[159] bosch 0 281 002 437 czy 0 281 002 845

SebaStol

Nowy
Auto
159 SW 1.9 jtdm 16V 150 KM
Witam i pytam. Dzięki forum wiem już, że winowajcą błędnego wskazywania ciśnienia doładowania (po wlożeniu "kluczyka" wskazówka na pierwszej kresce zamiast na zerze) jest zabrudzony/niesprawny czujnik ciśnienia doładowania. Pobieżne czyszczenie nie pomogło (spróbuję jeszcze dokładniej go wyczyścić), więc pewnie trzeba będzie kupić nowy i w związku z tym moje pytanie. Oryginalnie mam boscha 0 281 002 437 i czy wymienić na taki sam czy na 0 281 002 845. Czy można stosować je zamiennie, czym się różnią, czy komputer nie "zwariuje", czy wystarczy ..... po prostu który kupić? (159 1.9 jtdm 16V)

Oba te czujniki możesz stosować zamiennie - ten z końcówką 437 był montowany wcześniej, ale ze względu na to, że ulegał uszkodzeniu (jak np. Tobie) producent zmienił podzespół na ten z końcówką 845.

Dzisiaj dokładniej wyczyściłem czujnik, ale to nic nie pomogło, więc zamówiłem nowy z końcówką 845 za 40 euro. W sklepie mieli na stanie tylko zamiennik firmy facet za 75 euro. Nawet sprzedawca się zdziwił, że bosch tańszy. W piątek wymienię i dam znać, czy pomogło.

Nr oryginału 55206797
Zamiennik BOSCH który wychodzi wg TECHDOC to 0 281 002 845.
0 281 002 437 faktycznie był poprzednią wersją tego samego czujnika i nie jest obecnie produkowany.

Czujnik kupiony, wymieniony i wskazówka doładowania zaczyna od zera. Problem rozwiązany, dziękuję za pomoc. Reasumując; we włoskim samochodzie psują się niemieckie części.

Dzisiaj dokładniej wyczyściłem czujnik, ale to nic nie pomogło, więc zamówiłem nowy z końcówką 845 za 40 euro. W sklepie mieli na stanie tylko zamiennik firmy facet za 75 euro. Nawet sprzedawca się zdziwił, że bosch tańszy. W piątek wymienię i dam znać, czy pomogło.

witam
mógłbyś podać mi namiar na ten sklep?? mam ten sam problem i muszę wymienić czujnik. cena jaką podałeś jest naprawdę dobra...
pozdrawiam

Czujnik boscha za 40 euro kupiłem w Holandii http://www.leoparts.nl/ Swoją drogą ciekawe ilu posiadaczy alf nie jest świadomych usterki. Gdyby nie przeglądanie forum sam bym nie wiedział, że czujnik jest "sprawny inaczej", alfę 159 (najpiękniejszy samochód na świecie) mam od dwóch miesięcy.

Dzięki za linka...szkoda że nie ma anglickiej wersji językowej mimo to wysłałem zapytanie o ten czujnik....
Forum jest cool i naprawdę można wiele ciekawych rzeczy się dowiedzieć i samemu pokombinować....
bo każdy lubi popieścić swoją Belle :)

pozdrawiam

czy zakładał ktoś czujnik o numerze 0281006028. taki właśnie założył mi mechanik twierdząc że jest współzamienny z 437 i 845. Od tego czasu mam wrażenie że auto nie ciągnie od ok 1,4 tylko dopiero kolo 2-2,2 tys obr i więcej pali. Auto jest po mapie więc kopa miało wcześniej niż w serii, ma też zregenerowaną turbinę.

no właśnie tylko jak tak to studiuje to był zakładany głownie w silnikach 1,6 MultiJet i w sumie nie wiem... zastanawiam się czy nie kupić jakiejś używki 437 albo 845 na podmianę i sprawdzenie... bo mój stary był na pewno uszkodzony. a może ktoś w okolicach Krakowa miałby takowy na sprawdzenie?

W wyszukiwarce intercars również widnieje oznaczenie 0 281 006 028 to jak to w końcu jest bo mam dylemat ?

Byłem w aucie zrobiłem zdjęcie tego czujnika co mam początek to 0 281 002 4 . . . teraz pytanie czy kupować tego z koncówką 845 czy ten z intercarsu też będzie dobry różnica ok 6 dyszek to bosch i to bosch

Załączniki

• Przechwytywanie.jpg
    Przechwytywanie.jpg
    50.3 KB · Wyświetleń: 31
Ostatnia edycja:
po moich doświadczeniach z tym 028, i rozmowie z jednym sprzedawcą części(twierdzi że ic ma błędy w katalogu) ja jednak brałbym 845...

ktoś może zakładał czujnik o numerze 0 281 006 076 ? w/g katalogu pasuje do 159 a nowy kosztuje mniej niż 100 zł

Ostatnia edycja:
Mam używany sprawny (używany może 2 tygodnie, ze dwa lata leży na półce) z końcówką 845. Oddam za 30 zł z wysyłką kurierem.

Amortyzatory
Powrót