Witam, dzisiaj rano podczas jazdy pojawił mi się komunikat "VDC is unavailable ..." a następnie komunikat "Hill holder is unavailable ..." i lampka VDC/ASR cały czas się pali na żółto.
Przy ponownym uruchomieniu sytuacja podobna - kolejno występują komunikaty i kontrolka VDC/ASR cały czas świeci się na zółto.
Czy ktoś może z was miał z tym do czynienia, prośba o pomoc w tej sprawie.

U mnie błąd VDC i HH był gdy miałem problem z działaniem czujnika położenia pedału sprzęgła, ale pewnie możliwe źródła problemu możnaby mnożyć.
Najlepiej byłoby podpiąć się interfejsem diagnostycznym i popatrzyć czy coś jeszcze nie działa prawidłowo albo czy są jeszcze jakieś inne błędy w pamięci komputera. jakbyś napisał w profilu skąd jesteś to może ktoś z Twojej okolicy, kto ma kabel i FESa, znalazłby chwilkę żeby na to rzucić okiem.

Jak akumulator zdechnięty to też takie komunikaty potrafią wyskoczyć.
Nero Provocatore - AR159 - zawiozę do ślubu!!
jak będzie coś nie tak z przełącznikami pod kierownicą (kierunkowskazy, wycieraczki i przyciski do komputera) też będzie taki komunikat. Popsuty czujnik położenia koła kierownicy też sie tak objawia.

też o tym pomyślałem, ale raczej wykluczam o ile dobrze rozumiem objawy. U mnie przy słabym aku pokazywało kiedyś błędy VDC, ABS i przekroczoną temperaturę płynu chłodzącego, ale błędy momentalnie znikały po starcie i nie blokowało VDC (brak żółtego podświetlania przycisku VDC/ASR).Jak akumulator zdechnięty to też takie komunikaty potrafią wyskoczyć.
Z tego co zaobserwowałem u siebie to przy problemach z czujnikiem położenia pedału np łapał błąd po przejechaniu ok 1km, ale również po naprawieniu połączenia czujnika błąd znikał po przejechaniu podobnego dystansu. sprawdzałem to parokrotnie wypinając i wpinając czujnik. Zakładam zatem że gdyby nawet komputer łapał błąd przez słaby aku, to po chwili jazdy wszystko powinno wrócić do normy, a kolega nic o tym nie wspomniał. no chyba że nie dopisał tego.
Indy, mógłbyś doprecyzować czy błąd Ci znika po jakimś czasie jazdy czy występuje cały czas i blokuje VDC/HH.

WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Ten błąd wczoraj po pracy jak odpaliłem samochód pojawił się po czym zniknął po przejechaniu 1km i na nowo się pojawił. Dzisiaj rano miałem to samo, po uruchomieniu miałem komunikat, po kilometrze jego brak i jeszcze się nie pojawił.

Nie zakładajcie po kilka tematów dotyczących tego samego problemu.
Na pierwszej stronie tego działu oprócz tego są jeszcze dwa:
Kontrolka VDC mruga w trakcie jazdy
Problem z VCD
dalej nie chce mi się szukać, ale pewnie jeszcze parę by się znalazło...
W ten sposób zamiast przydatnego kompendium wiedzy budujemy nieład.
Zanim zdecydujecie się na założenie kolejnego tematu sprawdźcie w google czy już takowy nie istnieje wpisując np: 159 VDC alfaholicy
Pozdrawiam.
- Rafał

U mnie dziś rano przed wyjazdem bella uraczyła mnie serią komunikatów: abs unavailable, vdc unavailable, hill holder unavailable. Przeskanowałem centralkę ABS i mam błędy: C1800 - Control unit power supply - tu domyślam się że odnotowałspadek napięcia przy odpalaniu, C1050 - Rear right wheel speed sensor - FATAL - i tu pytanie czy padł czujnik abs czy może gdzieś nie łączy styk, czy może wtyczka?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki