[159] Bagażnik typu BOX

berez

Nowy
Auto
159 1.9 JTDm 16V 2008r. (Mod: 180KM, 400Nm)
Czy ktoś z kolegów posiada bagażnik dachowy typu box w berlinie?

Przymierzam się do zakupu, chcę w nim wozić narty/snowboard więc im dłuższy (tak do 180-190cm) tym lepszy. Czy ~190cm nie będzie zbytnio wystawać? Jakie macie wymiary swoich?

Na stronie Thule można zrobić sobie wirtualną przymiarkę, ale niestety nie ma 159. Jak myślicie które auto jest najbardziej zbliżone wymiarami do 159? Według wiki BMW 3 ma podobne wymiary, ale nie wiem jak z dachem?

http://www2.thule.com/upload/MatchMaker2_9/matchmaker.html

Ostatnia edycja:
Ja mam trumnę Thule Ocean 600 + aluminiowe belki Mont Blanc. Box ma długość 190cm i zdecydowanie pasuje do 159... nie za duży, nie za mały.

W ostatnią zimę miałem Thule Spirit 780 (niecałe 2 m długości) i wyglądało to bardzo dobrze. Box nie wystawał bardziej niż u innych, a przez swoją smukłą sylwetkę nie zaburzał linii 159 i IMO nawet całkiem do niej pasował.

Ja mam trumnę Thule Ocean 600 + aluminiowe belki Mont Blanc. Box ma długość 190cm i zdecydowanie pasuje do 159... nie za duży, nie za mały.

jezdzilem z tym modelem Alfa 156 i bylo ok, wiec mysle, ze do dluzszej i wiekszej 159 tym bardziej bedzie pasowal

Może ktoś ma foty? Też chcę kupić wkrótce BOXa i min myślałem o Spirit 780. Zastanawiam się czy nie jest zbyt mało pojemny? Tyle że nie bardzo uśmiecha mi się wrzucać jakiegoś wyższego boxa, a Spirit jest w miarę smukły. Przy okazji. Na stronie Thula nie widzę już spiritów - jest natomiast Dynamic - też smukły. Może wycofują spirity i trafi się możliwość kupienia fajnego boxa w jakiejś promocyjnej cenie?

Niestety nie zrobiłem fotek boxa na dachu, ale zapewniam Cię że pasuje do budy 159;)
Co do pojemności, to Spirit 780 ma chyba 380 litrów - ja jeżdżę tylko z dziewczyną i nam to wystarcza w zupełności.
Niemniej jednak wyższy box (np. Thule Ocean) jest z pewnością praktyczniejszy - szczególnie gdy zabierasz większą ilość sprzętu.

CHyba w takim razie zrobię sobie fotkę alfy z boku i przodu, ściągnę zdjęcia bagażników thula które rozważałem, przeskaluję wszystko odpowiednio i skoro Thule Matchmaker nie ma na liście AR159, sam sobie przygotuję wizualizacje.

Bez jakiegoś super-wymiarowania, ale generalnie z dokładnością do 2-3 cm (może po południu znajdę chwilę, żeby zrobić to idealnie):

http://www.fotoszok.pl/show.php/670733_4dfd918078c8.png.html
752cb5ad.png

9df65b8a.png

Box to Thule Spirit 780.

Jak masz zdjęcie swojego auta z boku (dokładnie jak na obrazkach wyżej) to możesz podesłać.

Ostatnia edycja:
Odnosnie fotek mojej alfki, to nie mam w tej chwili nic z boku. Musze zrobić, ale teraz pada. Dzieki za propozycję, podeślę może coś później jak uda mi się zrobić jakieś sensowne zdjęcia.

Ostatnia edycja:
Niestety nie zrobiłem fotek boxa na dachu, ale zapewniam Cię że pasuje do budy 159;)

Jak się ma sprawa bagażnika do anteny na dachu? Da się zamontować z boku dachu tak żeby bagażnik nie kolidował z anteną?

Trochę offtop: jak myślisz ile maksymalnie sprzętu (nart/snowboardów) mógłbyś upchać do spirita?

Bez jakiegoś super-wymiarowania, ale generalnie z dokładnością do 2-3 cm (może po południu znajdę chwilę, żeby zrobić to idealnie):
Patrząc na ustawienie boxów nie jestem pewien czy nie są za bardzo do tyłu. Nie mam teraz zamontowanego bagażnika bazowego, ale z tego co mi się wydaje to chyba nie jest teraz całkiem dobrze. Wg instukcji thula(pisze o systemie Thula do AD159 z belkami Aero), początek stopy powinien być oddalony o 24cm od uszczelki przedniej szyby, natomiast tył dalsze 65cm (od środka belki przedniej do środka belki tylnej).
Poniżej foto z instrukcji:

bazowy.jpg
Nie jestem pewien też czy boxów nie "zamocowałeś" za blisko dachu. Chyba czas założyć bagażnik na dach i zrobić fotki -wtedy łatwiej wirtualnie "założy się" boxa na dach.

Jak się ma sprawa bagażnika do anteny na dachu? Da się zamontować z boku dachu tak żeby bagażnik nie kolidował z anteną?

Trochę offtop: jak myślisz ile maksymalnie sprzętu (nart/snowboardów) mógłbyś upchać do spirita?

Spirit780 ma 78cm szerokości więc chyba nie uda się go zamocować z jednej stony (moje belki mają 120cm szerokości o ile dobrze pamiętam). Antenka pewnie się trochę wygnie i tyle.Jeśli wolisz węższy, to thule ma w ofercie takie co zmieszczą się spokojnie z jednej strony dachu.
Odnośnie ilości nart/snowboardów, to na stronie thula widziałem gdzieś tablekę - poszukaj i najwyżej podlinkuj w następnym poście.

Patrząc na ustawienie boxów nie jestem pewien czy nie są za bardzo do tyłu. Nie mam teraz zamontowanego bagażnika bazowego, ale z tego co mi się wydaje to chyba nie jest teraz całkiem dobrze. Wg instukcji thula(pisze o systemie Thula do AD159 z belkami Aero), początek stopy powinien być oddalony o 24cm od uszczelki przedniej szyby, natomiast tył dalsze 65cm (od środka belki przedniej do środka belki tylnej).
Nie jestem pewien też czy boxów nie "zamocowałeś" za blisko dachu. Chyba czas założyć bagażnik na dach i zrobić fotki -wtedy łatwiej wirtualnie "założy się" boxa na dach.

Te "rzuty" mają za zadanie jedynie przedstawić proporcję wymiarów boxa do bryły samochodu (i tutaj wymiarowanie jest mniej więcej zachowane), a nie wysokości i miejsca montażu na dachu.

Żeby to zrobić dokładnie to tak naprawdę potrzebne są 3 obrazki:
- dla sedana,
- dla SW bez relingów,
- dla SW z relingami
bo dla każdej z tych wersji wysokość montażu i miejsce (bliżej/dalej) będzie inne.

Odnośnie ilości nart/snowboardów, to na stronie thula widziałem gdzieś tablekę - poszukaj i najwyżej podlinkuj w następnym poście.

Tabelkę widziałem (http://www2.thule.com/Thule/PopupPage____44401.aspx), z tym, że wolę się zapytać posiadacza takiego bagażnika, bo np. w tabelce pisze że bagażnik mieści 6-8 par nart, ale jak przyjdzie co do czego to możliwe, że z wiązaniami pomieści o połowę mniej.

Ostatnia edycja:
Nawet jak zapytasz kogoś to nie masz pełnej wiedzy - jedne narty są węższe inne szersze, jedne wiązania będą wyższe inne niższe, a jeszcze mogą być różnie ustawione wg. narty. Jeśli pisze 6-8 to chyba będzie OK w każdej realnej sytuacji, skoro do auta wejdzie Ci max 5 osób, tak naprawdę więcej nie potrzebujesz zmieścić.

