Lekko odświerzę temat, może komuś się przyda. Dziś kupiłem box-a, dokładnie Thule Motion 600. Model/szerokośc wybrane tak, aby w lecie zmieścić jeszcze 2 rowery na bazówce. Tu info dla zainteresowanych podobną konfiguracją - uchwyty rowerowe produkowane przez Thule (przynajmniej te co ja mam) są tylko w jednym wariancie, jak sie je założy po jednej stronie auta (tak żeby do boxa mieć dostęp z drugiej) to nie da się założyć rowerów tak żeby jeden był skierowany do przodu a drugi do tyłu, zaś w jedną stronę się nie zmieszczą bez poluzowania i obrócenia kierownicy. Żeby tego uniknąć goście z autoryzowanego sklepu przerobili mi jeden z uchwytów rowerowych, obrócily pałąk, zamki itp na drugą stronę i dzięki temu teraz mogę wozić rowery po jednej stronie(jeden skierowany do przodu, drugi do tyłu), łatwo zakadać, zamykać zamki itp, a drugiej strony jest łatwo dostępny box. Zdjęcia poniżej jeśli ktoś chce podpatrzyć jak to wygląda (kiepska jakość, pogoda, aparat w komórce i ujęcia - wiem ale się spieszyłem).

Wkrótce będę się wybierał w trasę z samym box-em. Zrobię fotki (jakieś sensowniejsze ujęcia) jak się to prezentuje na dachu bez uchwytów rowerowych, gdy jest zamocowany na środku belek. Obiecuję też dopisać wrażenia z trasy.
Jeszcze jedna uwaga:
Z pomiarów jakie zrobiłem wynika że pedał roweru przy boxie będzie musiał być na dole, bo inaczej przy otwieraniu będzie lekki konflikt (dziura w klapie boxa?)- klapa idzie parę cm do tyłu (góra). Jeśli komuś to się nie podoba to są przynajmniej 3 rozwiązania. Pierwsze to można odkręcać 1 pedał przed założeniem - właściwie to minuta roboty. Drugie to można wysunąć parę cm belki na stronę box-a (zamocowanie asymetryczne wg. auta), wtedy mocowanie boxa będzie możliwe na zewnątrz stopy bagażnika bazowego (przy belkach 120cm obecnie nie da się całkowicie wysunąć boxa na zewnątrz, bo jest koflikt ze stopą bazówki). Trzecie rozwiązanie to rezygnacja z wygodnego mocowania standardowego (pokrętło i łapki - chyba power grip się to zwie), i zmiana na patent ze wsuwaniem w rowek belki (możliwe tylko przy niektórych belkach, napewno Thule Aero, inne nie wiem). Ostanie kosztuje dodatkow 140zł. Za pół roku, kiedy będę w praktyce ćwiczył temat box+rowery, obiecuję dać znać jak to dokładnie jest, teraz to trochę gdybanie - zwracam uwagę na potencjalny problem.