[159] Blue&Me upgrade i zmiana języka

Balans sprawdzałem,jeśli dokładane to wiadomo że rzeźba ale ładna, kable dobre przedzwaniałem,w proxy było i na mono i stereo, centrala bez playera ale dołożone gniazdo żyje, kabelki sprawdzałem chyba ze 20 razy i jest jak na schemacie. Wiem że robię OT ale coś mi nie idzie akurat z tym olewam to całe B&M nie mam już siły psychicznej do tego.

Forumowicze mili. Od tygodnia mam alfę 159 z 2008 roku. Chciałbym zaktualizować blue and me do języka polskiego. Proszę o info skąd mogę pobrać oprogramowanie. Bo bella mówi do mnie po włosku, a ja nie bardzo ją rozumiem. Auto jest ze zwykłym radiem bez navi.

www.blueandme.net

Ściągasz plik, który wrzucasz na PenDrive (fat32). Wkładasz do B&M w Alfie -> samochód wgra tam plik identyfikujący...
To wrzucasz na stronę do której podałem link -> ustawiasz jaką masz wersję, język itd... i pobierasz właściwy firmware, który ponownie pakujesz na PenDrive, i wkładasz do B&M w Alfie. Teraz musisz trochę dłużej poczekać, bo chwilę to się wgrywa. Czekasz cierpliwie, aż dostaniesz komunikat, że aktualizacja jest kompletna.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za szybką odpowiedź. Będę dziś działał i dam znać czy się udało:)

Ściągasz plik, który wrzucasz na PenDrive (fat32). Wkładasz do B&M w Alfie -> samochód wgra tam plik identyfikujący...
To wrzucasz na stronę do której podałem link -> ustawiasz jaką masz wersję, język itd... i pobierasz właściwy firmware, który ponownie pakujesz na PenDrive, i wkładasz do B&M w Alfie. Teraz musisz trochę dłużej poczekać, bo chwilę to się wgrywa. Czekasz cierpliwie, aż dostaniesz komunikat, że aktualizacja jest kompletna.

Cześć,
Kolega mateuszszar powyżej opisał procedurę aktualizacji firmware. Ale firmware zaktualizuje Ci się w języku, który posiadasz.
Język zmienia się innym plikiem. Jako młodziak na forum nie mogę wkleić linka, więc podpowiem jak znaleźć plik aktualizacji języka (bo sam dość długo szukałem i znalazłem w sumie przypadkiem):
- na stronie B&M wchodzisz w SUPPORT --> DOWNLOAD (oczywiście po wyborze marki Alfa Romeo)
- wybierasz 'Car model: 159',
- klikasz 'APPLICATIVE',
- dalej wybierasz 'B&M generation: First gerenation', 'B&M Model: Blue&Me NAV' (nawet jeśli dane Twojego systemu są inne) i pojawia się poniżej opis zatytułowany 'Language settings aplication'.
- Kliknięcie w tekst otwiera stronkę z linkami do aktualizacji językowych. Klikasz w POLSKI i pobierasz ZIPa.

W ZIPie jest plik aktualizacyjny i instrukcja aktualizacji. Weź nie za duży pendrive (kilka GB) i sformatowany na FAT32 bez żadnych innych plików. Postępuje według instrukcji, ale w skrócie:
- rozpakowujesz ZIPa na pena,
- podłączasz do B&M, włączasz zapłon i czekasz na komunikat, że zakończono
- wyłączasz, włączasz zapłon i Pani Alfa gada (i słucha) po polsku. :)

Po zmianie języka możesz aktualizować firmware, ale ja bym to robił tylko w sytuacji, gdy stwierdzisz, że coś Ci nie działa (telefon się nie paruje itp.). Mi po aktualizacji FW przestało czytać niektóre pliki MP3, które wcześniej chodziły bez problemu.
Jeśli się zdecydujesz, to na tej samej stronie:
SUPPORT --> DOWNLOAD wybierz tylko model samochodu (159) i kliknij "Start update". Dostaniesz instrukcje co robić, a w skrócie wygląda to tak:
- ściągasz i rozpakowujesz na pustego pena 'blueandmeconfigurator',
- podpinasz do B&M w Alfie i włączasz zapłon (B&M zachowuje się podobnie jak przy zmianie języka i zapisuje na penie plik 'BMConf' - zapisuje tam wszystkie dane dotyczące systemu łącznie z językiem instalacji, dlatego lepiej najpierw zaktualizować język do polskiego),
- wracasz na stronę blue and me, wciskasz 'Upload file' i wrzucasz plik BMConf z pena (żeby się nie nabiegać, najlepiej pójść do Alfy z laptopem z dostępem do neta),
- strona rozpoznaje wersję Twojego systemu i wskazuje Ci do pobrania odpowiednią wersję pliku aktualizacyjnego Firmware,
- ponownie rozpakowujesz ZIPa na PUSTEGO pena, podpinasz do Alfy i włączasz zapłon - tym razem aktualizacja trwa duuużo dłużej niż przy języku, więc się nie zniechęcaj. Jeśli nie wyskoczy błąd 'BAD USB' (czy coś w tym stylu) to czekaj - nawet z 15 minut.

Powodzenia :)

P.S. Rozpisałem się trochę, ale nie widziałem wcześniej kompleksowej instrukcji.

Super! Dzięki za szczegółową instrukcję. Dam znać czy się udało. Za godzinkę będę działał:)

No i bella zagadała do mnie po Polsku:)
Teraz mam pytanie czy da się zmienić język w menu komputera na Polski?

Przepraszam, za post pod postem:)

W kompie nie znalazłem niestety polskiego. Ale mi akurat wystarczy tam angielski. Szczerze mówiąc, w b&m też szukałem angielskiego, a polski potraktowałem jako bonus. Komputer i radio mają soft od Alfa Romeo, a nie b&m. Widziałem tu na forum wątki, w których jest napisane, że się nie da wgrać polskiego.

Wysłane z Xperii przez Tapatalka

Tak myślałem. Mi też wystarczy angielski, ale z Polskim było by bardziej swojsko:)
Jeszcze raz dziękuję za wskazówki. Szerokości

Witam,
mam pytanie, mam nadzieję, że w dobry wątek trafiłem;

Posiadam B&M, ale w starszej wersji bez USB. Mogę to łatwo dorobić?
Np. zmieniając tylko panel audio i dokładając na kablu gniazdo USB...?

Co znaczy starszej wersji? Jaki nr ma centralka?
Jeżeli nie masz MEDIA PLAYER (a na pewno nie masz bo wtedy byłby port USB), to po co Ci dorabiać port USB? Jeśli tylko do aktualizacji softu to wystarczy wyciągnąć radio z centralką i na wiszącym na kablach sprzęcie zrobić raz update.

Chyba, ze wymienisz centralkę na taką z Media Playerem itd... wtedy to ma sens. Jeśli tak- schematy są na elearn.

Dzięki za odpowiedź. Myślałem, że USB jest bezpośrednio połączony z radiem i nie ma to nic wspólnego z centralką B&M... W takim razie odpada ta opcja i przynajmniej muszę sobie kabel Aux dorobić, co jak czytam po forum, wiąże się z wymianą odtwarzacza na wersję z gniazdem AUX...

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź. Myślałem, że USB jest bezpośrednio połączony z radiem i nie ma to nic wspólnego z centralką B&M... W takim razie odpada ta opcja i przynajmniej muszę sobie kabel Aux dorobić, co jak czytam po forum, wiąże się z wymianą odtwarzacza na wersję z gniazdem AUX...
a moze lepiej symulator zmieniarki, sa z usb/sd, jack albo i bt streaming

Panowie ze stronki http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx/ w instrukcji do aktualizacji napisane jest że plik z rozszerzeniem .zip zawierający aplikację aktualizacji (całkowity rozmiar plików do pobrania wynosi 54 Mb a jak pobieram to mam zaledwie 1,45 i nic więcej się nie da pobrać ze stronki B&M.Nie ma w tych 1,45 MB potrzebnych plików. gdzie mogę to jeszcze pobrać ,zależy mi tylko na aktualizacji ze względu na MP.

A czytałeś dokladnie co tam jest napisane?

Sformatuj pendrive na FAT32
Pierwszy plik ściągasz i masz 1.5MB... wypakowujesz go z zip'a i wrzucasz na pendrive.
Idziesz do auta, wkładasz pena w port, wlaczasz zasilanie... czekasz.
Potem z powrotem do komputera, uploadujesz pliki... i wtedy Ci sie sciaga aktualizacja.
Znow wypakowujesz pliki, wrzucasz na CZYSTEGO pendrivea (caly czas format FAT32).
Idziesz do auta, wkładasz w port, zapłon i czekasz.

No tak zgadza się problem w tym że w tym 1,5 nie ma zadnego zipp .A reszta to jak piszesz znam na pamięć łącznie z formatką FAT32.Coś mam nie tak ale jak to możliwe ? Po prostu nie mam co wypakować ,
Jeszcze się pobawię .

Oj nie wiem, ja sprawdziłem, ściągnęło mi zip'a 1,45MB i tam są w środku coś jest :) instrukcje w każdym języku, pliki konfiguracyjne itd.

No ok , najpierw wybieram 159 potem first czy second bo przy second mam potem j, polski no ale to nieważne może zostać inglisz ,

Jak rozpakuje to mam dwa po 1KB - konfiguracja i instalka , jeden wielkości 23KB a jeden aż 50KB, a według instrukci powinno być chyba 19KB nie wiem o co chodzi, może się nie znam.Mam jeszcze coś wypakować ? zgłupiałem.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót