[MENTION=44689]slon[/MENTION]. No to ja dołączyłem z takim trochę podobnym problemem. Dziś dostałem centralkę Blue&me nav 50514602, włożyłem do auta zamiast Blue&me, miga przebieg (wiadomo), ale jest menu nawigacji, jego podmenu, jakieś stare trasy gdzieś w niemczech w histori itp. Pojechałem do domu, otworzyłem CAN Setup, błąd jak u Ciebie EOL Failed. Zrobiłem zmianę na Information Displayed na Typ 3/Blue&me Nav + Proxi, przestał migać przebieg, błędu w Proxi nie ma. Nie sprawdziłem navi, z blueandme.net sciągnąłem konfigurator, zrzuciłem plix xml, wgralem na stronie, dało mi 2 update-y 5.5 i 5.6, czyli standard. Wgrałem 5.5 wszystko luz, wyłączyłem, włączyłem, odczekałem wyłączyłem, teraz wgrane 5.6 na penie, znów start, znów czekanie itp, wszystko OK się skonczyło. Niestety po update w menu navigacji jest pusto, tzn gada, coś tam niby strzałkami się przewija (niby bo pole jest puste), znów gada itp, ale nie ma wyświetlanych pozycji żadnego podmenu nawigacji:

Jak za dużo naklikam i naakceptuję, coś tam pogada ale w końcu jest chyba zwis B&M, bo przełącza na radio, i przez jakiś czas nie ma dostępnego B&M.
Odłączałem bezpiecznik F39 (stałe zasilanie centralki B&M, zamiast zdejmować klemę), ale nie pomogło. Cholera, też nie wiem co mam zrobić.
[MENTION=30032]t0m[/MENTION], Ty updatowałeś u siebie centralkę B&M po zmianie na B&M Nav - miałeś jakiekolwiek jaja z tym? Co masz ustawione w CAN Monitor/Vehicle Settings pod Adjustments->Navigation Repeat on Display? U mnie jest disabled, tyle że jak próbuję kliknąć na to, to MES mi się wywala za każdym razem (kurde, pod Win7 nigdy nic się nie wywalało, a teraz z W10 już nie jest tak kolorowo). Na innym interfejsie ELM BT 1.4 udało mi się to niby zmienić, tyle że zostaje Disabled, mimo że pomyślnie zakończył. Hmmm..
Próbowałem też przywracać w Proxi Information Displayed na Typ1 Blue&me, ale poza tym że przebieg znów zaczął migać, to w podmenu nawigacji dalej pusto.Wróciłem do właściwej konfiguracji dla B&M Nav.
Wgrałem jeszcze raz update 5.6, wszystko przebiegło OK (z 5.5 już mi wyskakiwał Error 10), ale dalej to samo. Zmieniałem język menu, to samo. Wgrałem na wszelki wypadek jeszcze raz polski, wgrał się OK, ale dalej nie ma menu nawigacji.
Nie sądzę żeby brak podłączonej anteny miał na to wpływ, no chyba że nie przechodzi jakiegoś samotestowania przy power-upie i stąd nie aktywuje jeszcze pełnej funkcjonalności (błąd jest widoczny w centralce B&M jak wejdę MESem), albo tak jest w nowszej wersji firmwaru, albo to jakiś bug tego firmwareu jak nie ma anteny? zatwierdzając na ślepo słuchawką, niby gdzieś w menu da się wejść, ale i tak w końcu rzuca się żeby włożyć pendrive z mapami (a mam włożony).
Antena w drodze, będę mógł sprawdzić dopiero w poniedziałek czy to coś zmieni, ale za bardzo na to nie stawiam, tym bardziej że na starszym firmwarze menu było pełne. Ehh, zachciało mi się updatów