[159] Błąd p0091 - jaka przyczyna

wstawiam mam do analizy korekty .Wykres robiony zaraz z rana,pierwsze uruchomienie silnika /po lewej czas i po kolei cylindry

Załączniki

• korekty czesc 1.png
    korekty czesc 1.png
    21.1 KB · Wyświetleń: 50
  • korekty czesc 2.png
    korekty czesc 2.png
    31.2 KB · Wyświetleń: 41
  • korekty czesc 3.png
    korekty czesc 3.png
    22.5 KB · Wyświetleń: 37
  • korekty czesc 4.png
    korekty czesc 4.png
    22.2 KB · Wyświetleń: 40
Jak na zimny silnik to korekty są perfekcyjne!!
A jak wyglądają po rozgrzaniu?
Żeby tylko teraz ludzie nie zaczęli w ten sposób czyścić układów CR :D

dobra sprawy się mają już inaczej już na rozgrzanym,i nie pamiętam właśnie czy przed benzyną też takie były.Ogólnie to fizycznie żadnych negatywnych skutków narazie tego nie odczuwam(zalania benzyną).Poniżej zamieszczam logi z wolnych obrotów i z lekkich przygazówek.Coś chyba z 1cyl jest nie tak.
I jeszcze mam pytanko
Czy jest ktoś w stanie napisać jak jeszcze sprawdzić pompę paliwa czy dobrze pompuje ropę? Jakie wartości mają być w MES?

Załączniki

• korekty wolne obr rozgrzany cz1.png
    korekty wolne obr rozgrzany cz1.png
    31.3 KB · Wyświetleń: 47
  • korekty rozgrzany wolne cz 2.png
    korekty rozgrzany wolne cz 2.png
    28.4 KB · Wyświetleń: 29
  • wzrost obr korekty cz1.png
    wzrost obr korekty cz1.png
    30.9 KB · Wyświetleń: 38
  • rozgrzany obr korekty.png
    rozgrzany obr korekty.png
    27.4 KB · Wyświetleń: 26
Ostatnia edycja:
Po tych logach można stwierdzić, że faktycznie korekta pierwszego odbiega od normy.
Przed jazdą na Pb korekty były inne?
Klapy wirowe są?

Po tych logach można stwierdzić, że faktycznie korekta pierwszego odbiega od normy.
Przed jazdą na Pb korekty były inne?
Klapy wirowe są?

Właśnie szukałem moich starych logów z korektami przed Pb i rzeczywiście były podobne. Klapy są, zablokowane w pozycji otwartej w aluminiowym kolektorze, egr zaślepiony całkowicie i programowo wyłączony. Dpf jest na miejscu. I wypala się w porządku tak jak zawsze. Tak patrzę że przy mechanizmie sterowania klapami, troszkę tłustawo, olej czy coś. Może rozszczelniło się jakieś wejście(poszczególnych klap) do kolektora?
Czy przez taką nieszczelność przy kolektorze może być zmiana w korektach?

Ostatnia edycja:
Właśnie to miałem na myśli. Ludzie, którzy przy tym grzebią, mówią, że najszybciej mechanizm rozszczelnia się na łożyskowaniu klapy pierwszego cylindra. To może skutkować dodatnią korektą wtryskiwacza.
Moim zdaniem kolektor do roboty.

Właśnie to miałem na myśli. Ludzie, którzy przy tym grzebią, mówią, że najszybciej mechanizm rozszczelnia się na łożyskowaniu klapy pierwszego cylindra. To może skutkować dodatnią korektą wtryskiwacza.
Moim zdaniem kolektor do roboty.

Dzięki wielkie -magil, naprawdę. Dzięki tobie postaram się jak najszybciej te klapy całkowicie wywalić i pozaślepiać.

Witam
Posiadam alfe 159 120KM 2008R
AUTO wpada w tryb awaryjny i traci moc
Po chwili
Po podłączeniu komputera widnieje błąd P0091
Wymieniłem przepustnice posprawdzalem i przeczyscilem wtyczki wtryskow
Wymieniłem filtr paliwa
Wyczyscilem czujnik ciśnienia paliwa.
Niestety nic nie przyniosło poprawy
Czy ktoś mógł by mi pomóc rozwiązać ten problem??

Witam
Posiadam alfe 159 120KM 2008R
AUTO wpada w tryb awaryjny i traci moc
Po chwili
Po podłączeniu komputera widnieje błąd P0091
Wymieniłem przepustnice posprawdzalem i przeczyscilem wtyczki wtryskow
Wymieniłem filtr paliwa
Wyczyscilem czujnik ciśnienia paliwa.
Niestety nic nie przyniosło poprawy
Czy ktoś mógł by mi pomóc rozwiązać ten problem??

A powinieneś zaglądnąć do regulatora ciśnienia paliwa, który znajduje się na pompie wysokiego ciśnienia. Przyjrzeć się jego wtyczce, przeczyścić go, bo to podstawa przy tym błędzie.
Możesz zalogować ciśnienie paliwa i zobaczyć co się dzieje.

Dzięki za podpowiedź dziś lub jutro podmienie ten czujnik bo mam taką możliwość i wtedy się okaże
Pozdrawiam

Witam zauważyłem również że przy delikatnej jeździe błąd nie wyskakuje przy ostrzejszej po przejechaniu kilku km
I jeszcze przy zakresie obrotów miedzy 1500 a 2000 dodając gazu auto szarpie

Przydałoby się zrobić diagnostykę, bo za szarpanie może być odpowiedzialny EGR.

Czujnik podmieniony na nowy Boscha niestety problem pozostał

Ma być REGULATOR, a nie czujnik. Nie podmieniaj go od razu, bo może być to kwestia czysto elektryczna.
Zrób logi ciśnienia paliwa podczas jazdy.

- - - Updated - - -

Witam zauważyłem również że przy delikatnej jeździe błąd nie wyskakuje przy ostrzejszej po przejechaniu kilku km
I jeszcze przy zakresie obrotów miedzy 1500 a 2000 dodając gazu auto szarpie
[MENTION=25095]magil[/MENTION] ma rację, że szarpanie może być spowodowane problemami z EGR. Ale regulator ciśnienia da podobny efekt. I błędy będą występowały głownie w momencie gdy potrzebne jest wysokie ciśnienie. Czyli m.in. przy ostrej jeździe.

Auto padło nie odpala wyskoczył dodatkowy błąd pompy wstepnej
Podpowie mi ktoś jak się dobrać do pompy w zbiorniku??
Trzeba puszczać bak czy jest dojście pod kanapami??

Trzeba zdemontować siedzisko kanapy. Jest sporo informacji na forum na ten temat.

U mnie było podobnie , ostatecznie podmieniłem pompę HP której brakowało wydajności po rozgrzaniu przy pełnym obciążeniu i pomogło. Ale być może to faktycznie problem pompy wstępnej. Jeśli nie pomoże zaloguj cisnienia, problem będzie widoczny cały czas a jak osiągnie 250bar wywali awaryjny. Podmien regulator na sprawny, zrób przelewy wtryskiwaczy a potem pompa cr. Ja kupiłem pompę z 2015r. Suzuki crossover 1.6 jtdm, wygląd taki sam, regulator miał inne numery więc podmieniłem i jest ok. U mnie wyraźnie gorzej palił jak zrobiłem długą trasę i paliwo złapało wyższa temperaturę.

Jak osiągnie różnicę 250 bar różnicy między zadanym a mierzonym przez określony czas. I może to być widoczne tylko w pewnych momentach. Głównie przy skokach obciążenia/żądania.

Amortyzatory
Powrót