[159] Szarpanie przy 2tys.

kryzys123

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 120KM (chip 150KM)
Szanowni Koledzy mam następujący problem. Na 2 i 3 biegu w okolicach 2tys. obrotów przy delikatnym dodawaniu gazu czuć szarpanie, które znika przy mocniejszym dodawaniu gazu. Na wyższych biegach problem jest mniej odczuwalny. Zauważyłem również większe spalanie. W mieście 8,5-8,7 l/100km przy normalnej jeździe. Jakieś sugestie?
Pozdrawiam

- przytkany ktorys wtryskiwacz badz problem z nim
- przeplywka zaczyna szwankowac
- przyblokowany EGR
- objawy poczatkow zatykania sie DPF'a
- itd ....

Od okolo 2 tygodni mam podobnie.Jak walne w pedal idzie jak wsciekla,jak delikatnie zaczyna szarpac:confused:
Z tym ze-wtryski...wszystkie-nowe
przeplywomierz wymyty specjalnym preparatem
geometria turbiny zrobiona
EGR-nowy
Komp pokazuje ze z DPF wszystko ok
I tak sie zastanawiam czy winny nie jest przypadkiem...OVERBOOST ???

---------- Post added at 09:49 ---------- Previous post was at 09:46 ----------

Z tym ze u mnie dzieje sie tak na zimnym silniku.Jak osiagnie normalna temperature pracy objawy ustepuja,badz wystepuja w mniejszym stopniu:confused:

---------- Post added at 09:50 ---------- Previous post was at 09:49 ----------

Ogolnie z tego co sie rzuca w oczy osprzet spod znaku-Pierburg jest watpliwej jakosci,kolektory,EGR,overboost

mam podobny objaw szczególnie przy jeździe na tempomacie. Wtryski mam OK, EGR nowy, przepustnica wyczyszczona. I teraz zastanawiam się czy profilaktycznie za kilka zł. nie wymienic przewód od podciścnienia. Bo przy tym szarpaniu zegar od turbo cały czas podnosi się do około 1/2 wyskalownia i opada prawie do zera.

Podłączałem do kompa. Błędów nie ma. Zawór EGR na biegu jałowym ok. 35% (czy to trochę nie za mało). Gdzieś czytałem, że powinno mieć ok. 80%. Po dodaniu gazu 4% (FES chyba nie pokazuje 0%). Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Wypnijcie przepływkę i zróbcie kilkanaście kilometrów, żeby samochód mógł się zaadoptować do nowych warunków i zobaczcie czy pomoże.

Witam podepnę się pod temat, bo u mnie jest takie coś ale przy zdejmowaniu nogi z gazu, objawy czuć mocniej powyżej 2000obr. gdy z ciągam nogę z gazu czuć około trzech szarpnięć nie ma tego gdy dodaję gazu, albo gdy jadę ze stałą prędkością i minimalnie ujmuję gazu.
Może ktoś miał takie coś

miałem kiedyś podobne objawy u mnie był to brudny EGR i przepustnica, czyszczenie pomogło,

ale niektórzy z tego co czytam są już po takim zabiegu i nadal to samo :/

Odpialem przeplywomierz,przejechalem kilkanascie km.Potem odpialem akumulator.Auto stalo ok 4h bez pradu.Poczym pospinalem iiiiiiiiii....jakis szczegolnych zmian nie odczulem.Zamowilem overboosta,jutro zmienie i zobacze coz z tego wyniknie:confused:
Powoli zaczynam nabierach ochoty na montaz,na stale wewnatrz laptopa do monitoringu auta:PNiczym w Szybcy i wsciekli:mad:,aby byc na bierzaco;)i nie tracic czasu na odkrecanie klapki i podpinanie kompa,bedzie na stale w schowku,badz zamontuje pulpit.:)
Musze chyba poszukac rozdzkaza,aby mi oblecial auto,badz wybrac sie do jakiejs cyganki-Co to prawde Ci powie:P

Wieczorkiem chyba jeszcze sprobuje takiej metody....:Pwww.youtube.com/watch?v=AQUEga7oq9s

Witam ponownie. Dziś wyczyściłem EGR (chociaż jak na moje oko to nie był za bardzo brudny). Blaszka z 3 dziurkami jest założona (poprzednie właściciel ją założył). Ponieważ komp pokazywał mi w 98% zatkany DFP to zrobiłem regenerację (spadło na 70%). Niestety objawy szarpania pozostały. Może trochę mniej odczuwalne, ale może to subiektywne odczucie. Co jeszcze można pokombinować. Myślicie, że overboost przeczyścić?

Witam ponownie. Dziś wyczyściłem EGR (chociaż jak na moje oko to nie był za bardzo brudny). Blaszka z 3 dziurkami jest założona (poprzednie właściciel ją założył). Ponieważ komp pokazywał mi w 98% zatkany DFP to zrobiłem regenerację (spadło na 70%). Niestety objawy szarpania pozostały. Może trochę mniej odczuwalne, ale może to subiektywne odczucie. Co jeszcze można pokombinować. Myślicie, że overboost przeczyścić?
Ja miałem to samo. Jak u Buratina po wymianie wtrysków się problem pojawił.
EGR wyczyszczony z blaszką czy bez to samo, overboost wyczyszczony i wymienione wężyki, regulator ciśnienia paliwa na pompie wyczyszczony, map sensor to samo, przepustnica i reszta wyczyszczona i szarpanie raz było ,potem spokój kilka tyś km i znów powrót przy kolejnym tankowaniu najczęściej , ale to raczej zbieg okoliczności. Podejrzewałem zasyfiony kolektor ssący (choć Buratino miał po wymianie kolektor i problem też ma ten sam), ale zbyt pracochłonne , a aż tak bardzo mi to nie przeszkadzało wiec jeździłem z tym.DPF działał u mnie idealnie tzn po wypaleniu poziom zatkania spadał do 20-30%. Co doraźnie pomagało to wypięcie przepływki i reset adaptacji było lepiej, ale wg. FES-a przepływka chodziła idealnie.
Klapy wirowe w kolektorze chodzą idealnie dodam do tego...
Najczęściej z tego co czytałem na różnych forach to pomaga operacja wycięcia DPF-a oraz zaślepienie EGR + programowe wycięcie, do tego czyszczenie - regeneracja kolektora ssącego taka kompleksowa usługa. Sam autorytet Cinek kiedyś coś pisał w temacie o "zamulonej" 2.4JTDm której uciekło coś ponad 30 KM i miała problemy z poprawną pracą. Po wyczyszczeniu kolektora i DPF i EGR off auto osiągneło w serii ponad 200 KM i zaczeło normalnie pracować więc cos jest na rzeczy.
Pomysłów więcej brak...

Ja dzis wymienilem overboost i chyba rzeczywiscie byl juz uwalony gdyz auto znormalnialo i przestalo sie wyglupiac.Jednakze pewnosc uzyskam dopiero jak postoi i porzadnie wystygnie.
Przy okazji odwiedzilem jeszcze jeden serwis Alfy Romeo,aby uzyskac jakas konsultacje i dooopa.Po wyluszczeniu problemu i wyrecytowaniu coz to u mnie jest nowe uslyszalem inteligentne pytanie-To co pan chce naprawiac ???Sami fachowcy od noszenia na reku EXAMINERA,fachowcy od ,,,FEHLER SPEICHER:mad:.Jak im komputer nie wyswietli jakiegos bledu,to lipa

Ja dzis wymienilem overboost i chyba rzeczywiscie byl juz uwalony gdyz auto znormalnialo i przestalo sie wyglupiac.Jednakze pewnosc uzyskam dopiero jak postoi i porzadnie wystygnie.
Przy okazji odwiedzilem jeszcze jeden serwis Alfy Romeo,aby uzyskac jakas konsultacje i dooopa.Po wyluszczeniu problemu i wyrecytowaniu coz to u mnie jest nowe uslyszalem inteligentne pytanie-To co pan chce naprawiac ???Sami fachowcy od noszenia na reku EXAMINERA,fachowcy od ,,,FEHLER SPEICHER:mad:.Jak im komputer nie wyswietli jakiegos bledu,to lipa
Czyli co w Niemczech ta sama kompetencja co u nas??? Myślałem ze tam są fachowcy

U mnie objawy takie same jak opisujecie. Do tego dziś w czasie jazdy przy mocnym depnięciu w gaz włączył mi się tryb awaryjny. Jak się później okazało wyskoczył błąd P0237, także jest chyba tak jak BURATINO pisze że sprawcą tego dziwnego zachowania jest overboost.

Overboost na 100% . Miałem to samo. Na kompie wychodziło delikatne przeładowanie. Szarpanie przy stałej prędkości i stałych obrotach. Myślałem najpierw że przewody podciśnieniowe. Wymieniłem - szarpanie znacznie zmalało. Wyjąłem z overboosta filterek i go umyłem( dużo piachu było) a później potraktowałem go WD40 przez otworek od filterka. Było dobrze pół roku i znowu się zaczyna. Teraz tylko wymiana pozostała.

Amortyzatory
Powrót