi klapami.
wiec mam pytanie czy są jakieś róznice zewnetrzne w budowie kolektora tego po modyfikacji
pytam ponieważ na allegro spotkałem się z kolektorami które mają identyczny system sterowania tych klap czyli listwa z plastikowymi mocowaniami klap wirowych

Powracam do tematu ponieważ temat sam rozwiązałem nie uzyskując wcześniej precyzyjnej podpowiedzi na forum, a mianowicie tak jak widać na powyższych zdjęciach są dwa różne kolektory ssące do alfy 159 150KM, ja do wczroaj miałem ten z lewego zdjęcia czyli cały aluminiowy a zarazem wadliwy (moja alfa to czerwiec 2006r.) do wczoraj ponieważ postanowiłem zaryzykowac i kupiłem kolektors ssący przedstawiony na zdjęciu po prawej stronie. Nie miałem pewności co do tego czy zypełnie nowe sterowanie klap wirowych bedzie pasowało do mojej alfy pod wzgledem elektronicznym. Ale kto nie ryzykuje ten nie wie. Sprawa sie ma tak że kolektor załozyłem i wszytko chodzi super żadnych błedów. Ogólnie mówiąc jeśli ktoś ma wątpliwości czy taki kolektor pasuje to, to podpowiadam i sugeruje - tak pasuje i polecam przy planowanej wymianie.

Pozdrawiam i temat proponuje umieścić w dobrym miejscu na forum dla potomnych :)

Listwa od klap wirowych w kolektorze

Witam wszystkich

mam problem w tej postaci że po zdjęciu plastikowej oslony silnika gdy popatrzy sie na listwę od klap wirowych to w każym z czterech punktów troszke mi cieknie

chcialem spytac czy sa tam jakies uszczelki,oringi i czy jakos mozna by ten temat zalatwic i zeby bylo czyściutko:)

czy wymiana kolektora???

pozdrawiam

z tego co sie orientuje w Alfach nie było klap wirowych, no ale moze sie myle

miały je na pewno silniki montowane w freunde am faren(opel)

jest gosc na slasku który to regenerujen niestety nie mam kontaktu, wejdz na forum Vectry tam temat jest juz roztrzaskany

pzd.

Były i są klapy wirowe w kolektorze, na pewno w silnikach 1.9 16V JTDm. Wiem, bo sam taki posiadam i owe klapy mam na dzień dzisiejszy zatarte.

tak sie dziwnie sklada ze ja takze ma 1,9 16V, i nie mam klap

pzd

---------- Post added at 19:46 ---------- Previous post was at 19:41 ----------

tak sie dziwnie sklada ze ja takze ma 1,9 16V, i nie mam klap, gadałem z gosciem który ma Vectre z klapkami i mówił ze wszystkie ople miały, tak jak pisałem, Skocz na forum Vectry
maja ten temat dobrze roztrzaskany.

pzd

Klapy wirowe są w 1.9 16V montowanym w AR 159, jest to bardzo typowy problem występujący w tym silniku, dużo o tym było na forum. Kolega z Tomek_KRK przerabia te kolektory. Możesz też udać się do cinka, rozmawiałem z nim o tym i ma na to ciekawy patent.

widocznie tylko w 159 sa klapy wirowe, ja w swojej nie mam!! tak ze nie we wszystkich 1,9 16V!!!!

pzd.

listwa od klap wirowyych w kolektorze

16 zaworowe 159-tki wszystkie miały te klapy.A Twoje auto może dlatego ich nie ma bo ktoś je zdemontował.

prosilem o pomoc a tu sie nowy temat zalożył kto ma a kto nie ma...

dla mnie najwazniejszy jest fakt czy to normalne ze przy każdym z czterech punktów jest trochę nagaru i się poci??

pozdrawiam

po prostu uszczelnienie polaczenia sie zuzyło i zaczyna puszczac, pozostaje regeneracja lub wymiana na nowy.

z tego co sie dowiedziałem regeneracja nie sprawdza sie na dluzsza mete.

W latach 2005-2007 w samochodach marek:

- Opel,

- Fiat

- Alfa Romeo

- Saab

wyposażonych w silniki turbodiesla o pojemności 1.9 z głowicą 16-zaworową montowane były kolektory dolotowe firmy Pierburg, które z powodu wady fabrycznej (brak prawidłowego łożyskowania elementów ruchomych – klap wirowych) ulegają uszkodzeniu przy przebiegach nawet 80 tysięcy kilometrów. Uszkodzenie to daje się łatwo zauważyć – zostaje zrzucona z klap wirowych listwa sterująca ich pracą – widoczna po zdjęciu plastikowej osłony silnika.

Uszkodzenie nie wpływa w istotny sposób na wrażenia z jazdy – auto odrobinę traci na dynamice, średnie spalanie wzrasta o 0.5 – 1 litr / 100 km, natomiast komputer nie wyświetla żadnych błędów związanych z tą usterką – dlatego większość użytkowników samochodów z tymi silnikami nie zdaje sobie sprawy, że element ten nie pracuje prawidłowo.

Na dzień dzisiejszy zastosować można 3 rozwiązania, różniące się od siebie ceną, które eliminują na krótszą lub dłuższą metę ów problem:

- wymiana kolektora na nowy firmy Pierburg, z identycznym sterowaniem pracą klap (koszt kolektora ok. 900 PLN),

- wymiana kolektora na kolektor poprawiony, który wytrzymuje dłuższe przebiegi (koszt kolektora ok. 1200 PLN),

- wymiana kolektora na zregenerowany, z poprawionym łożyskowaniem (łożyska kulkowe, uszczelnione) oraz poprawionym mocowaniem listwy (koszt kolektora 450 PLN).

na dokladke link do forum VEctra-po co na nowo odkrywac ameryke??

http://forum.vectraklub.pl/index.ph...sc-w-okolicy-swiec-kolektor-dolotowy-19-cdti/ -41 stron lektury, polecam.

oto co znalazłem w necia po zadaniu sobie trudu wpisania w przegladarke -klapy wirowe-

pzd.

Ostatnia edycja:
To chyba cytat, ten post, bo na ten temat była już taka mini instrukcja, a może to na stronie Tomka ? Chyba tam.
I jeszcze wracając, jak ktoś pisze na forum 159, to niech o tym pamięta i bierze pod uwagę.

dla mnie najwazniejszy jest fakt czy to normalne ze przy każdym z czterech punktów jest trochę nagaru i się poci??
Nie jest to normalne, a raczej typowe przy uszkodzeniu klap wirowych. Kolektor powinien być szczelny, nagar i okopcenie oznacza że masz kolektor do regeneracji lub wymiany.

Amortyzatory
Powrót