[159] czujnik ciśnienia doładowania

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km
Witam
Temat był już poruszany na forum. Problem polega na tym, że po włożeniu kluczyka, jeszcze przed uruchomieniem silnika wskazówka doładowania turbiny przesuwa się do pierwszej kreski. Turbo jeszcze nie działa a a wskazówka doładowania już pokazuje wartość. Wcześniej było tak, że dopiero po uruchomieniu silnika i wciśnięciu gazu wskazówka od turbo się poruszała. Rozwiązaniem najprawdopodobniej tego problemu jest wymiana czujnika ciśnienia doładowania. Czy możne mi ktoś opisać gdzie dokładnie ten czujnik się znajduje albo ewentualnie fotkę z zaznaczonym miejscem podesłać.

12092011107.jpg
Czujnik zaznaczyłem strzałką ,ten z napisem BOSCH- znajduje się z tyłu silnika obok zaworu EGR. Musisz zdjąć plastykową pokrywę silnika żeby mieć dobry dostęp do niego. Miałem te same objawy co Ty i po wyczyszczeniu jest ok. Był cały w szlamie olejowym a wyczyściłem WD40 pod ciśnieniem.

Bardzi Ci dziękuję za odpowiedź i zdjęcie. Dzisiaj czyściłem czujnik ale niestety to nic nie dało. Zamówilem w sklepie zamiennik Boscha i jutro będę go montował.

Problem rozwiązany. Czujnik wymieniłem dzisiaj i wskazania turbodoładowania są prawidłowe.:)

Do jakiej maksymalnej wartości dochodzi wam wskazówka ciśnienia doładowania w 159 1.9 JTDm (150KM) przy mocnym wciśnięciu pedału przyspieszenia?
Pozdrawiam.
- Rafał

1,4 bar, mnie też szwankuje ten czujnik nawet po przeczyszczeniu, bo wskazówka odchylona na jałowym jest trochę przed 0,1b ale to raczej drażni tylko oczy chyba i nic z tym nie robię chwilowo

Mnie nie szwankuje, ale chcę po prostu wiedzieć jakie wartości doładowania osiągacie.
Pozdrawiam.
- Rafał

Witam.U mnie na zimnym silniku na wolnych obrotach wskazówka jest na zero.Natomiast ze wzrostem temperatury silnika odchyla sie od zera.Jak dojdzie do 90 stopni to jest w połowie , między zerem a pierwszą kreską.Co Wy na to,jak jest u Was?

ja mam na zero tylko ze nie mam DPFu a z tego co czytalem to niedopalony DPF moze powodowac odchylenia wskazowki doladowania.Do ilu mi dochodzi po depnieciu nie wiem bo nie sprawdzalem.Najwyzej jak sprawdze to napisze.

Na pierwszy mocnym programie dochodziła do 1.6. Po zmianie programu zatrzymuje się troszkę przed. Co do min. wartości to w ubiegłym tygodniu wymieniłem czujnik gdyż wskazówka stała na pierwszej kresce po uruchomieniu zapłonu.

Na pierwszy mocnym programie dochodziła do 1.6.
jaki to był program?

Po zmianie programu zatrzymuje się troszkę przed.
a teraz jaki jest?

Pytam, bo nie hamowałem jeszcze swojej Alfy, a podobno jest podkręcona i tak się zastanawiam jak to z tym ciśnieniem doładowania jest w serii.
U mnie wskazówka maksymalnym wdepnięciu pedału w podłogę delikatnie wychyla się poza 1,5 bara. Ciekawi mnie czy w serii jest tak samo, czy może mniej?
Pozdrawiam.
- Rafał

Kupiłem auto dwuletnie i już było po mocnej modyfikacji ale parametrów papierowych nie znam. Z obawy o turbo i inne podzespoły został wgrany lżejszy program 170/380.

Pytam, bo nie hamowałem jeszcze swojej Alfy, a podobno jest podkręcona i tak się zastanawiam jak to z tym ciśnieniem doładowania jest w serii.
U mnie wskazówka maksymalnym wdepnięciu pedału w podłogę delikatnie wychyla się poza 1,5 bara. Ciekawi mnie czy w serii jest tak samo, czy może mniej?
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie podobno podkręcona, tylko na pewno ;) Obstawiam okolice 190 koni - tyle wyjdzie mniej więcej na hamowni. Standartowo jest tak, że wskazówka turbo dochodzi przy overboost do 1.4, potem opada na 1.3

Nie podobno podkręcona, tylko na pewno Obstawiam okolice 190 koni
niestety ciągły brak weryfikacji :D

Standartowo jest tak, że wskazówka turbo dochodzi przy overboost do 1.4, potem opada na 1.3
Wczoraj specjalnie zwracałem uwagę na wskaźnik i źle wcześniej odczytałem podziałkę. Dochodzi tak jak piszesz do 1.4, lewdwie wychylając się powyżej i potem spada na 1.3 bara. Wnioskować więc można, że ciśnienie doładowania nie zostało jakoś drastycznie zwiększone :)
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. gdzie w Krakowie najlepiej hamować auto, by wyniki były miarodajne?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót