[159] czujnik temperatury gazolu

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km
Witam
Miał ktoś może problem z błędem "P0180 - Czujnik temperatury gazolu" Przeczyściłem kostkę pod czujnikiem temperatury paliwa pod filtrem paliwa. Błąd pojawia się co jakiś czas i check engin gaśnie po kilku uruchomieniach silnika. Wymienialiście ten czujnik? a jeśli tak to jak to zrobić jeśli samo przeczyszczenie kostki nic nie da?

Ja miałem problem w zeszłym roku. Co jakiś czas check się pojawiał - czyszczenie nic nie dawało. Wymieniłem sam czujnik na nowy - koszt ok. 50zł.

Podałeś bardzo niską cenę za ten czujnik. Ja dowiadywałem się w zwykłym sklepie motoryzacyjnym z częściami do włoskich aut i powiedziano mi, że występuje tylko w oryginale. W ASO podano mi cenę za czujnik 160 zł. Możesz mi powiedzieć gdzie kupowałeś go i ewentualnie jakiś kontakt do sprzedawcy?

Masz rację - 45 zł zapłaciłem za wymianę (przy okazji przeglądu), a czujnik był trochę droższy (nr katalogowy F77363659 czujnik temp.gazolu - 114 zł netto). Wymiana parę minut - zdjęcie filtra, odkręcenie czujnika, wkręcenie nowego i po robocie. Robiłem to w ASO. Od tamtej pory spokój z błedem P0180.

Dzięki za odpowiedź. Spróbuje wymienić samodzielnie przy okazji wymiany filtra paliwa. Mam tylko nadzieję, że diagnoza będzie trafna i błąd zniknie.

To jest czujnik temperatury paliwa, wkręcany w obudowę filtra paliwa. Wczoraj go kupiłem i teraz czekam na przesyłkę z filtrem paliwa firmy UFI (podobno producent dostarcza je na pierwszy montaż). Rozbieżność cenowa jest spora bo w ASO filtr paliwa kosztuje 350 zł. a ja dałem 170 za UFI.

Amortyzatory
Powrót