[159] Tylna klapa sama sie podnosi

• Autor wątku Autor wątku steevr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

steevr

Guest
Mam maly plan... a mianowicie mysle o wstawieniu na zawiasie tylnej klapy , takiego mechanizmu ktory bedzie podnosil klape do gory zaraz po otwarciu. W sobote jade do sklepu po ten mechanizm i zabiore sie za montaz. Widzialem u kolesia na myjce w AR159 ze sobie to zainstalowal :D Dodam ze dzialalo to sprawnie i od srodka praktycznie tego nie widac :) Jesli bedzie duzo chetnych to zrobie fotki i opis krok po kroku jak to zrobic :)

ps. mechanizm mozna dostac w sklepie motoryzacyjnym :D

Wiec... Kupilem dzis odbojnik odbojnik.jpg

No i oczywiscie dwa teleskopy o sile 500N large_amorki.jpg

Jutro zabieram sie za robote wiec zrobie kilka fotek w trakcie prac :D
Calosc powinna wygladac tak [video=youtube;imH1VmZb8ME]http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=imH1VmZb8ME[/video]

to czekaj ja rozumiem ze ten odbojnik odpycha troche klape a reszte juz robia te teleskopy??Mozesz napisac jaki koszt calego kompletu??Gdzie ten odbojnik sie montuje??Pozdrawiam

podoba mi sie,fajnie ze ta klapa idzie powoli do gory a nie jak z procy,czarny do SW tez fajna sprawa:)no i niema wtedy problemu za co chwycic klape aby ja podniesc:)

Czyli wszystko załatwia raczej odbojnik a reszta za sprawą mocnych teleskopów, ciekawe czy w SW też by tak zadziałało jestem bardzo ciekawy......
może jakieś dane odnośnie ceny i gdzie ewentualnie można to dostać...

Z zamykaniem nie powinno być różnicy w porównaniu z standardowymi amorkami.....

Myślę, że na pewno będzie się zamykała klapa cięzej, a jak cięzej to zależy o ile mocniesze są tamte siłowniki.

tez o tym myslalem,moze zalozyc dodatkowo automatyczne zamykanie ,pyk w guziczek i klapa sie zamyka:)
ale mysle ze z zamykaniem nie bedzie problemu,w C klasie tak jest ze sama odskakuje i z zamykaniem spokoj

Panowie,

Odbojniki to my przecież mamy w naszych autach. Przynajmniej w moim gdy naciskam przycisk otwarcia klapy bagażnika, to ona sama delikatnie podskakuje. Robi to dzięki 2 takim odbojnikom jak na filmiku. Byc może ten o którym piszecie musi być mocniejszy?

fakt...w takim razie to tylko kwestia siłowników. Obawiam się, że przy tak mocnych siłownikach które podnoszą klapę to przy zamkniętym bagażniku wywierają niezłe parcie na blachę ;) po za tym zamknięcie ponowne klapy może sprawiać problemy. Pozostaje przy serii ;) nie mniej jednak powodzenia w modyfikacji i czekam na rezultaty.

Parcie na blachę to nic, obawiam się właśnie zamykania. Czekam na rezulaty pracy kolegi.

Myślę, że z zamykaniem nie będzie problemu bo działa to na tej samej zasadzie co klapy szafek kuchennych z teleskopami np. bluma. Kwestią jest tylko dobranie odpowiedniej siły teleskopu do wagi klapy czyli należało by wykręcić klapę i ją zważyć przed dobraniem teleskopu. Zauważcie, że przednia pokrywa silnika też jest na teleskopach i po lekkim pociągnięciu podniesie się sama a przecież nie ma problemu z jej zamknięciem. W sedanie nie będzie problemu ale w SW większe opory do pokonania :(

Amortyzatory
Powrót