Ktoś niedawno zastanawiał się, czy nie da się wstawić podobno lepszej skrzyni F40. Nie wiem jak się zakończyła sprawa.
Ktoś niedawno zastanawiał się, czy nie da się wstawić podobno lepszej skrzyni F40. Nie wiem jak się zakończyła sprawa.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
Mam pewien problem z... no właśnie nie jestem pewien czy ze skrzynią biegów. Po wyłączeniu radia, nawiewów, klimatyzacji słychać cichutki szum. Niezależnie od tego czy skrzynia jest pod obciążeniem czy nie, czy jest bieg, czy jadę na luzie. Cichutki szum, którego częstotliwość zmienia się razem z prędkością samochodu (nie z prędkością obrotów silnika, ale z prędkością samochodu). Głośność jest niezależna od tego czy jadę na biegu, czy na luzie, hamuję czy przyspieszam, zmienia się tylko z narastającą/zmniejszającą się prędkością. I tutaj pojawia się pytanie - czy to może być koniec mechanizmu różnicowego? ewentualnie innego elementu skrzyni? A może to coś innego? Podpora półosi? Łożysko koła?
Zaznaczę, że kilka skrzyń już zajeździłem w swoich autach, kilka łożysk kół do wymiany też słyszałem i dźwięk z mojej 159 w niczym nie jest do nich podobny.
Czy ktoś miał podobny problem?
Mam taki sam problem ze skrzynią,słychać szum na każdym biegu w zależności od prędkości,słychać ten szum gdy auto jedzie na luzie,ale jeżdże z tym od roku i nic się nie pogorszyło.Zastanawiałem się nad naprawą, czyli wymianą łożysk,ale ciągle się waham bo podobno nie ma pewności,że wymiana łożysk pomoże.Gdybym miał namiary na warsztat który z tym sobie poradzi i ma dośwaiadczenie z tymi skrzyniami to prawdopodobnie zdecydował bym się na naprawę.Może ktoś naprawiał skrzynię biegów,ciekawi mnie efekt i cena.
Ja regenerowałem skrzynię, wymiana łożysk itp. było dobrze, po około 2 miesiącach (jakieś 4-5tys kilometrów) zaczęło się dziać dokładnie to samo.
Jako że przysługuje mi rok gwarancji na tą regenerację, od razu się do nich zgłosiłem. Facet powiedział, że to najprawdopodobniej wałek sprzęgłowy, że niby jest krzywy i powinni byli to sprawdzić przed wymianą łożysk. Nowe łożyska i wymianę biorą na siebie.
Być może to kwestia firmy na którą trafiłem przy regeneracji, a być może te całe regeneracje są ch** warte, ciężko stwierdzić. Jutro odbieram Alfę i zobaczymy jak będzie. Ogólnie jak na koszt regeneracji w wysokości 2400zł spodziewałem się lepszego serwisu i dłuższej trwałości niż 2 miesiące... Gdybym mógł cofnąć czas i miałbym wybierać jeszcze raz, między zmianą skrzyni a regeneracją - wymieniłbym skrzynię.
Mówi się, że naprawa skrzyni mechanicznej jest trudniejsza niż automatycznej. Trudno poskładać skrzynię tak jak była oryginalnie poskładana. Daj znać czy trop z krzywym wałkiem sprzęgłowym jest prawidłowy.
Znalazłem też wątek na temat tego szumu:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...zas_jazdy.html
Ludzie z tym jeżdżą tysiące kilometrów to i ja na razie pojeżdżę z tym. W najbliższym czasie muszę wymienić wysprzęglik i przy tej okazji oddam skrzynię do przejrzenia.
Sorki za troche OT ale mam taka ciekawostke a mianowicie jak kupilem 159 zrobilem jej pelen serwis (wszystkie plyny jakie sa i filtry) i z tego co wyczytalem to w skrzyni powinno byc okolo 2,3-2,4L oleju
a moj mechanik byl w szoku jak okazalo sie, ze spuscil z niej jakies 4L !!!
Co Wy o tym myslicie? Dodam ze auto z tego co wiem (pewny nie jestem)nigdy nie mialo wczesniej zmiany oleju w skrzyni wiec czyzby fabryka tyle wlala?
Pozdrawiam![]()
Witam jestem tu nowy posiadam alfe 159 1.9 120 km..mamy pytanie orjetuje sie ktoś z was co to moze byc gdy jade na biegu 5,6 strasznie cos obciera jakby cos chodzilo na słuchu na 1,2 delikanie slychac 3.4 nic nie slychac na 5.6 strasznie glosno czy ma na to wplyw dwumas ? dodam ze gdy wcisne sprzeglo jest ok na postoju gdy auto jest zapalone delikatnie czasem cos klekocze
Witajcie! już nie umiałem wytrzymać tych szmerów i kupiłem skrzynie m32 przełożenia te same a dokładnie pochodziła z opla insigni 2.0 cdti 131km i okazało się że nie pasuje wszystko było ok ale zaczęło się od poduszki skrzyni tej tylnej za bardzo była naciągnięta ale wiedziałem jak to przerobić niestety prawa półoś a dokładnie podpora wału nie dała się przykręcić była niżej i to przekreśliło tą skrzyniewięc szukałem firmy która moją skrzynie zregeneruje znalazłem firmę z sosnowsca BCS tutaj macie stronę od nich http://www.skrzynie.com.pl/m32-wady-skrzyni.html mają tam wszystko opisane bardzo fachowo wymieniają wszystkie łożyska ja jeżdżę już tydzień po regeneracji na razie super w końcu czuje przyjemność z jazdy aha zapłaciłem 1570pln w tym 3mc gwarancji
ja mam problem zupelnie inny, nic nie szumi ale jak ruszam jest szarpniecie i pry zmianie biegow tez. Szczegolnie jak kieruje moja zona. Dodam ze szarpniecia nie ma jesli samochod lekko toczy sie do tylu i ruszam wtedy jest idealnie a gdy toczy sie do przodu i puszcze sprzeglo od razu jest stukniecie i dopiero jedzie. Podejrzewam jakis luz miedzyzebny w skrzyni lub cos przy przeniesieniu napedu. Nie wyglada to na poduszki, jesli trzymajac hamulec wcisniecty lekko popuszcze sprzeglo to jest stuk, ale po wcisnieciu ponownie sprzegla i lekkim puszczeniu juz tego nie mam. Doradzcie cos przeguby polosie skrzynia? od czego zaczac szukac?