• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] brak oświetlenia bagażnika w mojej Belli

domelmen

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDm
Witam Wszystkich
własnie zakupiłem piękną czarną Alfę 159 SW i mam pytanie, nie działa mi oświetlenie w bagażniku... czy jest jakiś włącznik tego oświetlenia ? żarówki wyglądają na dobre, bezpiecznik raczej nie bo wydaje mi się że nie ma indywidualnego bezpiecznika od oświetlenia kufra.... a inne światła kabiny się palą....
prośba o rade.....

Na forum gdzieś był opisywany ten problem.
Najprawdopodobniej zacina się automat, który włącza/wyłącza oświetlenie bagażnika.
Jest montowany przy zamku. Zacznij od sprawdzenia tego elementu, ewentualnie poszukaj na forum tego tematu, a dowiesz się pewnie czegoś więcej.
Pozdrawiam.
- Rafał

No wlasnie widzialem ten post ale na pierwszy rzut oka trudno stwierdzic slusznosc tego...

W moim przypadku skończyło się to na wymianie zamka. Koszt około 140 zł plus robocizna. Problem znikł.

obawiam sie że w moim przypadku tez skończy sie wymianą .... tylko tak szukam takiego zamka po internecie i nie mogę znaleźć ... gdzie kupowałeś ?

Moja z tymi samymi objawami trafiła do ASO jesienią poprzedniego roku. Diagnoza: uszkodzenie automatu zamka tylnej klapy - do wymiany.

Poszukaj zamka w ASO lub w sklepach oferujących oryginalne części z rabatami.

Zeby nie zakładać nowego tematu o oświetleniu, zapytam tu...
Gdy gaszę silnik zapala sie światło na podsufitce, podobnie jak otworzę drzwi, z tym że u mnie ono prawie od razu gaśnie...
Co zrobic , żeby świeciło dłużej - czy da sie to jakoś ustawić w menu komputera?

Nie kupujcie całych zamków bo winowajcą jest przełącznik za 2 zł.
Jest osadzony w zamku na dwóch bolcach i łatwo go wymienić.
Problem w tym że wiszą na nim 3 żarówki a to dość słaby przełącznik

attachment.php

Poniżej nowe pstryczki.
Po lewej oryginalny DM100 Omron
Po prawej D2F-L-D3 też Omron tyle że wytrzyma dwa razy większy prąd.
Dźwignię można przełożyć ze starego

attachment.php

Załączniki

• 20140621_130633[1].jpg
    20140621_130633[1].jpg
    144.8 KB · Wyświetleń: 1,331
  • 20140624_114622.jpg
    20140624_114622.jpg
    287.4 KB · Wyświetleń: 1,254
Ostatnia edycja:
markos7 czy możesz pokazać krok po kroku jak wykonać tę operację?
Dziś próbowałem się za to zabrać (159SW) i zblokowałem tylny zamek próbując sprawdzić czy brak oświetlenia to wina niewłaściwego domykania.
Potem z trudem zdjąłem plastikową osłonę zamka, próbowałem zdjąć całą tylną osłonę bez prawidłowych rezultatów. Obawiałem się rwania tylnej osłony by po odblokowaniu zamka złożyć wszystko do kupy.
Złożyć się udało, choć było ciężko. Pewne elementy musiałem odgiąć ale wszystko wlazło i zostało przywrócone do stanu pierwotnego.

Innymi słowy nadal nie działa mi oświetlenie w bagażniku, stąd moja prośba:P

Najpierw trzeba zdjąć osłonę wewnętrznej części klapy.
Jak wykręcisz wszystkie śruby to zejdzie bez oporów.
Jedna lub dwie ( nie pamiętam ) są pod lampką :) inne pod zaślepkami
Potem odczep złączkę kabli idących do zamka.
zdejmij osłonę zamka
Odkręć zamek - 2 śruby

i tyle :) masz go w ręce

Czy wiecie może, gdzie znaleźć bezpiecznik od oświetlenia bagażnika? W instrukcji nic nie znalazłem.

To mogą być te same bezpieczniki co dla lampek sufitowych. Łatwo to sprawdzić.

Najpierw trzeba zdjąć osłonę wewnętrznej części klapy.
Jak wykręcisz wszystkie śruby to zejdzie bez oporów.
Jedna lub dwie ( nie pamiętam ) są pod lampką :) inne pod zaślepkami
Potem odczep złączkę kabli idących do zamka.
zdejmij osłonę zamka
Odkręć zamek - 2 śruby

i tyle :) masz go w ręce

Miałem go w ręce ale nie wiem za chiny jak wyjąć ten mikrostyk?
Obudowa wydaje się nie być rozbieralna. Wygląda na dwa nity wychodzące na wylot. W obudowie zamka nie ma żadnych śrub. Może podeślij zdjęcie jak rozebrałeś zamek? Wielce by się przydało.

Odgrzeję kotleta. Mam ten sam problem..
Próbowałem się dostać do mikrostyku ale aby go wyciągnąć prawdopodobnie trzeba otworzyć jakoś zamek który wygląda na nierozbieralny (rozwiercać nity?). Stąd pytanie- gdzie Wy widzieliście zamki za 100zł?? U Litwinów jakieś chore pieniądze to kosztuje a na allegro nie za bardzo też są (zresztą używany już mam..).

Nic się nie rozwierca. Mikrostyk siedzi na dwóch bolcach. Trzeba go wysunąć.
Już tego dokładnie nie pamiętam ale po paru minutach zabawy udało mi się.

Amortyzatory
Powrót