• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Podwójny tłumik do wersji silnikowych 1.9, 1.8

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
159 1.9 - montaż podwójnego wydechu.

Czy montował ktoś z Was tłumik z końcówkami po obu stronach w 159, w której nie było go fabrycznie? Jak rozwiązać kwestię wieszaków tej dokładanej puszki i co myślicie o takim produkcie Ultera?

Pozdrawiam.
- Rafał

Załączniki

• tłumik.jpg
    tłumik.jpg
    11.4 KB · Wyświetleń: 536
Ostatnia edycja:
Ja robiłem to tydzień temu :)
Dokładnie taki tłumik ultera kupiłem - 880zł razem z montażem. Montaż - w pół godziny chłopaki się uporali . Z wieszakami nie ma żadnego kłopotu - tłumik jest dedykowany, więc nie są potrzebne żadne przeróbki - wszystko jest jak trzeba :)

http://www.aukcjoner.pl/gallery/006042328-zmiana-wydechu.html#I1 - wygląd po modyfikacji ;)

Nie licz na zmianę brzmienia na biegu jałowym - żadnej różnicy. Inaczej jak przyspieszasz.... powyżej 2000obr. słychać fajne buczenie :)

Jak się zastanawiasz ..... to nie ma się nad czym zastanawiać :-)

Ulter daje 2 lata gwarancji

Ostatnia edycja:
Dla mnie, wygląda super. Planuje kupić 159 i chętnie tez bym ją w takie coś wyposażył.

Jeden tylko warunek żeby nie pierdział jak golf II po tuningu. A to ciężko sprawdzić.

Sam bym sobie taki sprawił, ale pewnie dopiero jak mi się tłumik rozleci ;)
Póki co założyłem Misiową końcówkę i wygląda znakomicie :)

możesz coś powiedzieć o tym tłumiku ? Zmienia się dźwięk ?

Mam u siebie te tłumiki, tyle, że ja mam 1,9 JTS - wydech brzmi świetnie, przy normalnej jeździe w zasadzie go nie słychać, przy przyspieszaniu brzmi dosyć agresywnie, ale też bez przesady, przy zmianie biegów pięknie "dudni" :) - nie żałuję, że się na niego zdecydowałem.

Ja u siebie też mam dedykowanego duplexa Ultera.
Polecam.
Pozdrawiam.
- Rafał

Podwójna końcówka wydechu (sedan 1,8 MPI)

Będąc na etapie zakupu AR widziałem kilka Alfetek w sedanie z motorem 1,8 MPI z seryjnie zamontowaną podwójną końcówką wydechu - jak twierdzono (np ta: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-160km-klimatronik-sliczna-C24605618.html).

Wyglądało to naprawdę ciekawie, bo tyłek to nasza Bella ma jak marzenie.

Kupiłem niestety z pojedynczą końcówką, ale mam kilka pytań:

1. Czy to faktycznie była seria z tymi podwójnymi wydechami ?
2. Czy końcowy układ wydechowy jest zbieżny z 1,9 JTS ? Mam tutaj coś takiego: http://moto.allegro.pl/profesjonalny-tlumik-x2-dedykowany-ulter-alfa-159-i2523787630.html opisane do motora JTS i zastanawiam się czy pasuje też do 1,8 MPI.

Tak mi się to spodobało, że rozważam dołożenie.

Nie było takich wydechów fabrycznie w tym silniku. Alfa z linku ma prawdopodobnie podwójny tłumik ultera. Widać to po zderzaku tylnym gdzie wycięcie na prawą końcówkę jest większe niż na lewą. Tłumik z linka który podałeś jest ok ale cena trochę za wysoka. Koledzy forum kupowali go po około 950zł.

Seria 1.8 napewno nie miała podwójnego wydechu , tak samo jak i 1.9JTS i 1.9 JTDm
Dwa wydechy w serii miały 2.2JTS , 3.2JTS , 1750TBi , 2.4JTDm

1,8 tam chyba 140KM jest..... no to podwójny wydech pasuje jak świni siodło ;-))

Sickboy wyłożył Ci kawę na ławę (uwielbiam krótkie, treściwe odpowiedzi). Od siebie dodam tylko byś tłumik kupił bezpośrednio u producenta (www.ulter.com.pl), z pewnością będzie taniej, a na forum alfaclubu ktoś pisał o promocji na tłumiki ulter dla klubowiczów.
Pozdrawiam.
- Rafał

To ma wyglądać, bo podwójna końcówka wydechu nic innego nie daje - czy koni masz 140 czy 1400. Zresztą pisałem o tym, że mi się podoba, nie, że będę miał przyrost mocy czy cokolwiek.
Wycięcia w zderzaku są, wystarczy wyjąć plastikową klapkę.
Dzięki, Panowie.

Na stronie http://new.ulter.com.pl/offer/dedicated/261/alfa-romeo_159/399#.UCuMYKAg_24 można przeczytać, że ten tłumik jest do 1,9JTS. Będzie pasował do 1,8 MPI ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót