[159] Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Jak w temacie.
Można tutaj opisywać ile i w jakich warunkach palą Wasze diesle w 159, czy też w Brerze lub Spaiderze.
Ja zacznę: 159 1.9 JTDm 16V około 180KM.
Wczoraj trasa: Limanowa - Wawa, na pokładzie 3 osoby + bagaże, spalanie w/g kompa: 5,4l, przy prędkościach rzędu 100 - 140km/h.
Jestem mile zaskoczony, to prawdopodobnie wynik uzyskany dzięki wymianie termostatu, bowiem w zeszłym roku trasa: Limanowa- Szczecin (przez Niemcy) i przy podobnych prędkościach było: 5,9 (w dwie osoby).
Pozdrawiam.
- Rafał

u mnie 600 km po wymianie rozrządu, wywaleniu dpfa i podrasowaniu na 180 KM spalanie na trasie ( krajowa 7.) 5.3 przy prędkościach 90 - 120 km/h ( dwie osoby na pokładzie plus małe dziecko, wózek i pełny bagażnik, opony 215/60-16, ciśnienie 2.3 bara, temperatura zawnętrzna -17st.C :) ) Średnia po Krakowie - 7,5 l/100 ( wg.wskazań komputera)

Witam!Wrzesień ubiegłego roku trasa Warszawa-Zakopane-Kraków-Zakopane-Warszawa.Cykl mieszany z przewagą trasy.Samochód w pełni załadowany przez większość trasy (3-4 os.+pełen bagażnik) .Długość trasy 1545km.Średnie spalanie wg komputera pokładowego 8.2l ON/100km (razem z korkami na drodze, przejazdami itp.) .Samochód jak w podpisie.Prędkości do 120km na godzinę (oczywiście nie podczas wyprzedzania:-)).Pzdr.

Moja jeszcze belgijska moc 136KM, w koło komina, znaczy do pracy(15km) i z powrotem 7-7,5l tak 120-160km/h.

No to ja tez...od 6,6 do 17 podczas niedawnego sparingu z Porsche Panamera..:P

Kraków samo miasto wieczne korki spalanie 7,8l według kompa
niedawno krótka trasa 300km trzy osoby + bagaż koła 215/55r16 ciśnienie 2.3 temperatura +3 spalanie 6,6l

Spalanie w mojej belli kształtuje się na poziomie 7litrów.Tydzień temu,był a Auto Świecie wielki test kilkunastu aut,gdzie sprawdzano faktyczne spalanie auta w ruchu mieszanym . Była też AR. Według testu,Alfa spalała około 7,2 litra. Czyli mniej więcej tyle co moja. Dlatego zdziwiony jestem jak komuś AR pali 4/5litrów. No chyba że ma na myśli spalanie chwilowe, ustawi sobie tempomat i komp pokazuje mu 4,5litra. Jednak ogólnie trzeba przyjąć, że AR 1.9 150 km spala około 7 litrów na 100km. No chyba że się mylę.

Wszystko zależy od warunków jazdy, nikt tu nie napisał, że spalanie zeszło mu poniżej 5 litrów. Jeżeli ktoś jechał w trasie spokojnie i płynnie, a do tego nie ma DPFu spalanie na poziomie 5,5 jest dla mnie wiarygodne. Jeżeli ktoś jeździ 50/50 miasto trasa to będzie miał ok 7 litrów, a do tego jak ktoś jeździ dynamicznie będzie więcej i tak dalej i dalej można by snuć...

Trasa.5 osób,-predkośc 70-120km/h-spalanie 7,4.W ruchu dookoła komina 8,5-9l

Trasa - 70 - 210 km/h, trochę korków, zazwyczaj 140-160 - średnio 7,2l/100km. Średnia z 1000km.

Witam.

Trasa Polska-Chorwacja, Chorwacja-Polska (2000 km) 5.5l/100km.

Przy 130 na tempomacie (był 3 dni po zakupie :-))

Codzienny dojazd do pracy 70km (30km miasto - 40km poza) ok 7.0
l/100km.
W trakcie ostatnich mrozów spalanie wzrosło o ok 0.8l/100km

Ostatnia edycja:
Witam.
Trasa Polska-Chorwacja, Chorwacja-Polska (2000 km) 5.5l/100km.

Codzienny dojazd do pracy 70km (30km miasto - 40km poza) ok 7.0l/100km.
W trakcie ostatnich mrozów spalanie wzrosło o ok 0.8l/100km
Niezłe wyniki, tyle tylko, że nie podałeś wersji silnikowej. Podejrzewam, że 1.9, ale który?
Pozdrawiam.
- Rafał

Srednia ogolna 6,9.trasa 300 km 5,6 ale predkoscia niema sie co chwalic:)motor 115km

a jak u Was z dokładnością spalania na komputerze? Ja w trasie, około 800 km, prędkość różna część od 60 -80 bo akurat padał ostry śnieg i drogowcy zaspali do 140 na tempomacie, przed trasą zalane pod korek, spalanie w komputerze 6,8 a po tankowaniu na stacji, znów pod korek i obliczeniach wyszło ok. 7,4. Też macie takie rozbieżności? Można to jakoś skalibrować? I czy da się jakoś sprawdzić na komputerze ile litrów spaliliśmy i ile pozostało w baku? W poprzednim aucie Renault Laguna miałem takie informacje na kompie poza tymi o średnim spalaniu itd. W Alfie tego nie widzę, ale może da się to jakoś sprawdzić? W Lagunie żeby sprawdzić stan paliwa w baku w litrach trzeba było przytrzymać przycisk od kompa i wtedy włożyć kartę. Info o ilości paliwa w baku pojawiało się na chwilę na ekranie.

a jak u Was z dokładnością spalania na komputerze? Ja w trasie, około 800 km, prędkość różna część od 60 -80 bo akurat padał ostry śnieg i drogowcy zaspali do 140 na tempomacie, przed trasą zalane pod korek, spalanie w komputerze 6,8 a po tankowaniu na stacji, znów pod korek i obliczeniach wyszło ok. 7,4
Nigdy nie sprawdzałem dokładności kompa, ale jak nadarzy się okazja, to sprawdzę.
Pozdrawiam.
- Rafał

U mnie raczej sie zgadza

I czy da się jakoś sprawdzić na komputerze ile litrów spaliliśmy i ile pozostało w baku? W poprzednim aucie Renault Laguna miałem takie informacje na kompie poza tymi o średnim spalaniu itd. W Alfie tego nie widzę, ale może da się to jakoś sprawdzić? W Lagunie żeby sprawdzić stan paliwa w baku w litrach trzeba było przytrzymać przycisk od kompa i wtedy włożyć kartę. Info o ilości paliwa w baku pojawiało się na chwilę na ekranie.
Jest spalanie chwilowe i średnie. Do tego zasięg na pozostałym w zbiorniku paliwie.

A drogowcy nie zaspali tylko nie zdajecie sobie sprawy co znaczą kategorie odśnieżania ;)
Na autostradzie nawierzchnia czarna, mokra ma być chyba 3 godz. od momentu ustania opadów... Jak pada to musi być śnieg, jak jest zima to musi być zimno ;)

niby tak,ale jak widze auto z podniesionym plugiem gdy na drodze lezy 5cm sniego,droga krajowa to kierowce udusilbym golymi rekoma

to, że jest chwilowe i średnie to wiem. Co do tego zasięgu na pozostałym zbiorniku to kiedyś go testowałem i nie jest on zbytnio miarodajny moim zdaniem. Zmienia się bardzo szybko ( u mnie w przeciągu 10 minut ze 150 na 120 np przy przejechaniu 10 km nieznacznie szybciej niż średnia) następnie opadł znów na 100 by później przy wolniejszej jeździe wrócić na 120. Więc w mojej opinii zmienia się bardzo szybko na podstawie spalania chwilowego i trzeba na niego brać poprawkę zarówno na plus jak i minus.
Jeśli chodzi o drogowców to oczywiści taki żart. Nie spodziewałem się, że gdy o 12 w nocy zaczęło padać to o 3 w nocy przy nadal padającym będzie odśnieżone. :), tłumaczyłem tylko prędkości rzędu 60-80 na autostradzie. Zazwyczaj na autostradzie przy tempomacie na 140 mam na kompie spalanie pomiędzy 7,3 - 7,5, przy 120 jest już około litra mniej a przy 160 około 8 litrów

Wracając do tematu czy jest jakiś sposób poza Fesem (tam zauważyłem, że podaje info o ilości % paliwa w zbiorniku), aby sprawdzić ile faktycznie tego paliwa w zbiorniku jest? I ile paliwa w litrach spaliłem podczas trasy?

Amortyzatory
Powrót