Lekko odświerzę temat, może komuś się przyda. Dziś kupiłem box-a, dokładnie Thule Motion 600. Model/szerokośc wybrane tak, aby w lecie zmieścić jeszcze 2 rowery na bazówce. Tu info dla zainteresowanych podobną konfiguracją - uchwyty rowerowe produkowane przez Thule (przynajmniej te co ja mam) są tylko w jednym wariancie, jak sie je założy po jednej stronie auta (tak żeby do boxa mieć dostęp z drugiej) to nie da się założyć rowerów tak żeby jeden był skierowany do przodu a drugi do tyłu, zaś w jedną stronę się nie zmieszczą bez poluzowania i obrócenia kierownicy. Żeby tego uniknąć goście z autoryzowanego sklepu przerobili mi jeden z uchwytów rowerowych, obrócily pałąk, zamki itp na drugą stronę i dzięki temu teraz mogę wozić rowery po jednej stronie(jeden skierowany do przodu, drugi do tyłu), łatwo zakadać, zamykać zamki itp, a drugiej strony jest łatwo dostępny box. Zdjęcia poniżej jeśli ktoś chce podpatrzyć jak to wygląda (kiepska jakość, pogoda, aparat w komórce i ujęcia - wiem ale się spieszyłem).

DSC00263.jpgDSC00264.jpgDSC00265.jpgDSC00266.jpgDSC00268.jpg

Wkrótce będę się wybierał w trasę z samym box-em. Zrobię fotki (jakieś sensowniejsze ujęcia) jak się to prezentuje na dachu bez uchwytów rowerowych, gdy jest zamocowany na środku belek. Obiecuję też dopisać wrażenia z trasy.

Jeszcze jedna uwaga:
Z pomiarów jakie zrobiłem wynika że pedał roweru przy boxie będzie musiał być na dole, bo inaczej przy otwieraniu będzie lekki konflikt (dziura w klapie boxa?)- klapa idzie parę cm do tyłu (góra). Jeśli komuś to się nie podoba to są przynajmniej 3 rozwiązania. Pierwsze to można odkręcać 1 pedał przed założeniem - właściwie to minuta roboty. Drugie to można wysunąć parę cm belki na stronę box-a (zamocowanie asymetryczne wg. auta), wtedy mocowanie boxa będzie możliwe na zewnątrz stopy bagażnika bazowego (przy belkach 120cm obecnie nie da się całkowicie wysunąć boxa na zewnątrz, bo jest koflikt ze stopą bazówki). Trzecie rozwiązanie to rezygnacja z wygodnego mocowania standardowego (pokrętło i łapki - chyba power grip się to zwie), i zmiana na patent ze wsuwaniem w rowek belki (możliwe tylko przy niektórych belkach, napewno Thule Aero, inne nie wiem). Ostanie kosztuje dodatkow 140zł. Za pół roku, kiedy będę w praktyce ćwiczył temat box+rowery, obiecuję dać znać jak to dokładnie jest, teraz to trochę gdybanie - zwracam uwagę na potencjalny problem.

Ostatnia edycja:
Bazę kupowałem w lecie razem z 2 uchwytami na rowery. to był komplet 4 stóp (754), gumowe podstawki stóp dla AR159 (kit 1419), 2 belki Aero 120cm, komplet 10 wkładek do zamków (żeby mieć jeden kluczyk do wszystkiego) i 2 uchwyty rowerowe ProRide (591), wszystko wtedy kosztowało chyba niecałe 1400zł (nie moge znaleść na szybko rachunku, ale z tego co pamiętam gość mi dał jakieś 7-8% upustu od nominalnych cen). Już wtedy mu obiecałem że wróce po box-a.
Co do box-a, to zapłaciłem 1660zł (jako wierny klient dostałem 100zł upustu od katalogowej ceny).
Po obniżkach wyszło mnie mniej więcej tyle co najtańsza opcja na ceneo liczac z kosztami wysyłki. Dodatkowo za free przeróbka jednego z uchwytów rowerowych (na "lewy"), oliwienie zamków i dostałem gumy do zaślepienia rowków od spodu belek (chyba to one "gwiżdżą" przy 60-80km/h).

Amortyzatory
Powrót