• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przepływomierz problem (błędy check engine: P0101 i P0111 w 2,4jtdm)

Auto
147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9
Dzisiaj rano zapaliła mi się kontrolka Check Engine. Podłączyłem FES'a i wyskoczyły 2 błędy P0101 i P0111

P0101 - Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność*
P0111 - Czujnik temp. powietrza wlotowego - sygnał poza zakresem/wydajność

Błędy skasowałem, ale pojawiły się po sekundzie ponownie.. Po odpięciu przepływki żaden kolejny błąd się nie pokazuje.. Auto ogólnie chodzi dość normalnie, nie widzę szczególnych zmian poza tym, że jak odłączyłem aku na kilka godzin, to na początku zgasł mi silnik dwa razy zaraz po odpaleniu.. ale teraz już jest normalnie..

Co dziwnego, zazwyczaj przepływka nie wyrzuca kontrolki błędu z tego co mi wiadomo.. bo nawet jak jest padnięta to "jakieś tam" wskazania podaje.. a u mnie zachowuje się jakbym ją odpiął.. i tu mam kilka pytań..

Czy ktoś przerabiał ten temat, jeśli tak to proszę o rady ?
Jak przetestować przepływkę czy to na bank ona padła, czy może jakieś coś nie łączy ?
Jeśli będzie trzeba to gdzie najlepiej kupić przepływkę do 2.4 JTDm ?

Potwierdźcie proszę jeszcze numer przepływki, bo troszkę zgłupiałem czytając forum.. ale ePer mi wyświetla ten: 55190587
Bosch'owski to chyba: 0 281 002 764

przeplywka24.jpg

Czyżby kontynuacja/wyjaśnienie wcześniejszych problemów (w sensie tego przerywania)?

PS. U mnie auto zaczęło sobie dymić przy przyspieszaniu - ot, żebym chyba nie narzekał na brak nudy na jesień.

..no też pomyślałem o tym, ale nic nie przerywa i wczoraj też nie było tego poszarpywania co przez chwilę się pojawiło.

Co do dymienia, u mnie pojawia się jak wypala mi się DPF, mam nadzieję, że to normalne.. ..ogólnie muszę to "G" wywalić, bo poruszam się prawie wyłącznie na krótkich odcinkach i nie ma gdzie się wypalać.. ..a, jeszcze rano jak jest chłodniej potrafi mi w pierwszym dmuchnięciu zadymić ..ale gdzieś wyczytałem, żeby rano ze 3 razy nacisnąć start, by dogrzać świece lepiej i dopiero wcisnąć sprzęgło.. i faktycznie po takiej operacji nie ma tego przydymienia po naciśnięciu startera. :)

U mnie widok czarnych spalin (minimalny, ale zauważalny) tuż po rozruchu jest zawsze - ale z tego co widziałem w innych 2.4 w 159 to standard (tak samo jak średni komfort dźwiękowy kultury pracy silnika tuż po uruchomieniu). Aż sobie sprawdzę, czy przy tej procedurze startowej, o której piszesz jest inaczej.
Co do przydymiania podczas jazdy - u mnie niestety coś sobie ostatnio dymi przy mocnym przyspieszaniu dosyć zauważalnie (niezależnie wypalania się DPFu - interwał jego wypalania FES wskazuje na średnio co 800 km). Szkoda tylko, że u mnie na wsi nie mam (poza ASO) warsztatu, który miałby pojęcie o tym silniku/aucie a przy okazji prezentowałby sobą choć minimum profesjonalizmu.

PS. A niby wszyscy piszą, że DPF niweluje dymienie - u mnie nie bardzo.

Ostatnia edycja:
DPF niewluje czarny dym z sadza, ktora sie osadza na filtrze. Nie ma cudów, ze z DPf auto w ogole nie kopci, ale z filtrem jest to szary dym i wystepuje sporadycznie, najczesciej przy wypalaniu.

Mariusz Twoje objawy to raczej przeplywka. Numer Bosha zmienia sie co jakis czas dla tej samej czesci - jak wymienialem u siebie przeplywke to juz miala numer inny niz ta co mialem oryginalnie, a czesc ta sama.

