Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 159/Brera/Brera Spider - Forum Alfa Romeo 159 [2005-2012], Alfa Romeo Brera [2005-2010] i Alfa Romeo Spider [2006-2010]. W wymienionych modelach montowano silniki benzynowe: 1.8 MPi, 1750 TBi, 1.9 JTS, 2.2 JTS, 3.2 JTS oraz silniki diesla: 1.9 JTDm (120 i 150 KM), 2.0 JTDm, 2.4 JTDm.
    Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    15 d 13 h 16 m

Domyślnie Jak się sprawują Wasze Q4 ??? ;)

Kochani!

Zaczynam pomału poszukiwania Q4 2,4 JTDm - wiem, że będzie ciężko, ale mam na to sporo czasu. Nie produkują już Q4, więc teraz albo nigdy!
    Nic nie wiem o wersjach z napędem na 4 łapy. Nie miałem też okazji prowadzić alfy AWD, więc zdam się na Wasze spostrzeżenia.

Jak Wam się sprawują te alfy?
    Wady/zalety? Czy kupilibyście drugi raz Q4, a może dużo tańsze 1,9 lub 2,4 FWD?
    Jak napędy po dłuższych (20-30km) zimowych "upalankach" - czy np. śmierdzą?
    A może robił ktoś virusa - jakie rozsądne moce można wykrzesać programem?
    Czy ważył ktoś 210-konnego diesla - jaka jest faktyczna jego waga?

Pozdrawiam
    Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Brerrrrra V6
    Czas spędzony na forum
    22 d 4 h N/A

Domyślnie

Ja Ci nie pomogę bo jesteś ciężkim rozmówcą w pewnych kwestiach... ale pomoże Ci camil, który ma dokładnie to czego szukasz i wie o 2.4 Q4 bardzo dużo

ps. Q4 w zimie to bajka!

...brzmienie V6 - bezcenne!

4. Thanks twardy thanked for this post
    Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    PL
    Auto
    159TI Q4 2.4
    Czas spędzony na forum
    1 d 13 h 8 m

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Kochani!

Zaczynam pomału poszukiwania Q4 2,4 JTDm

Pozdrawiam
    Przejrzyj moje posty dot. crosswagona i 159, trochę tam jest informacji eksploatacyjnych. Q4 jest bezawaryjne i bezobsługowe, nic nie upalisz, bo to rozwiązanie czysto mechaniczne. Alfa ma jeszcze jeszcze 2 szpery elektroniczne na osiach, więc jak będziesz ostro jeżdził to Ci szybko pójdą klocki. Co do zimy do dwie uwagi, po pierwsze nie żałuj na zimówki dobrej klasy, bo torsen ma preferencje tyłu i będziesz zamiatał przy każdym starcie i zakręcie na boki. Po drugie trzeba pamiętać, żeby w głębokim śniegu, piasku czy błocie wyłączać ASR albo i nawet ESP, bo jak tego nie zrobisz, to wtedy własnie upalisz sprzęgło, ale mówimy oczywiście o jakiś wolnych manewrach i przede wszystkim ruszaniu, podczas normalnej jazdy to nie ma znaczenia.
    P.S. Też uważam, że połączenie 2,4 210 i q4 to najlepsza konfiguracja 159 :-)
    pozdrawiam
    Superglide

6. Thanks twardy thanked for this post
    Użytkownik Embrion Avatar Biaggi
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    159 SW 3.2 Q4
    Czas spędzony na forum
    13 h 4 m

Domyślnie

Ja wlasnie nie moge sie doczekac zimy, zeby w koncu sprawdzic ten naped, bo swoja Alfe kupilem pod koniec ostatniej zimy, kiedy juz sie snieg konczyl
    Ale przez te kilka miesiecy uzytkowania widze same plusy. Nigdy nie udalo mi sie zerwac przyczepnosci nawet z wylaczonym ASR chociaz mocno probowalem
    Bardzo przydatne rozwiazanie w sytuacjach gdzie trzeba szybko wlaczyc sie do ruchu. W poprzednim aucie z moca ok. 200KM i napedem tylko na przod mialem ten problem, ze jak za szybko ruszylem to przod mielil i auto ledwo sie przesuwalo do przodu.

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Brerrrrra V6
    Czas spędzony na forum
    22 d 4 h N/A

Domyślnie

Cytat Napisał Biaggi Zobacz post
    Nigdy nie udalo mi sie zerwac przyczepnosci nawet z wylaczonym ASR chociaz mocno probowalem
    No - to jest super Chociaż niektórzy znajomi marudzą, że mam 260 kucy i nie mogę spalić gumy

A co do zimy, to uważaj. Q4 fajnie napędza autko, ale hamowanie jest takie samo! A nawet może być gorsze, ze względu na wagę.
    Z napędzaniem na śliskim też może być problem. W Q4 każde z czterech kół (a nie tylko dwa) może trafić na inną przyczepność i zdestabilizować tor jazdy. Ja raz nie wiem jak zmieściłem się bokiem między wyprzedzanym TIRem a bandą ze śniegu VDC zaspało.

...brzmienie V6 - bezcenne!

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia