Strona 28 z 48 PierwszyPierwszy ... 181920212223242526272829303132333435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 477

Temat: Blue&Me upgrade i zmiana języka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    Radio 2din odpada bo :
    cena- jeden z tańszych i niezłych byłby GMs ale psuje wygląd, najlepiej chinol z Alliexp. ale za drogo, nie dam dwa klocki. Korci mnie tak jak pisałeś bo słucham bardzo zróżnicowanej muzyki (zależy od nastroju) i przekładanie płyt mnie doprowadza do szału, choć mam mp3 w radiu. Co do innej centrali to znalazłem na jakiejś stronce która z resztą przewinęła się gdzieś na forum że zamienniki do mojej to:
    50510226, 50512001, 50512729, 50518381 i 50521675, według epera moje to 50505921 i takie mam.
    Co do pytania jak mi się sprawuje to ok , raz załapało jakąś zawieszkę ale zdjęcie klemy pomogło.
    No nic w sumie pewnie zrobię jak piszesz a tak było chciałem przechytrzyć co nie co bo dołożyłem gniazdo.
    jeśli faktycznie by tak było ze te zamienniki które wymieniłeś zagadają w Twoim aucie, to niektóre na pewno mają Media Playera. Ja u siebie mam 50512729, a z tego co pamiętam 50518381 to był jedo następca (i był jeszcze jakiś jeden numer, ale z głowy nie podam (sprawdzałem chyba w ePerze dla auta o VIN bodajże 1 wyższy czy niższy niż mój, bo on miał B&M)).
    Pamiętaj że w razie czego konfiguruje się je trochę inaczej niż bodajże Ty masz podłączone, połącznie fizycznie stereo (inne piny), tak też ustawić w MES w Proxi Audio output na Stereo audio/CAN tel mute. te centralki nie sa najtansze, ja dałem 250zł, a widziałem po ponad 400 na aukcjach, gdzie te bez Media da się kupić nawet za 100
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 03-09-2016 o 20:28

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Pamiętaj że w razie czego konfiguruje się je trochę inaczej niż bodajże Ty masz podłączone, połącznie fizycznie stereo (inne piny), tak też ustawić w MES w Proxi Audio output na Stereo audio/CAN tel mute. te centralki nie sa najtansze,
    Wiem, pamiętam ale nie wiem czy wywalę jeszcze kasę na to.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

w mojej alfie blue&me nie działa mianowicie poprzedni właściciel coś majstrował z aktualizacja chyba. Moje moduł zaczyna działać dopiero po jakiś 30 minut po włączeniu zapłonu nie wiem dlaczego. Fes pokazuje błąd pamięci flash modułu jednakże gdy już się załączy błąd znika, po podłączeniu pena po długim czasie wyświetla na liczniku aktualizacja zrobiona ale na penie nie zapisuje żadnego pliki xml co jest z nim nie tak, Po każdym wyłączeniu zapłonu muszę czekać dobre 30 min zanim sterowanie na kierownicy zacznie działać i się włączy, robiłem reset przez odłączenie akumulatora ale to nic nie daje, ma ktoś jakieś sugestie

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Saimonse
    Mieszka w
    3-CITY
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16 V 2007 Q-T | eks : AR 147 16 V TS 88 kW 2006

Domyślnie

U mnie b&m działa. Jednak nie rzadko osoba, z którą rozmawiam przez telefon skarży się, że bardzo słabo mnie słychać. Opisuje to tak jakbym był na morzu, na którym panuje sztorm : ) Czy aktualizacja mogłaby pomóc ? Miał ktoś też podobny problem ?

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał Saimonse Zobacz post
    U mnie b&m działa. Jednak nie rzadko osoba, z którą rozmawiam przez telefon skarży się, że bardzo słabo mnie słychać. Opisuje to tak jakbym był na morzu, na którym panuje sztorm : ) Czy aktualizacja mogłaby pomóc ? Miał ktoś też podobny problem ?
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._rozmowy_.html
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Świeżak Avatar alfa156gta
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    była alfa156 1.8 TS 1999r jest 156 2,0JTS 2002r ,159 2,4jtdm SW TI.

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaJunior Zobacz post
    Cześć,
    Kolega mateuszszar powyżej opisał procedurę aktualizacji firmware. Ale firmware zaktualizuje Ci się w języku, który posiadasz.
    Język zmienia się innym plikiem. Jako młodziak na forum nie mogę wkleić linka, więc podpowiem jak znaleźć plik aktualizacji języka (bo sam dość długo szukałem i znalazłem w sumie przypadkiem):
    - na stronie B&M wchodzisz w SUPPORT --> DOWNLOAD (oczywiście po wyborze marki Alfa Romeo)
    - wybierasz 'Car model: 159',
    - klikasz 'APPLICATIVE',
    - dalej wybierasz 'B&M generation: First gerenation', 'B&M Model: Blue&Me NAV' (nawet jeśli dane Twojego systemu są inne) i pojawia się poniżej opis zatytułowany 'Language settings aplication'.
    - Kliknięcie w tekst otwiera stronkę z linkami do aktualizacji językowych. Klikasz w POLSKI i pobierasz ZIPa.

W ZIPie jest plik aktualizacyjny i instrukcja aktualizacji. Weź nie za duży pendrive (kilka GB) i sformatowany na FAT32 bez żadnych innych plików. Postępuje według instrukcji, ale w skrócie:
    - rozpakowujesz ZIPa na pena,
    - podłączasz do B&M, włączasz zapłon i czekasz na komunikat, że zakończono
    - wyłączasz, włączasz zapłon i Pani Alfa gada (i słucha) po polsku.

