[159] Wymiana kierownicy

• Autor wątku Autor wątku robbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robbie

Guest
Witam wszystkich.
Zakładam ten wątek bo jest poruszany temat często, ale nikt sensownie i dokładnie rozwiązania tego problemu nie opisał.
Proszę więc w imieniu wszystkich którzy borykają się z tym problemem o pomoc; krok po kroku opisać jak zdemontować kierownicę w alfie 159:confused:

Dzięki.

Więc tak.
Nie włączamy zapłonu ale staramy się nie zablokować kierownicy. Włączenie zapłonu przy odpiętej poduszce spowoduje zapalenie się błędu. Najpierw trzeba płaskim i krótkim śrubokrętem podważyć plastik, który klinuje poduszkę na swoim miejscu. Wkładamy najlepiej dwa takie śrubokręty w otwory znajdujące się z tyłu. Śrubokręt odginamy tak, żeby się te kliny zbliżyły do poduszki. Airbag powinien wtedy sam wyskoczyć. Odpinamy wtyczki nie zapominając o wcześniejszym wyjęciu blokady/zawleczki zintegrowanej z wtyczką. Następnie odkręcamy śrubę centralną i w przypadku posiadania sterowania w kierownicy odpinamy też czarną kostkę. Kostki przechodzą spokojnie przez otwór prostokątny. Przy zdejmowaniu dobrze jest zaznaczyć sobie położenie kierownicy względem wieloklinu w kolumnie. Jak już będę zmieniał taką znów to zrobię zdjęcia krok po kroku ale mam nadzieję, że po tym opisie da się ją zdjąć w miarę bezproblemowo.

Załączniki

• 1501468893_2.jpeg
    1501468893_2.jpeg
    58.9 KB · Wyświetleń: 2,350
  • dsc04114.jpg
    dsc04114.jpg
    71.8 KB · Wyświetleń: 2,768
Dzięki serdeczne.
Uporałem się z tym, ale nie było łatwo. Trzeba trochę siły żeby podważyć plastik.

Podczepię się pod temat :) Czy można wymienić kierownicę niemultimedialną na multimedialną ? Jest z tym jakiś problem? Za nieduże pieniądze można kupić kierownicę z przyciskami do radia i chętnie bym sobie wymienił :)

Pozdr

Podobno da się zrobić (jak niemal wszystko), ale jest przy tym trochę roboty.
Nie jest to tylko proste przełożenie kiery i "podłączenie jednego kabelka". Kiedyś widziałem taki temat na AlfaOwner, ale niestety nie pamiętam jak się to skończyło (koleś był w trakcie przeróbki i miał jakieś z tym problemy).

To jest prawie taki sam zabieg, jak w 156. Czyli zmiana wiązki idącej z kierownicy do radia i taśmy na tą z modelu z przyciskami.

Nie chce nikogo wprowadzać w błąd, ale o ile pamiętam z AO to koleś miał problem bodajże z mrugającym licznikiem przebiegu. Postaram się tego odszukać w wolnej chwili.

ja też wymieniłem kierownicę na tą z przyciskami i licznik cały czas mruga :(

Bez oprogramowania będzie migać.

Zrób osiowanie proxy to migać przestanie.

Nie ma oprogramowania - to nie przestanie migać (proxy niewykonalne)

Już 3 sztuki przekładałem i proxy zawsze się osiowało, trzeba tylko wiedzieć co grzebnąć w bodykompie.

Dokładałem. Jeśli przełożysz z bodykomputerem to nie odpalisz auta ...

Uporałem się z tym, ale nie było łatwo.
Czy do opisu kolegi Belfra możesz dorzucić jeszcze jakiś komentarz?
Czeka mnie właśnie demontaż kierownicy (multifunkcyjnej) i wszelkie rady będą mi pomocne...
Pozdrawiam.
- Rafał

Jestem po wymianie manetek wiec mogę podzielić się doświadczeniem.
Odłączamy akumulator - aby uniknąć blokowania kierownicy kluczyk musi być w stacyjce wtedy możemy kręcić kierownicą do woli
1. Odkręcamy obudowę kierownicy dolną 4 imbusy od spodu
2. Odkręcamy obudowę kierownicy górną 2 imbusy po lewej i prawej stronie kierownicy od dołu
3. Zdejmujemy poduszkę - skręcamy kierownicę o 90' i wkładamy płaski śrubokręt (ja użyłem takiego jak na zdjęciu) od dołu w otwór od tyłu kierownicy (jak na zdjęciu) mocno skręcamy śrubokręt poduszka sama odskoczy później skręcamy kierownicę tak żeby mieć dostęp do drugiego otworu i znów robimy akcję z śrubokrętem, zaznaczam nie idzie łatwo zatrzask jest duży i mocny ale jak mocno skręcimy to zadziała. Proszę się nie zrażać po pierwszej nieudanej próbie. Odkryłem że naciskanie nie działa lepiej przekręcić
IMG-20120714-00083.jpgIMG-20120714-00084.jpgIMG-20120714-00085.jpg

4. Odpinamy kable od poduszki
5. Odkręcamy śrubę mocującą kierownicę klucz 24 najlepiej grzechotka
6. Co do ustawienia kierownicy nic nie trzeba zaznaczać bo na drążku jest znacznik jak widać na zdjęciu
IMG-20120714-00086.jpg

Co do montowania przycisków sterowania radiem to taśmy nie trzeba wymieniać bo wszystkie kable są jak na zdjęciu powyżej.

Co do dokładania nowych elementów nic nie wymieniamy żadnych body komputerów bo sobie auto popsujemy tylko robimy Proxi w FES i wszystko zadziała. ;)

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie.
Wszystko jasne :)
Zdam relację jak będzie po wszystkim.
Pozdrawiam.
- Rafał

Przepraszam że odgrzebuję, piotrux czy dokładałeś tempomat? Jak to wtedy wygląda z dolną osłoną kolumny? Trzeba wymienić czy pasuje "standartowa"?

Przepraszam że odgrzebuję, piotrux czy dokładałeś tempomat? Jak to wtedy wygląda z dolną osłoną kolumny? Trzeba wymienić czy pasuje "standartowa"?

Mam bez tempomatu właśnie z tego powodu trzeba mieć inną osłonę i dodatkowy przewód ko komputera ale tempomat założę na wiosnę

Amortyzatory
Powrót