grzdylu, to mamy ten sam problem. Ja też mam lekkie telepanie przy rozruchuJest dokładnie tak jak mówisz. Ja też dzisiaj jadę sprawdzić stan akumulatora do serwisu. Jak coś będę wiedział to napiszę.
---------- Post added at 14:48 ---------- Previous post was at 11:20 ----------
Byłem właśnie sprawdzić akumulator. Okazuje się, że nie jest z nim źle - powiedzieli mi, że spokojnie na nim można jeszcze jeździć. Była to firma zajmująca się sprzedażą akumulatorów więc nie posądzam ich o nieszczerość![]()
Pozostaje jeszcze kwestia tego czujnika położenia pedału sprzęgła, o którym pisał w innym temacie axel40
Cytuję:
Po długiej nieobecności znam przyczynę powyższego zjawiska.
Mianowicie pojawianie się żółtej ikonki na wyświetlaczu z symbolem kierownicy i kluczykiem która wg instrukcji oznacza "AWARIA SYSTEMU ZABEZPIECZENIA SAMOCHODU i WSTRZYMANIE BLOKADY KIEROWNICY" spowodowana jest czujnikiem pedału sprzęgła umiejscowionym w kabinie przy wspomnianym pedale. Wszystko jest spowodowane zabrudzeniem lub po prostu zużyciem tego czujnika. Wiec naprawa nie jest kosztowna ponieważ w najgorszym przypadku trzeba kupić tylko czujnik a w najlepszym po prostu przeczyścić (w obu przypadkach wszystko można zrobić tylko swoimi łapkami) i na 100% nie będzie nam się pojawiać ten komunikat.
Czytaj więcej:http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/35977-co_jakis_czas_zapala_sie_vehicle_protection_system _not_available_inne_bledy.html#ixzz1QZfSym6s
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu Alfy w Tarnowie i powiedziano mi, że taki czujnik to koszt 70 zł. Postaram się jeszcze przeczyścić ten, który mam teraz a jak to nic nie da to pewnie kupie nowy.