Ostatnia edycja:
Zgadza się.. czarnego dymu nie uśledzisz u mnie.. właśnie szary przy wypalaniu się pojawia.. i tylko przy wypalaniu.. Z racji, że latam na krótkich odcinkach DPF wypala się bardzo często (300-400km)... i dość często to wypalanie jest przerywane.. bo jakoś nie wyobrażam sobie jeżdżenia autem przez 15 minut. tylko po to, by wypalił się DPF. :)
Co do paliwa jeszcze.. testowo zatankowałem na Orlenie zwykły ON któregoś razu.. bo zawsze Vervę leję.. i jak podczas jazdy nie widziałem różnicy tak przy porannym odpalaniu na Vervie zauważalnie kulturalniej odpala silnik.. niestety..

Ostatnia edycja:
Stało się to czego się obawiałem.. przepływka wymieniona, błąd nadal wyskakuje.. Na szczęście, przepływkę pożyczyłem od kolegi, który w podobnej sytuacji kupił sobie przepływomierz i teraz mu zalega.. Chyba trzeba będzie udać się do jakiegoś specjalisty.. :(

Stało się to czego się obawiałem.. przepływka wymieniona, błąd nadal wyskakuje.. Na szczęście, przepływkę pożyczyłem od kolegi, który w podobnej sytuacji kupił sobie przepływomierz i teraz mu zalega.. Chyba trzeba będzie udać się do jakiegoś specjalisty.. :(

No to teraz w kolejności - sprawdzenie prawidłowości pracy EGR, sprawdzenie "lewego powietrza", czy aby samochód takowego nie dostaje, możesz zrobić loga z FESa jeśli chodzi o parametry, które wyrzuca jako błędne?

..a nie wiesz jakie napięcie powinno iść na przepływkę może ? sprawdziłbym czy ona wogóle dostaje prąd..

Słabo znam możliwości FES'a.. ale popatrze.. Czy w diagnostyce FES'a można odczytać aktualną temp. powietrza i masę ? Zerknąłem tam, ale nie bardzo wiem które to mogą być odczyty z czujnika temperatury siedzącego w przepływce i masy..

---------- Post added at 12:42 ---------- Previous post was at 12:06 ----------

Sprawdziłem wtyczkę przepływki i w czasie pracy silnika nie ma na niej napięcia.. hmm..

DPF niewluje czarny dym z sadza, ktora sie osadza na filtrze. Nie ma cudów, ze z DPf auto w ogole nie kopci, ale z filtrem jest to szary dym i wystepuje sporadycznie, najczesciej przy wypalaniu.

Fakt, wczoraj dane mi było jechać za swoim autem więc mogłem poobserwować "wydzielinę" z rury ;) Czarny w czystej postaci to on nie był, ale i tak daje radę pobrudzić mi końcówki wydechów na czarny kolor ;)
A tak BTW to już dzisiaj jej przeszło - fachowcy wychwycili jakąś nieszczelność w dolocie, stąd te objawy.
Także u mnie auto "wyleczone", ale widzę że u Ciebie Mariusz lekko bardziej pod górkę się porobiło.

No niestety.. w weekend kumpel mający więcej pojęcia, schematy i drugą 159 2.4 będzie szukał gdzie zniknął prąd..

MAF pokazuje mi na FES'ie temperaturę powietrza zasysanego na 1270,70 st. C ..hmm. Po odłączeniu wtyczki z przepływomierza jest to samo.. i nie zmienia się w czasie pracy silnika..

No niestety.. w weekend kumpel mający więcej pojęcia, schematy i drugą 159 2.4 będzie szukał gdzie zniknął prąd..

MAF pokazuje mi na FES'ie temperaturę powietrza zasysanego na 1270,70 st. C ..hmm. Po odłączeniu wtyczki z przepływomierza jest to samo.. i nie zmienia się w czasie pracy silnika..

Przepływka zasilana jest z centralki wtryskowej, z tego co pamiętam. Zobacz, jaki jest kolor kabla z zasilaniem i szukaj dokładnie takiego samego koloru przewodu przy wtyczkach do centralki (ta z kolei znajduje się zaraz koło aku).

Właśnie dzwonił spec.. znalazł kabelek przecięty przez koło pompy wspomagania.. co ciekawe, powiedział, że zasilanie do przeplywki idzie przez skrzynkę bezpieczników, gdzie jeden z nich ją zabezpiecza.
:)
Ciekawe czy ma to jakiś związek z nawiewem, który przestał w tym samym czasie działać..

Odświeżę temat

Podobna sytuacja jak u Mariusza. Błędy pojawiły się po umyciu samochodu (nie wiem czy może mieć to jakiś związek). Po skasowaniu odnawiają się od razu. Prawdopodobnie przepływka nie ma zasilania. Ma ktoś może schemat elektryczny instalacji przepływomierza?. Pierwszy błąd to prawdopodobnie zanieczyszczony czujnik położenia pedału hamulca.

Przedstawiam logi z FES-a
READING ERROR CODES:
1: P0504 - Wylaczn. hamulca
Brake switch A/B match
Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymała nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce nie została aktywowana przez ten błąd.
2: P0101 - Sygnal przeplywomierza
Mass or Volume Air Flow Circuit Range/Performance Problem
Powodem tego błędu jest to, że ECU nie otrzymywał sygnału z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.
3: P0111 - Sygnal temp. powietrza przeplywomierza
Intake Air Temperature Circuit Range/Performance Problem
Powodem tego błędu jest to, że ECU nie otrzymywał sygnału z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.

Problem doraźnie usunięty . Spalony był bezpiecznik, który odpowiada za przepływomierz miedzy innymi. Zobaczymy co będzie po następnym myciu auta. Coś zrobiło zwarcie na obwodzie. Błędy na razie nie powracają.

No to ja mam ten sam problem, a nawet większy :mad: Dziś rano zauważyłem:

P0101
P0111
(opisane w postach powyżej)

Z tym, że napięcia na wtyczce przepływomierza są książkowe.
Pin 1 - GND = 12 V
Pin 1 vs. 2 = 12 V
Pin 4 = 4.9 V
Sygnał z przepływomierza jest bliski wartości oczekiwanej. (wg MES)

Ponadto obroty biegu jałowego są bardzo nieregularne, czuję wyraźne drgania na kierownicy. A podczas jazdy na 2. biegu bez gazu szarpie. EGR wyczyszczony, fabryczna uszczelka założona.

Jakieś pomysły? W najczarniejszym scenariuszu podejrzewam centralkę, tylko jak to sprawdzić :confused:

!!!!!!!!!!!!!!!!
Działa. Winny przełamany kabel. Jak mierzyłem widocznie przegiąłem w odpowiednią stronę, że łączył.

Ostatnia edycja:
podłącze się pod temat

u mnie co jakiś czas powraca błąd:
P010F - Niezgodność masy/przepływu powietrza

sprawdzilem wartości i zawsze oczekiwane różni się od zmierzonego powietrza, czasem bardziej, czasem prawie wcale

jaka jest tolerancja w tych różnicach??

przykład wartości na ciepłym silniku i wolnych obrotach
True Zmierzona masa powietrza 449,0 mg/w
True Oczekiwana masa powietrza 257,5 mg/w

[FONT=Courier New, Courier, monospace]wydaje się, że przepływomierz działa, bo po odpięciu kostki pojawiają się błędy opisane wyzej, po podlaczeniu znikają. Auto chodzi tak samo, wartości powietrza też nie są jakieś z kosmosu[/FONT]

[FONT=Courier New, Courier, monospace]Może wystarczy przeczyścić druciki??[/FONT]

No to ja mam ten sam problem, a nawet większy :mad: Dziś rano zauważyłem:

P0101
P0111
(opisane w postach powyżej)

Z tym, że napięcia na wtyczce przepływomierza są książkowe.
Pin 1 - GND = 12 V
Pin 1 vs. 2 = 12 V
Pin 4 = 4.9 V
Sygnał z przepływomierza jest bliski wartości oczekiwanej. (wg MES)

Ponadto obroty biegu jałowego są bardzo nieregularne, czuję wyraźne drgania na kierownicy. A podczas jazdy na 2. biegu bez gazu szarpie. EGR wyczyszczony, fabryczna uszczelka założona.

Jakieś pomysły? W najczarniejszym scenariuszu podejrzewam centralkę, tylko jak to sprawdzić :confused:

!!!!!!!!!!!!!!!!
Działa. Winny przełamany kabel. Jak mierzyłem widocznie przegiąłem w odpowiednią stronę, że łączył.
W którym miejscu miałeś przełamany kabel? Szukam potencjalnych lokalizacji zwarcia. Na razie wszystko u mnie gra ale czekam na mycie i wilgoć pewnie spowoduje znowu zwarcie.

Amortyzatory
Powrót