• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] obniżanie zawieszenia a komfort jazdy ??

Zdjęcia będą niebawem.
Martwi mnie jedynie to, że zauważalnie widać, że zwiększyło się pochylenie przednich kół...
W poniedziałek jadę na geometrię, mam nadzieję, że ustawią mi to tak, że nie zjadę opon w przeciągu 3 tys km...
Co do ceny za przełożenie sprężyn, to zapłaciłem... poniżej 100zł. Wiem, że to symboliczna kwota. Ja ułatwiłem zadanie mechanikowi demontując tylną kanapę.
Pozdrawiam.
- Rafał

Tak wygląda po obniżeniu. Zdjęcia robione na szybko ;)
IMG_0001.JPGIMG_0002.JPGIMG_0003.JPG
Jutro geometria.
Pozdrawiam.
- Rafał

No idealnie ;)
jeszcze jakby dystanse były;)
a takie OT osłone pod silnik masz oryginalna? bo nie wisi nic tam pod spodem;P

A więc tak. Dystanse będą, ale jeszcze nie wiem jakie...
Osłonę mam oryginalną, chociaż po przejściach ;)

Nasze bliźniaczki pięknie dorastają Jest naprawdę ok
heh. Różnic coraz mniej ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Dobrze to wyszło,równo sie obniżyło z tego co widzę.Dystans 16mm.Jest to minimalny rozmiar z kołnierzem centrującym.Polecam firme dystom.

Masz rację z pochyleniem kół,aczkolwiek ustawienie geometrii nie jest problemem.Zrobiłem około 3 tys km po obnizeniu,niezauwazyłem,zadnego cięcia opony.

Gary nie ma za co.Eibach naprawdę trzyma poziom,świetnie sie na nich jeździ,ale nie na 16".Naprawdę to za małe kołe.w tej chwili z przymusu na nich jeżdżę i niestety jest bardzo nisko i latwo zaczepić nawet na nierównej drodze asfaltowej.Już teraz myślę kupić na zimę jakieś 17 i to najlepiej na profilu 55.

Ostatnia edycja:
Martwi mnie jedynie to, że zauważalnie widać, że zwiększyło się pochylenie przednich kół...
W poniedziałek jadę na geometrię, mam nadzieję, że ustawią mi to tak, że nie zjadę opon w przeciągu 3 tys km...

Rafal, u mnie na nowych sprezynach pochylenie przednich kol tez sie troche zmienilo. Mam wrazenie, ze dol kola jest bardziej na zewnatrz, niz gora.
Geometria nic na to nie pomogla, bo ten kont chyba w ogole nie jest regulowany.

A Twoja wyglada teraz ekstra. 18stki to jest jednak to!
Ale przy dystansach nie bedzie Tobie jeszcze bardziej piaskowalo blotnikow i tylnich drzwi?

Zdjęcia będą niebawem.
Co do ceny za przełożenie sprężyn, to zapłaciłem... poniżej 100zł. Wiem, że to symboliczna kwota. Ja ułatwiłem zadanie mechanikowi demontując tylną kanapę.
Pozdrawiam.
- Rafał

Mi na geometrii wyszło,że mam lekkie pochylenie lewego przedniego koła ale akurat tam była sprężyna uwalona wieć zobaczymy teraz co będzie jak sprężyny wjadą.

Gary nie ma za co.Eibach naprawdę trzyma poziom,świetnie sie na nich jeździ,ale nie na 16".Naprawdę to za małe kołe.w tej chwili z przymusu na nich jeżdżę i niestety jest bardzo nisko i latwo zaczepić nawet na nierównej drodze asfaltowej.Już teraz myślę kupić na zimę jakieś 17 i to najlepiej na profilu 55.

Trzyma, trzyma :) A co do 16stek to mam na szczescie 215 a nie 205. Poki co nigdzie jeszcze nie przytarlem, a akurat dzisiaj jechalem pare kilometrow po konkretnych wybojach.

Może chwilowo odejdę od tematu, ktoś wspominał o dystansach, jaki to koszt takich 16mm ktoś już się orientował?

Może chwilowo odejdę od tematu, ktoś wspominał o dystansach, jaki to koszt takich 16mm ktoś już się orientował?

tez mnie to zainteresowalo i zapytam od razu, czy Waszym zdaniem dystanse na tyle poprawiaja wyglada auta, ze rekomensuje to ewidentne pogorszenie wygladu spowodowane chlapaczami, ktore tez trzeba wtedy zakladac?

Może już ktoś założył i się pochwali spostrzeżeniami, ewentualnymi wada czy też zaletami?

Ja tak czy inaczej chlapacze mam :)
U mnie będzie dystans: przód 10mm, a tył 5mm.
Pozdrawiam.
- Rafał

Mam u siebie dystanse 16mm firmy dystom.320zł z przesyłka.Wady i zalety opisane w moim temacie o aucie.Ogólnie ja już ich nie zdejme :).

Mialem kiedys dystanse w megane coupe i poza wygladem rzeczywiscie poprawilo to troche prowadzenie. Tam jednak nie musialem zakladac chlapaczy.
Strasznie szpeca one moim zdaniem 159. Widac to np na jednej z fotek Rafala (przod auta)
http://www.forum.alfaholicy.org/att...izanie_zawieszenia_komfort_jazdy-img_0003.jpg

Wole juz nie miec dystansow, niz psuc elegancka linie 159 ordynarnymi chlapaczami

Ostatnia edycja:
Ja dodam od siebie - zadnych dystansow home made, czy innych wynalazkow z allegro, zadne dorabiane, toczone przez "wyspecjalizowane" firmy za 100zl. Tylko konkretne, przykrecane do piasty, sprawdzonych producentow. Sam mam Eibach Pro 25mm, aha oczywiscie mocno w dol na czarnych sprezynach HR. Polecam. Dystanse bardzo leciutkie, doskonale wykonane, w tej cenie nie ma w ogole co sie zastanawiac. Jezdze na ultra lekkich felgach, i kiedys obawialem sie, ze waga duzego jakby nie patrzec dystansu pogorszy nieco dynamike, ale jak sie okazalo..zadnej roznicy nie ma. Nie zanotowalem tez zadnego bicia czy wstrzasow na kierownicy, a poruszam sie w 90% autostradami, w pelnym zakresie predkosci :)
Aha - nie wiem co to chlapacze, troszke wiecej wody czy blota nikomu nie zaszkodzi, wyczysci sie - a to chyba jakies nieporozumienie, zeby takie rzeczy zakladac.

Jedyne z czym nie moge sobie poradzic to te kąty w przednich kolach, niby obie strony maja podobne, ale i tak obydwa są na czerwono. Samochod jest rozjechany jak żaba. Czytalem na ten temat ale dalej nie rozumiem jak niektorzy moga to zjawisko zniwelowac przy zawiasie -40 i wiecej?

Nawiazujac jeszcze do tematu - taki zawias to brak komfortu, za to auto toczy sie pewnie jak taczka, zakaz wjazdu na hopki, krawezniki czy nawet minimalne progi :) Co do kolein to na szczescie nie mam z nimi stycznosci i problem mnie nie dotyczy, ale jestem pewien, ze gdybym na takowe trafil to raczej zostane tyczec na srodku drogi, w zimie za to mozna pobierac wynagrodzenie od urzedu miasta za odsniezanie dróg podwoziem. Takie sa fakty :) Ale wole wlasnie tak, niz jezdzic wozem drabiniastym pol metra nad ziemia :)

Ok juz sobie odpowiedzialem na swoje pytanie :) link - http://tinyurl.com/lj9a2or
Probowal ktos?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót