[159] Dziwny dźwięk z silnika przy przyśpieszaniu

dawidoos

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM, 2007
Witam.
Od kilku dni z silnika przy przyśpieszaniu słychać dziwny dźwięk. Takie metaliczne piszczenie czy chrobotanie, jakby ocierały się o siebie jakieś blaszki. Występuje to wyłącznie przy przyśpieszaniu, w różnych zakresach obrotów i na wszystkich biegach. Jednak czasami tego dźwięku w ogóle nie ma (najczęściej przy zimnym silniku). Ani razu nie było go przy jeździe ze stałą prędkością i przy gazowaniu na postoju.
Dodam jeszcze, że nic innego się nie dzieje. Auto zbiera się chyba normalnie, skoków mocy itp nie zauważyłem.
Jakieś sugestie przed wizytą u mechanika? Forum przeszukałem, ale nic podobnego nie znalazłem.

Możliwości:
1) Przeguby na półosiach - jeżeli dźwięk jest podczas przyspieszania, a przy "gazowaniu" na postoju nie ma.
2) Turbina - jeżeli dźwięk pojawi się także na postoju podczas "gazowania".
3) Skrzynia biegów - jeżeli dźwięk jest tylko podczas dużego obciążenia w czasie jazdy (np. przyspieszanie).

Objawy, któe podałeś IMO najbardziej pasują do możliwości nr 3, ale to tylko moje spekulacje...

No to i ja się podczepię, u mnie tarcie jest w momencie zwolnienia pedału gazu podczas jazdy(hamowanie silnikiem, biegi 1,2,3). Po delikatnym dodaniu gazu, dźwięk znika. Czyżby to łożyska w skrzyni?

radzik2908, a jak wciśniesz sprzęgło (po tym zwolnieniu pedału gazu) to dźwięk znika?

Niestety mechanikowi nie udało się znaleźć źródła dźwięku:( Możliwe, że jest to skrzynia albo coś z dwumasem (ale przy 124k km przebiegu:confused:).
Może też być któraś poduszka pod silnikiem.
Puki co zrobiłem z tym ponad tysiąc km i sytuacja jest ciągle taka sama. A jutro jadę trasę 1,2k km i mam nadzieję, że nic się nie wysypie po drodze:)

Odgrzeję temat, bo kolejna osoba pisze mi na priva zapytanie czy coś zrobiłem z tematem. Otóż nic nie zrobiłem, samo się naprawiło i jest cisza:cool:.
Minął prawie rok i ~15k km, a przez ten czas dźwięk pojawiał się bardzo sporadycznie. Tylko raz w okolicach nowego roku się nasiliło, z tydzień czasu przy każdym wciśnięciu gazu było to słychać. Umówiłem się do mechanika, ale znowu całkowicie ucichło więc nie było sensu jechać. Także póki co nic z tym nie robię, bo nie ma jak tego zdiagnozować :). Jak problem kiedyś wróci i mi się uda coś z tym zrobić to na pewno napiszę.
Chyba że ktoś miał to samo i coś z tym zrobił?

Witam. odświeżę temat gdyż mam podobne objawy udało się komuś coś zdiagnozować? na luzie mogę gazować i nic się nie dzieje tylko podczas jazdy i to też nie zawsze. dadam że koło dwumasowe było wymieniane. I przy gaszeniu słychać lekkie pukanie, ale gdy gaszę z wciśniiętym sprzęgłem to już tego nie ma. nagrałem filmik, lecz na żywo ten dzwięk (szuranie jak by blacha o blachę) jest zupełnie inny http://www.youtube.com/watch?v=95ApAEbGP2M&feature=youtu.be

Witam podepne sie pod temat,mam podobne objawy z tym ze na luzie gdy dodaje gazu dziwnie chodzi silnik-troche glosniej i czasami biegi ciezko wchodzą,silnik w czasie jazdy tez tak chodzi i troche trzesie jak podniose maske,prosze o pomoc

Witam serdecznie, mam problem z moim samochodem mianowicie jak jadę słyszę taki dziwny metaliczny dźwięk występuje od od 3 biegu wzwyż zarówno przy przyspieszaniu jak i jeździe bez gazu lub hamowaniu silnikiem. Dźwięk ustaje po wciśnięciu sprzęgła, czy może ktoś miał podobnie i wie co to może być?

Ja mialem takie metaliczny dzwiek ale tylko gdy nie dodawalem gazu, a jechalem na biegu. Okazalo sie, ze docisk sprzegla pekl i napie..

Gesendet von meinem Xperia Arc

Załączniki

• uploadfromtaptalk1408565367679.jpg
    uploadfromtaptalk1408565367679.jpg
    44.8 KB · Wyświetleń: 216
Wymiana, nie naprawa :) Niestety trzeba zrzucać skrzynię. Na przełomie roku robocizna w serwisach wahała się 500-700 zł :/

a czy może to być coś innego np łożysko skrzyni biegów?

Ja placilem w Slubicach za wymiane sprzegla kompletnego 350 zl plus olej do skrzyni do tego. Cena czesci to osobna kwestia.

Gesendet von meinem Xperia Arc

Nie mogę znaleźć wcześniejszego tematu, ale dziwny dźwięk zarejestrowany przez krzychu159 jest już bohaterem forum i jak na razie jednoznacznej przyczyny nie znaleziono, aczkolwiek wskazania są na osłony termiczne. Czy może ktoś podsunąć link do tamtego temat?
Dodam, że oczywiście też to mam...

Witam panowie... mam ten sam problem z dziwnym metalicznym dźwiękiem w przedziale obr miedzy 2500-3000... i do czego doszedłem... dźwięk pojawia się z przodu auta, jak zdjęłem wężyk od podciśnienia "gruchy" dźwięk znikł ! u mnie na 100% jest do regeneracji turbo bo wyje , podejrzanie dużo oleju się zbiera w rurze dolotowej no i dodatkowo ten dźwięk (podejrzewam łożyska turbiny) w sobotę zawożę do regeneracji w firmie TUR-MAR podobno są dobrzy i nie drodzy :)

pozdr

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót