[159] Wymiana klocków w zaciskach Brembo - jak wyjąć te szpilki?

lobov

Nowy
Auto
była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)
Pytanie jak w temacie bo się bawię samemu i wszystko szło ekstra do momentu tych szpilek trzymających klocki - wybija się je w lewo czy jakoś wykręca? Nie chcę ich popsuć.

2012-05-22 16.17.53.jpg

Witam

Te szpilki prowadnice powinny sie dać lekko wybić z zacisku, ale to teoria. W mojej 166 te prowadnice wychodza bez problemu, ale jak około rok temu bawiłem się z hamulcami w mojej Brerze to był horror. WD40, pukanie itd, nic nie pomagało. Uderzac zbyt mocno też nie mozna, bo zacisk jest aluminiowy i może trzasnąć.
Te prowadnice maja na początku, czy na końcu jak kto woli, pierścionki, tulejki które trzymaja te szpilki w gniezdzie. Jak sie ich wcześniej nie posmarowało np. smarem miedziowym(temperatura) to bez bólu ich nie wybijesz. W intercars mozna kupić, a raczej trzeba, zestaw montażowy(te właśnie prowadnicę).
Te które nie chcą dać sie wybić, trzeba poprostu delikatnie przecinać i wybijać stronami. Przy tym przecinaniu trzeba uważać, żeby nie uszkodzić osłon tłoczków. Z jednej strony część szpilki, tą z tym pierścionkiem musiałem troche rozwiercić. Masę roboty, ale w końcu sie udało. Przed założeniem nowych prowadnic posmaruj ję smarem(np. miedzianym/na wysokie temperatury) to może przy nastepnym razie będzie łatwiej.

Pozdrawiam

Pokaż załącznik 56593[/QUOTE]

Dzięki chłopaki. Po stronie kierowcy trochę się pomęczyłem i wybiłem. Po stronie pasażera wyszły bez problemu. Wyczyściłem z syfu (wiertarka + papier) i lekko przesmarowałem miedzianym smarem.
Pozdrawiam

Tak to wygląda po robocie:
2012-05-22 17.32.23.jpg2012-05-22 18.37.58.jpg

Ostatnia edycja:
Też muszę zaraz wymienić, jakie klocki polecicie do tych właśnie zacisków? szukać brembo, czy jakieś ate, ferodo, trw brać? Oby tylko nie wqr...y i nie piszczały.
A co do tych szpilek to w moto mam tak samo, powinny wyjśc spokojnie.

Kurde mol... drogie te szpilki? Z jedną walczyłem, walczyłem i nic nie zrobiłem, tylko trochę wygiąłem :/ naprostowałem ile się da... ale muszę to wymienić bo jakoś źle mi się jeździ z myślą, że nie jest idealnie- hamulce jednak ważna rzecz!

Jakiś może nr katalogowy? Albo coś?

Też muszę zaraz wymienić, jakie klocki polecicie do tych właśnie zacisków? szukać brembo, czy jakieś ate, ferodo, trw brać? Oby tylko nie wqr...y i nie piszczały.
A co do tych szpilek to w moto mam tak samo, powinny wyjśc spokojnie.

W 159-kach po faceliftingu jest duża szansa, że będą pasowały tylko oryginały lub zamienniki ferodo - drogie jak jasna cholera - coś ok. 300 PLN za komplet.
Szpilki się wybija - czasem wymaga to trochę pracy. I obowiązkowo trzeba je potem dobrze wyczyścić i nasmarować.

Za ferodo FDB4206 na przód po lifcie płaciłem 220zł. Były jeszcze textary chyba trochę tańsze.

Kurde mol... drogie te szpilki? Z jedną walczyłem, walczyłem i nic nie zrobiłem, tylko trochę wygiąłem :/ naprostowałem ile się da... ale muszę to wymienić bo jakoś źle mi się jeździ z myślą, że nie jest idealnie- hamulce jednak ważna rzecz!

Jakiś może nr katalogowy? Albo coś?

ja ostanio kupowałem blaszki i szpilki. Ceny w sklepach w Legnicy od 50 do 80 zł za komplet na dwie strony

ja ostanio kupowałem blaszki i szpilki. Ceny w sklepach w Legnicy od 50 do 80 zł za komplet na dwie strony

A w jakich konkretnie sklepach? Mam do wymiany pogięte przez jakiegoś idiotę w legnickim Polmozbycie szpilki w zaciskach na obu przednich kołach a trudno je znaleźć poza kompletem montażowym z serwisu. Wyprostowali mi je w serwisie we Wrocławiu, a trzeba by wymienić. Btw. ktoś sensowny serwisuje Alfy w okolicy Legnicy?

Panowie, gdzie można kupić te prowadnice i blaszki do zacisków Brembo,? W Intercars są tylko dla tylnej osi.
Swoją droga ktoś z was miał problem z bardziej zużywającym się zewnętrznym klockiem na lewym przednim kole? Z czym to może być związane?
Pozdrawiam,
om

A w jakich konkretnie sklepach? Mam do wymiany pogięte przez jakiegoś idiotę w legnickim Polmozbycie szpilki w zaciskach na obu przednich kołach a trudno je znaleźć poza kompletem montażowym z serwisu. Wyprostowali mi je w serwisie we Wrocławiu, a trzeba by wymienić. Btw. ktoś sensowny serwisuje Alfy w okolicy Legnicy?

Odpowiedz co do szpilek masz na PW. Co do serwisowania w okolicy Legnicy to niestety sam nie wiem, a bardzo bym chciał wiedzieć :-\ nasze aso średnio ogarnia niestety.

Witam !
Też czeka mnie wymiana tarcz i klocków - próbowałem wybić szpilki ale nic z tego :(
Jeżeli macie namiary na szpilki ( sklep, cena ) to poproszę :)
Chyba bez kątówki się nie obejdzie.
Pozdr.

Czy to jest taki zestaw jak z rysunku ?
QB1694.jpg

Ostatnia edycja:
Czyli same szpilki są takie same w "dużych" i "małym" zaciskach ?
Jeżeli tak to blaszki mogę dać stare.

wg katalogu - szpilki i blaszki są takie same. Jutro to sprawdzę praktycznie.
Allegro - aukcja 3125940804

Ostatnia edycja:
Chyba blaszki w dużych brembo są dłuższe skoro klocki mają 130mm a w małym brembo 110mm szerokości ( około ) to blaszki nie mogą być chyba takie same

Chyba blaszki w dużych brembo są dłuższe skoro klocki mają 130mm a w małym brembo 110mm szerokości ( około ) to blaszki nie mogą być chyba takie same

Ważny jest rozstaw otworów na szpilki. Jaki jest w dużych brembo a jaki w małych? Trzeba sprawdzić i będzie odpowiedź.

Ważny jest rozstaw otworów na szpilki. Jaki jest w dużych brembo a jaki w małych? Trzeba sprawdzić i będzie odpowiedź.

To jest akurat jasne: są różne klocki do "dużych" i " małych" brembo - klocki mają różną dłucgość a więc i różny rozstaw otworów pod szpilki, więc blaszki nie mogę być takie same :)

Widać to na zdjęciach:

klocek do małego brembo ( mojego ):
klocek mały.jpg

klocek do dużego brembo
klocek duży.jpg

Ważne, że szpilki są takie same :)

Amortyzatory
Powrót