Po zmianie języka możesz aktualizować firmware, ale ja bym to robił tylko w sytuacji, gdy stwierdzisz, że coś Ci nie działa (telefon się nie paruje itp.). Mi po aktualizacji FW przestało czytać niektóre pliki MP3, które wcześniej chodziły bez problemu.
    Jeśli się zdecydujesz, to na tej samej stronie:
    SUPPORT --> DOWNLOAD wybierz tylko model samochodu (159) i kliknij "Start update". Dostaniesz instrukcje co robić, a w skrócie wygląda to tak:
    - ściągasz i rozpakowujesz na pustego pena 'blueandmeconfigurator',
    - podpinasz do B&M w Alfie i włączasz zapłon (B&M zachowuje się podobnie jak przy zmianie języka i zapisuje na penie plik 'BMConf' - zapisuje tam wszystkie dane dotyczące systemu łącznie z językiem instalacji, dlatego lepiej najpierw zaktualizować język do polskiego),
    - wracasz na stronę blue and me, wciskasz 'Upload file' i wrzucasz plik BMConf z pena (żeby się nie nabiegać, najlepiej pójść do Alfy z laptopem z dostępem do neta),
    - strona rozpoznaje wersję Twojego systemu i wskazuje Ci do pobrania odpowiednią wersję pliku aktualizacyjnego Firmware,
    - ponownie rozpakowujesz ZIPa na PUSTEGO pena, podpinasz do Alfy i włączasz zapłon - tym razem aktualizacja trwa duuużo dłużej niż przy języku, więc się nie zniechęcaj. Jeśli nie wyskoczy błąd 'BAD USB' (czy coś w tym stylu) to czekaj - nawet z 15 minut.

Powodzenia

P.S. Rozpisałem się trochę, ale nie widziałem wcześniej kompleksowej instrukcji.
    Bardzo dobra instrukcja.Polecam.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.8 MPI

Smile Zmiana języka na pl blue & me

Jest to mój pierwszy post więc na początek witam wszystkich fanów motoryzacji. Ja w swojej Alfie właśnie z powodzeniem zaktualizowałem moduł mowy do języka polskiego. Pierwsza próba nie powiodła się pomimo, że pendrive 1gb i format do FAT32. Skończyło się oczywiściem znienawidzonym komunikatem ... i zablokowaniem dostępności do modułu B&M. Wziąłem ponownie tego samego pendriva, sformatowałem do FAT (format pełny) i ponownie rozpakowałem moduł językowy na napęd. Tym razem z sercem w przełyku Alficzka się posłuchała i przemówiła do mnie po słowiańsku. Wszystkim życze tylko pozytywnych historii z B&M.
    P.S Moja Bella jest po lifcie - rok produkcji 2009r więc soft V2.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaOne
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 8v 156km/332Nm

Domyślnie

No i spoko
    u mnie z niderlandzkiego jakoś bezproblemowo poszło z pena 1gb 32fat plik ściągnięty z forum fiat polska.

Ciekawi mnie czy któryś z forumowiczów ingerował z powodzeniem w zmianę tekstu "uzytkownik powinien przestrzegać.." na coś w stylu "witaj królu złoty"?
    Samochód jest czymś więcej niż naszą własnością, jest cząstką nas, naszą wizytówką. Można powiedzieć, że jak piękna kobieta, zegarek czy nóż jest to kolejna "biżuteria" dla prawdziwego faceta..
    Alfa Romeo 159

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

POMOCY - od 4 lat nie udało mi się zaktualizować ani softu ani j polskiego. przerobiłem dziesiątki penów i zawsze update error 10. Przy próbie wgrania polskiego instalacja w ogóle nie startowała - od razu pokazując błąd. Dziś wsiadam do auta klikam słuchawkę a tu dupa... komunikat o niedostępnym j angielskim /do tej pory gadało tylko po francusku/ odpiąłem aku i nic. próba wgrania softu kończy się błędem jak zawsze choć moduł installacje mieli wywala po restarcie i to i wersję 5.5 i 5.6 jezyk polski nawet nie drgnie.... da się to postawić czy mogę zapomnieć o b&m??
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    Alfa 159, 2.0 JTDm, 136KM

Domyślnie

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    POMOCY - od 4 lat nie udało mi się zaktualizować ani softu ani j polskiego. przerobiłem dziesiątki penów i zawsze update error 10. Przy próbie wgrania polskiego instalacja w ogóle nie startowała - od razu pokazując błąd. Dziś wsiadam do auta klikam słuchawkę a tu dupa... komunikat o niedostępnym j angielskim /do tej pory gadało tylko po francusku/ odpiąłem aku i nic. próba wgrania softu kończy się błędem jak zawsze choć moduł installacje mieli wywala po restarcie i to i wersję 5.5 i 5.6 jezyk polski nawet nie drgnie.... da się to postawić czy mogę zapomnieć o b&m??
    Nie wiem jakie masz radio. Ja mam radionav i na taki błąd (język niedostępny) pomógł mi restart radia. U mnie robi się go przytrzymujac przycisk ESC przez 10 czy 15 sekund. Spróbuj. Jak masz inne radio, to poszukaj jak go zrestartowac.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka