• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] pytanie o bagażnik w 159 sw

• Autor wątku Autor wątku xdj1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

xdj1

Nowy
Auto
AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd
Witam, mam pytanie do użytkowników AR 159 SW. Nigdzie nie mogę tego znaleść. potrzebuję4 znać wymiary bagażnika, a dokładnie jedo szerokość i długość. Głębokość jest mi niepotrzebna. Pozdrawian Jarek

Podaję: - od dna do "półki" - 50 cm
- od dna do sufitu - 75 cm
-najmniejsza szer. - 80 cm (próg)
- szer. najmniejsza wew. 95 cm
- szer. największa wew. 105 cm

---------- Post added at 12:24 ---------- Previous post was at 10:39 ----------

głębokość przed rozłożeniem oparć - 90 cm a po rozłożeniu 160 cm

Otwór drzwi bagażnika jest kompletnie niefunkcjonalny w 159 (choć jest postęp w stosunku do 156).. gdyż nie sięgają drzwi do dna, przez co np. lodówki tym sprzętem nie przewieziesz w przeciwieństwie do wielu sporo mniejszych kombiaków w których funkcjonalność była ważniejsza niż design.. ;)

Hehe.. nie no.. wiem.. wiem.. :)

Zdziwiło mnie też, że tylna kanapa nie podnosi się, żeby w jej miejsce położyć oparcie.. Oczywiście jak kupiłem 159-tkę, to nie wiedziałem o tym i dotąd kombinowałem, dopóki nie wyrwałem kanapy z zaczepów.. hehe.. No i np. w Volvo miałem oparcie fotela pasażera składane w poziom, co pozwalało przewozić naprawde długie rzeczy w razie potrzeby.. a w Alfie to pewnie nikomu przez myśl nawet nie przeszło takie rozwiązanie.. hehe..:)

Hehe.. nie no.. wiem.. wiem.. :)

Zdziwiło mnie też, że tylna kanapa nie podnosi się, żeby w jej miejsce położyć oparcie.. Oczywiście jak kupiłem 159-tkę, to nie wiedziałem o tym i dotąd kombinowałem, dopóki nie wyrwałem kanapy z zaczepów.. hehe.. No i np. w Volvo miałem oparcie fotela pasażera składane w poziom, co pozwalało przewozić naprawde długie rzeczy w razie potrzeby.. a w Alfie to pewnie nikomu przez myśl nawet nie przeszło takie rozwiązanie.. hehe..:)
A widzisz, a to dlatego, że w Volvo goście pracują w garniturach i pod krawatami, a w Alfie, same slipki ewentualnie bokserki i obowiązkowo mucha.:cool:

Bo jak wloch bedzie chcial cos przewiezc to da zarobic taksowce baazowej a jak bedzie chcial sie napic to pojedzie do kawiarni(to o braku uchwytow na kubki)(a jesli jest to i tak niefunkcjonalny:))

Bo bagażnik w 159SW jest bardzo pojemny oraz bardzo funkcjonalny. Mieści kartę kredytową i nic więcej nie potrzeba. Niedługo padnie argument, że Karpi nie można przewozić... bo woda ucieka dziurkami. :P

Nie popadajmy w skrajności może.. bo to prowadzi do nikąd.. Po coś się jednak wybiera SW a nie sedana.. po coś też się składają oparcia.. i nie czarujmy się, rozwiązania w 159 nie mają zbytnio nacisku na funkcjonalność.. :)

Akurat design by chyba za bardzo nie ucierpiał jakby oparcie pasażera składało sie na plasko :)

Mam pytanie, a nie chce zakładać nowego tematu. Próbował ktoś przetransportowac tylne drzwi w bagażniku SW?

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Ja też mam pytanie. Gdzie powinna być zamontowana gaśnica w 159 SW? Ma ktoś może foto!

Zamontowana jest w schowku, po prawej lub po lewej stronie 159.jpg
Zamontowana to może za duże słowo, u mnie jest tyle gratów w jednej z nich by nic nie latało, a wsród nich gaśnica. Jest spoko.

Ja mam porównanie do renault safrane z 1999r niby pojemność taka sama a jednak do safrany więcej weszło:) ale alfe kupowalem oczyma a nie tam z metrem w ręku

Dzisiaj przewoziłem drzwi w bagażniku, wchodzą na leżąco bez problemu po złożeniu kanapy z tyłu :D
Trochę nie wierzę, ale skoro zmieściłeś to znaczy, że zmieściłeś. Ja kiedyś poddałem się z małym stolikiem. Nie przeszedł przez otwór bagażnika, później przewiozłem ten sam stolik małym francuskim kompaktem bez żadnego problemu. Acha - w 159 kuchenka też się mieści, nawet nie składając foteli.

Przy okazji kilka linków w temacie:
http://www.forum.alfaholicy.org/hyd...wejdzie_159tki_sedana_na_tylna_kanape_-2.html
http://www.forum.alfaholicy.org/159...159_sedan_zmiesci_sie_wozek_dzieciecy_-2.html
http://www.adac.de/_ext/itr/tests/A..._0_JTDM_16V_Eco_Turismo_DPF/kofferraum_xl.jpg

Amortyzatory
Powrót