Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 159/Brera/Brera Spider - Forum Alfa Romeo 159 [2005-2012], Alfa Romeo Brera [2005-2010] i Alfa Romeo Spider [2006-2010]. W wymienionych modelach montowano silniki benzynowe: 1.8 MPi, 1750 TBi, 1.9 JTS, 2.2 JTS, 3.2 JTS oraz silniki diesla: 1.9 JTDm (120 i 150 KM), 2.0 JTDm, 2.4 JTDm.
-
Użytkownik
Embrion
Awaria zabezpieczenie przeciw zgnieceniu
Wita
mam problem z czujnikiem zabezpieczenia szyb przeciw zgnieceniu. Irytująca kontrolka zapala się co chwilę a czasem kilka dni nic. Jak się świeci to tylna szyba w czasie podnoszenia zacina się. Miał ktoś podobny problem ? Czekam na sugestię.
-
12-01-2012 21:14 # ADS
Akwizytorka
-
Użytkownik
Romeo
Ja nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest w 159.
-
Użytkownik
Pirat drogowy

Napisał
arturo132
Wita
mam problem z czujnikiem zabezpieczenia szyb przeciw zgnieceniu. Irytująca
kontrolka zapala się co chwilę a czasem kilka dni nic. Jak się świeci to tylna szyba w czasie podnoszenia zacina się. Miał ktoś podobny problem ? Czekam na sugestię.
Można prosić o jakieś foto tej kontrolki?
Pozdrawiam

-
Użytkownik
Romeo
Nie wiem jak jest w tylnych drzwiach (bo nie sprawdzałem), ale w przednich czujnik znajduje się po stronie uszczelki, a nie szyby (tzn. cofnięcie szyby następuje po naciśnięciu uszczelki, a nie w wyniku oporu na szybie).
Żeby się do niego dobrać należy prawdopodobnie zdjąć uszczelkę szyby - nie jestem tego jednak na 100% pewny, dlatego wieczorem mogę sprawdzić czy tak jest na pewno.
AR 147 1,9 JTD 8V (2004)
AR 159 1,9 JTDm 16V (2007)
-
Użytkownik
Pirat drogowy

Napisał
Franek Strzelba
Nie wiem jak jest w tylnych
drzwiach (bo nie sprawdzałem), ale w przednich czujnik znajduje się po stronie uszczelki, a nie
szyby (tzn. cofnięcie szyby następuje po naciśnięciu uszczelki, a nie w wyniku oporu na szybie).
Żeby się do niego dobrać należy prawdopodobnie zdjąć uszczelkę szyby - nie jestem tego jednak na 100% pewny, dlatego wieczorem mogę sprawdzić czy tak jest na pewno.
Czujnik jest zatopiony w uszczelce, tak więc bez uszkodzenia uszczelki nie dostaniesz się do niego. Możliwe, że wypięła się kostka lub dostała się wilgoć na styki.
Pozdrawiam

-
Użytkownik
Alfa i Omega
A, może po prostu prowadnice się zabrudziły i dają opór taki, który czujniki odczytują jako przeszkodę i zatrzymują szybę?
"Bo wszystko może być dęte, a słowo musi być święte - obiecało się, chorowało się, umierało się..., jest mus!!!"
-
Użytkownik
Embrion
Witam
Próbowałem czyścić prowadnicę ale nic nie pomogło.
Co ciekawe kontrolka świeci się dalej mimo odłączenia wszystkich bezpieczników od szyb.
Gdzie znajdują się te czujniki tzn. w której uszczelce?
Czasami kontrolka się nie świeci i wtedy szyba pracuje normalnie.
Podobno należy przeprowadzić procedurę poziomowania szyb ale egzaminer nie widzi żadnego błędu.
-
Użytkownik
Pirat drogowy
-
Użytkownik
Romeo
A czyli mowa o tym zabezpieczeniu mowa. Teraz to wiem.
-
Użytkownik
Embrion
Witam
Czyli jak rozumiem czujnik jest wbudowany w uszczelkę szyby.
Czy można to jakoś wyłączyć? Wyjęcie bezpiecznika nie pomaga.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)