• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Założenie tempomatu

• Autor wątku Autor wątku Pabloop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pabloop

Guest
Czy ktoś z was orientuje się jak można założyć tempomat w 159? Gdzieś słyszałem że wystarczy kupić przełącznik z tempomatem i go przełożyć. Po wpięciu powinno wszystko działać nawet bez podpięcia pod komputer. Chodzi mi o 1.9 JTDm 150 KM. Słyszeliście coś na ten temat??

Chyba się kolega naczytałeś/ ktoś się naczytał o większości szczęśliwych posiadaczy Alfy 156... Tam to takie rzeczy możliwe... O 159 nie słyszałem...

W każdym razie wszystkie ECU montowane w 159 są przystosowane do współpracy z tempomatem.
No ale jak go nie ma to czasem trzeba ciągnąc kable aż do samego ECU

A w co chcesz go wpiąć skoro idzie do niego osobna wiązka?

A jesteś pewien że idzie osobna wiązka? Czy jest to jedna wiązka od tempomatu, kierunkowskazów i świateł. Bo jeżeli tak, to może wystarczy wpiąć tą wiązkę. Z tego co wiem to wszystkie ECU montowane w 159 są przystosowane do współpracy z tempomatem więc może powinno sie udać.

Wszystkie ECU są przystosowane. To prawda. Ale przy tempomacie do kierownicy idzie wiązka z jedną wtyczką więcej.
Tak jak pisałem. Tempomat można dołożyć ale nie jest to takie proste jak Ci się wydaje.

A wiesz w jaki sposób można założyć?? Czy elektryk poradzi sobie z czymś takim czy trzeba jechać do ASO??

Kolega Cuoreveti wie co mówi ... uczynił mnie bogatszym w tempomat. Temat ma rozpracowany w najdrobniejszych szczegółach ... i chwała mu za to. Panom z ASO można tylko podziękować za cenną uwagę "to się Panie nie da".

Odgrzeję kotleta. Orientacyjnie to ile założenie tempomatu kosztuję? Jeszcze jedna rzecz mnie trapi - 3 strefa klimy. Wykonalne? Nigdzie mi się nie udało zdobyć informacji o tym.

Jedno i drugie wykonalne. Schemat podłączenia klimy jest dostępny, więc wszystko rozchodzi się o zdobycie odpowiednich części. A tempomat to koszt od 200 do 500zł (części i robocizna)

Wszystko zależy od cen i dostępności części które są potrzebne. M.in. Panel klimy dla tylnej kanapy.

Co trzeba jeszcze kupić oprócz manetki, obudowy kierownicy żeby założyć tempomat?
Jakieś wiązki? Przekaźniki?

Co trzeba jeszcze kupić oprócz manetki, obudowy kierownicy żeby założyć tempomat?
Jakieś wiązki? Przekaźniki?

Cześć. Ja kupowałem tylko manetki i obudowę. Oczywiście czytałem wszystkie te posty i zacząłem myśleć o wiązkach, pinach itd. W moim przypadku nie musiałem zdejmować nawet kierownicy. Zdjąłem dolną oprawkę, wtyczka była gdzie trzeba - wpiąłem samą manetkę. Na koniec FES, aktywacja i wszystko działa. Na włoskim forum dużo ludzi pisze że miało już wiązki. A niektórzy mają tylko między ECU a D001 - różnie to jest. Najszybsze sprawdzenie do odgięcie dywanika pasażera (na boku po prawej przy nogach) masz tam 40 pinowe złącze d001. Sprawdź czy masz przewody z jednej i drugiej strony na pinach 10,11 i dalej nie pamiętam (jest w elearn). Jak masz z dwóch stron to OK. Jak masz od strony silnika to masz połowe roboty mniej. Ja miałem z dwóch stron. Auto z 2007 roku z Niemiec.

Pozdro

Może głupie pytanie, ale co to jest elearn i gdzie to można znaleźć?

Amortyzatory
Powrót