A wiec tak sprawdziłem u siebie i niestety ale jest podobnie jak w 156 czyli wymiana taśmy, tej srebrnej nakładki na kierownice (nie trzeba całej kierownicy) dokupienie przycisków, wymiana wiązki w kierownicy ( ta od taśmy do poduszki, klaksonu i interesujących nas przyciski) nie wiem jak jest dalej czyli co potrzeba zmienić od taśmy w kierunku radia lub nie wiem gdzie (niestety nie posiadam jeszcze schematu 159).
jak ktoś z kolegów ma to bardzo bym prosił o jakieś dobre pdf-y
Dzięki interside. Co jeszcze potrzebne, tego nie wiem, bo ja akurat multifunkcyjną mam, chciałem jedynie wiedzieć czy same koła kierownicy czymś się różnią...
Pozdrawiam.
- Rafał
kierownica da sie wymienic, musi byc tylko wersja wyposazenia najlpiej gdzie jest juz fabryczna wiazka do podlaczenia przyciskow, konieczne jest zrobienie proxy potem bo miga licznik - nie dziala przycisk / sluchawki odbioru rozmowy z zest glosnomowioacego ale reszta przyciskow dziala (mowie na podst doswiadczenia z poprzedniego auta).
No niestety ale u mnie są wiązki bez przewodów prowadzących do przycisków wiec wiąski do wymiany razem z taśma ja raczej daruje sobie bo zdecydowanie za drogo mnie ten bajer wyniesie tym bardziej ze kupiłem z radiem nie oryginalnym tylko mam zamontowany pioneer avic d3 to jeszcze interface dochodzi to rezygnuje. może w następnej juz będzie w standardzie.
Ja zamontowałem sobie praktycznie plug&play sterowanie radiem z kierownicy. Wydaje się że zależy to od wersji wyposażeniowej auta. Na szczęście u mnie wszelkie wiązki były. Osiowania proxy nie musiałem robić. Natomiast okablowania do tempomatu nie było … i trzeba było je extra „pociągną”. Zastanawiam się czy w Twoim przypadku wymiana koła kierownicy nie załatwiłoby tematu ... na allegro można dość tanio zdobyć wersje multimedialne w dobrym stanie już za 150 pln … oczywiście pod warunkiem ze kolor czarny.
Ostatnio edytowane przez por.Jaszczuk ; 11-07-2012 o 07:27
Mały tutorial jak i gdzie, procedurę zdejmowania poduszki opisywałem przy wymianie manetek (temat wymiana kierownicy) ale powtarzam:
Odłączamy akumulator - aby uniknąć blokowania kierownicy kluczyk musi być w stacyjce wtedy możemy kręcić kierownicą do woli
1. Odkręcamy obudowę kierownicy dolną 4 imbusy od spodu wyjmujemy złączkę pod kierownicą ma specjalne złącza masujące poduszkę
2. Zdejmujemy poduszkę - skręcamy kierownicę o 90' i wkładamy płaski śrubokręt od dołu w otwór od tyłu kierownicy (jak na zdjęciu) mocno skręcamy śrubokręt poduszka sama odskoczy później skręcamy kierownicę tak żeby mieć dostęp do drugiego otworu i znów robimy akcję z śrubokrętem, zaznaczam nie idzie łatwo zatrzask jest duży i mocny ale jak mocno skręcimy to zadziała. Proszę się nie zrażać po pierwszej nieudanej próbie. Odkryłem że naciskanie nie działa lepiej przekręcić
3. Odpinamy kable od poduszki
4.Odkręcamy osłonę śrubokręt krzyżakowy jak na zdjęciu
Całość robimy na założonej kierownicy wiec otwory są z tyłu
5. Zdejmujemy osłonę
6. Odkręcamy śruby mocujące pierścień klaksonu - klucz torx
7. Delikatnie zdejmujemy pierścień bo są tam sprężyny i takie płaskie złącza klaksonu można pogubić - wkładamy wiązkę ze złączem przycisków multifunkcyjnych
wiązkę od przycisków przekładamy pod pierścień żeby nie przeszkadzał podczas wciskania klaksonu
7. Zakładamy osłonę z przyciskami - przykręcamy śruby - podłączamy akumulator - osiowanie PROXI i wszystko działa
Operacja zajmuje jakieś 30min polecam kupić całą kierownicę żeby mieć wiązkę z dodatkowymi kabelkami to przycisków
Działa w każdej wersji, musi bo mam włoskie BASIC czyli wersję która nie miała nic
Ostatnio edytowane przez piotrux ; 24-07-2012 o 21:18
Powiedzcie, czy jeśli mam kierownicę multifunkcyjną w 159 i zamienię ją na tą bez przycisków, ale przełożę do niej nakładkę z przyciskami, to nie braknie mi przypadkiem jakichś przewodów i wszystko da się połączyć, czy może sama nakładka to za mało, bo i kierownica musi być pod multifunkcję?
Pozdrawiam.
- Rafał
A ja mam pytanko co to jest to osiowanie Proxi,wymienialem w 156 i nic nie robilem takieo,musi to byc zrobione?