Ile zapłaciłeś, jeśli można wiedzieć?
Witam
Odkopuje temat u mnie pękła sprężyna a nie prowadnica. Doszedłem do jednego aby wyjąć sprężynę należy wcisnąć pedał sprzęga i podważyć (wyjąć) końcówkę sprężyny z prowadnicy to idzie nawet łatwo gorzej z założeniem walczyłem z 2 godz bez skutku. Chyba żeby cokolwiek wywalczyć trzeba wyjąć pedał sprzęgła. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia proszę o podzielenie się... na razie jeżdżę bez sprężyny.
Również dopadł mnie ten problem :/ Na dywaniku zauważyłem ten kwadratowy plastik z dziurką w środku... sprzęgło klika. Ehhh... muszę się z tym zmierzyć.
EDIT:
wrzuciłem filmik na Youtube. Możecie mi powiedzieć, czy to poszła sprężyna, czy prowadnica ? Czy można tę sprężynę w całości wyciągnąć, tak jak zdaje się jeden z użytkowników który tu pisał zrobił ? Ewentualnie jak to zrobić ?
Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 27-04-2013 o 12:44
Tobie poszła prowadnica ten mały biały (żółty) plastik. Nie wyjmuj sprężyny bo już jej nie założysz... chyba że ktoś wie jak ją założyć bez rozkręcania połowy samochodu. Kup prowadnicę 25zl i spróbuj ją założyć na końcówkę sprężyny lewa strona jak widać na filmiku. Łatwo nie będzie bo sprężyna jest mocno naciągnięta, prowadnica (ten plasticzek) ma w obudowie pedału sprzęgła takie wycięcie które jest szersze z jednej strony aby włożyć prowadnicę w końcówkę sprężyny i wsunąć razem prowadnicę ze sprężyną. Jutro zrobię zdjęcia sprężyny i prowadnicy (choć gdzieś w postach zdjęcie prowadnicy jest).
Ostatnio edytowane przez piotrux ; 27-04-2013 o 22:48
Wczoraj mój mechanik założył mi tą sprężynę, zajęło mu to 20mini wreszcie cieszę się z lekko działającego pedału sprzęgła.