• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wskaźnik temperatury oleju.

• Autor wątku Autor wątku janio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janio

Guest
Jakoś dziwnie zachowuje mi się wskaźnik temperatury oleju, a ponieważ to dopiero pierwsze moje doświadczenia ze 159, nie wiem czy to norma, czy nie - chodzi o to, że po odpaleniu zimnego silnika, jak się sukcesywnie rozgrzewa, wskaźnik temperatury oleju ładnie rośnie, do mniej więcej 80-90 stopni, chwilę stoi w tym miejscu, po czy gwałtownie opada na 70 stopni (początek skali) i już tak pozostaje. W instrukcji napisali, że wskaźnik pokazuje (zresztą tak jest wyskalowany) gdy temperatura jest wyższa niż 70 stopni - stąd moje pytanie czy to jest normalne zachowanie wskaźnika, czy to oznaka jakieś błędu/uszkodzenia, a jeśli tak, to co może być tego przyczyną?

w 159 wskaźnik temperatury oleju?
Może czegoś jeszcze nie wiem o swojej 159

kolega ma JTS a wiec moze tam jest,czytaj z avatara:)

Moze czujnik pada?
Ale z drugiej strony dlaczego pokazuje na poczatek prawidłowo? No chyba, ze Alfa ma chłodnice oleju - ale raczej wątpię :)

Ma coś co nazywa się w ePerze "wymiennik ciepła", a więc chyba to jest chłodnica oleju.

U mnie rośnie mniej więcej do połowy skali i na takim poziomie się utrzymuje. Przy szybszej jeździe na autostradzie temperatura oleju nieznacznie rośnie (jakies 110)nawet przy niskich temperaturach.

Tak myślałem, że to nie jest normalne, wiecie może gdzie ten czujnik się znajduje?
A, może ktoś byłby w stanie podać jego nr w ePerze, bo ja jakoś nie mogę znaleźć.

W misce olejowej. Mam nadzieję, że w 1.9JTS nie trzeba do jej demontażu wyjmować silnika ;) Czujnik dla 3.2 kosztuje jakieś 500-600zł. U Ciebie będzie zapewne podobnie.

Z tego co widzę aktualna cena katalogowa to 813.40 PLN.
Masakra...

Wg Epera taki czujnik występuje tylko w 1,9 i 2,2 GDI. W 3.0 V6 musi być inny typ - może nieco tańszy.
Numer nie przerabia mi się na żaden zamiennik.

Ostatnia edycja:
Czy ten czujnik, to coś co w ePerze nazywa się "nadajnik" o n-rze 55192304?

Z drugiej strony, czy komputer nie pokazywałby błędu, gdyby ten czujnik był uszkodzony?

Czy ten czujnik, to coś co w ePerze nazywa się "nadajnik" o n-rze 55192304?

Tak mi się wydaje. Wygląda jak czujnik położenia wału ale jest w układzie smarowania. Myślę , ze mierzy jednocześnie temp. i poziom.

Zastanawiam się, czy ten parametr temperatury oleju, w jakikolwiek sposób na coś wpływa, tzn. czy jest w jakikolwiek sposób analizowany przez komputer, a jeśli tak, to do czego, czy może ten wskaźnik zrobili jedynie po to, żeby zapełnić miejsce po wskaźniku doładowania w dieslu ;)

Zastanawiam się, czy ten parametr temperatury oleju, w jakikolwiek sposób na coś wpływa, tzn. czy jest w jakikolwiek sposób analizowany przez komputer
Z tego co mi wiadomo to temperatura oleju nie jest w żaden sposób analizowana przez komputer, ale na pewno nie można stwierdzić, że jest to zbędny gadżet, zwłaszcza w sportowym aucie. Powiem więcej, wskaźnik temperatury oleju mówi kierowcy znacznie więcej niż wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej.
Przyjęło się, że jak ciecz chłodząca osiągnie te 90 stopni, to silnik jest już rozgrzany, a to nieprawda - olej w silniku znacznie dłużej się rozgrzewa. Ja wolałbym zamiast wskaźnika doładowania czy temperatury płynu, właśnie wskaźnik temperatury oleju silnikowego.

Z tego co mi wiadomo to temperatura oleju nie jest w żaden sposób analizowana przez komputer, ale na pewno nie można stwierdzić, że jest to zbędny gadżet, zwłaszcza w sportowym aucie. Powiem więcej, wskaźnik temperatury oleju mówi kierowcy znacznie więcej niż wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej.
Przyjęło się, że jak ciecz chłodząca osiągnie te 90 stopni, to silnik jest już rozgrzany, a to nieprawda - olej w silniku znacznie dłużej się rozgrzewa. Ja wolałbym zamiast wskaźnika doładowania czy temperatury płynu, właśnie wskaźnik temperatury oleju silnikowego.
Akurat z tym sportowym autem, to bym nie przesadzał, nie zamierzam nim startować w rajdach :) Chodzi o wydanie 800 zeta tylko po to, żeby działał wskaźnik, którego w innych samochodach nie uświadczysz i jakoś sobie radzą. Takim samym sportowym autem jest 159 w dieslu i tam tego wskaźnika nie ma ;)

Amortyzatory
Powrót